PsychologyNow Team

Με πέντε απλές ερωτήσεις μπορείτε να δείτε αν βρίσκεστε σε μία υγιή σχέση

Με πέντε απλές ερωτήσεις μπορείτε να δείτε αν βρίσκεστε σε μία υγιή σχέση

PsychologyNow Team
ζευγάρι κάνει 5 απλές ερωτήσεις για να δει αν βρίσκεται σε μία υγιή σχέση
Image credit: marymarkevich / freepik.com

Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι μέσα από πέντε απλές ερωτήσεις μπορείτε να καταλάβετε αν η σχέση σας είναι καλή και έχει προοπτική.


1. Μπορείτε να μιλάτε με τον σύντροφό σας πρόσωπο με πρόσωπο –όχι μόνο με μηνύματα– και να περνάτε χρόνο μαζί καθημερινά;

Μια έρευνα ανάμεσα σε ζευγάρια που συμμετείχαν σε θεραπεία έδειξε ότι το μέσο ζευγάρι συνομιλεί πρόσωπο με πρόσωπο και με αδιάσπαστη προσοχή μόνο για 28 λεπτά την εβδομάδα. Δηλαδή για 4 λεπτά την ημέρα!

2. Μπορείτε να λύνετε προβλήματα, να αντιμετωπίζετε τις αντιπαραθέσεις και να μην κρατάτε κακία;

Συγκρούσεις σίγουρα προκύπτουν, αλλά κάθε φορά που δεν οδηγούνται σε επίλυση, είναι σαν να πετάτε χώμα στη φωτιά. Η φωτιά σιγά σιγά θα σβήσει. Παρομοίως, το πάθος με τον καιρό θα υποχωρήσει.

3. Μήπως είστε κολλημένοι σε μια σχέση για την οποία σκέφτεστε ότι «θα ήταν καλή αν…»;

Μήπως περιμένετε ο σύντροφός σας να αλλάξει ή εσείς να τον δεχτείτε όπως είναι, ακόμα κι αν υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που σας ενοχλούν; Χρειάζεται να σκεφτείτε αν αυτά που σας δυσαρεστούν είναι αρκετά για να χωρίσετε. Αν δεχτείτε την κατάσταση όπως είναι, θα είναι δική σας επιλογή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι επιλογές και να ζούμε με αυτές.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να ανοιχτεί συναισθηματικά


4. Ξέρετε τι εκτιμά σε σας ο σύντροφός σας; Μπορεί να καταλάβει την ουσία σας;

Δεν έχει να κάνει με την εμφάνισή σας ή με το πώς ντύνεστε. Είναι κάτι που αντανακλά εσωτερικά στοιχεία σας όπως είναι η ενσυναίσθηση, η αίσθηση του χιούμορ, η ευγένεια και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά ζευγάρια δίστασαν να απαντήσουν όταν τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν την ουσία του συντρόφου τους. Αυτό ίσως υποδεικνύει ότι το στυλ, η εμφάνιση και άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη της σχέσης. Αν και τέτοια χαρακτηριστικά ξεθωριάζουν και αλλάζουν με τον χρόνο, ο καθένας είναι ελεύθερος να τα θεωρεί σημαντικά και να βασίζει τις αποφάσεις του σε αυτά.

5. Ο τρόπος που σας φέρεται ο σύντροφός σας είναι σταθερός και συνεπής;

Μοιάζει απλό, αλλά πολλοί παραμένουν σε σχέσεις που είναι καλές μόνο περιστασιακά. Μια τέτοια σχέση μοιάζει με τυχερό παιχνίδι: πού και πού σου τυχαίνει κάτι που σε ικανοποιεί. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παραμένουν σε καταστάσεις που τους παρέχουν κατά διαστήματα ενίσχυση, όσο απογοητευτικές και κουραστικές κι αν είναι μακροπρόθεσμα.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...