PsychologyNow Team

Η αγάπη μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους

Η αγάπη μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους

PsychologyNow Team
O Αϊνστάιν με τη σύζυγό του Έλσα

Oι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η αγάπη προάγει τη δημιουργικότητα και το σεξ τη λογική.


Συνήθως, θεωρούμε τον ερωτευμένο ως ανόητο, τυφλό απέναντι στα ελαττώματα του συντρόφου του και στο τι συμβαίνει στον «έξω» κόσμο ή ακόμα σαν ένα άτομο που έχει χάσει τελείως την αίσθηση της λογικής ή της ευπρέπειας, κυριευμένο από κάποιου είδους τρέλα. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα να το υποστηρίξουν αυτό: η αγάπη πάντα οδηγούσε σε μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τη μάθηση και την αφηρημένη σκέψη, ενώ οι ψυχολόγοι έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της αγάπης και των παράλογων και έμμονων συμπεριφορών.

Ωστόσο, όπως και με τα περισσότερα συναισθήματα, υπάρχουν δύο όψεις και στην ιστορία περί αγάπης. Ο έρωτας μπορεί επίσης να αυξήσει την επίγνωση σου. Για παράδειγμα,  η αγάπη μπορεί να αντισταθμίσει τις επιδράσεις του χρόνιου στρες στον εγκέφαλο. Το χρόνιο στρες μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του ιππόκαμπου, μιας δομής στον εγκέφαλο που σχετίζεται με το συναίσθημα, τη μάθηση και τη μνήμη.

Η αγάπη προάγει τη δημιουργικότητα και το σεξ προάγει τη λογική

Σε μια μελέτη του 2013, δημοσιευμένη στο περιοδικό Brain Research, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα, βρήκαν ότι η σεξουαλική αλληλεπίδραση μεταξύ των συντρόφων, είχε θετική επίδραση στην ικανότητα του εγκεφάλου τους να αναγνωρίζει αντικείμενα κατά τη διάρκεια του στρες. Τα ποντίκια που είχαν σεξουαλική εμπειρία είχαν αυξημένη έκφραση πρωτεϊνών που σχετίζονταν με την ανάπτυξη και διατήρηση νευρώνων, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Παρ’ όλα αυτά το σεξ και η αγάπη δεν πάνε πάντα μαζί, αλλά και μόνο η σκέψη σχετικά με αυτά μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές μας δεξιότητες. Σε μια μελέτη του 2009, ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι άνθρωποι που είχαν «προετοιμαστεί» να σκεφτούν για την αγάπη ή το σεξ, έδειξαν αυξημένη ικανότητα στην ολοκλήρωση δημιουργικών ή λογικών τεστ. Σε ένα από αυτά, η ομάδα είχε να ολοκληρώσει τέσσερα προβλήματα λογικής και τρία προβλήματα που απαιτούσαν δημιουργικότητα. Οι συμμετέχοντες που είχαν «προετοιμαστεί» σκεπτόμενοι την αγάπη, τα πήγαν καλύτερα στα έργα δημιουργικότητας, ενώ εκείνοι που είχαν «προετοιμαστεί» σκεπτόμενοι το σεξ, τα πήγαν καλύτερα στα έργα λογικής.

Σε ένα δεύτερο τεστ, οι συμμετέχοντες έβλεπαν είτε λέξεις που σχετίζονταν με το σεξ είτε λέξεις που σχετίζονταν με την αγάπη, πριν να απαντήσουν σε ερωτήσεις λογικής ή ερωτήσεις που απαιτούσαν δημιουργική σκέψη. Για άλλη μια φορά, η «προετοιμασία αγάπης» προκάλεσε αυξημένη ικανότητα στη δημιουργικότητα, ενώ η «προετοιμασία σεξ» αύξησε τη λογική. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στο ότι η αγάπη μας κάνει να σκεφτόμαστε το μέλλον, το οποίο απαιτεί κάποια μορφή φαντασίας και δημιουργικής σκέψης. Το σεξ, αντιθέτως, μας καθηλώνει στο εδώ και τώρα, κάνοντας μας πιο ικανούς να επιλύουμε ένα άμεσο πρόβλημα.

Ο έρωτας μπορεί επίσης να αυξήσει την κοινωνική μας νόηση.

Μια μελέτη του 2014, δημοσιευμένη στο περιοδικό Review of General Psychology βρήκε ότι ο έρωτας, θα μπορούσε να συσχετιστεί με την αυξημένη ικανότητα κατανόησης της συναισθηματικής κατάστασης άλλων ανθρώπων. Το πείραμα συμπεριλάμβανε 19 άτομα που δήλωναν «βαθιά ερωτευμένοι». Στην πρώτη συνεδρία, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν κοιτώντας τη φωτογραφία και το όνομα του αγαπημένου τους και να σκέφτονται τη γνωριμία τους. Έπειτα, τους ζητήθηκε να γράψουν κάποιες προτάσεις για τα συναισθήματά τους για τον αγαπημένο τους.

Στη δεύτερη συνεδρία, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο, μόνο που τους ζητήθηκε να δουν φωτογραφίες και το όνομα ενός φίλου και έπειτα να γράψουν κάτι για τη φιλία τους. Έπειτα από κάθε συνεδρία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ταιριάξουν συναισθηματικές καταστάσεις, με φωτογραφίες προσώπων, που έδειχναν μόνο τα μάτια. Ανεξάρτητα από το είδος του συναισθήματος που φαινόταν στις φωτογραφίες, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα με ακρίβεια, στην περίπτωση όπου πρώτα είχαν κοιτάξει και σκεφτεί το αγαπημένο τους πρόσωπο, με τους άντρες να δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένη ακρίβεια στην αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα, οδηγεί σε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Παράλληλα, δείχνει ότι η αγάπη μπορεί να προάγει μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης επίγνωσης, κάτι που οι γνωστικοί επιστήμονες ονομάζουν «θεωρία του νου» (theory of mind), όπου είναι η ικανότητα να φαντάζεσαι τις προθέσεις, τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις του άλλου.

Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι συμπεριφέρεστε ανόητα επειδή είστε ερωτευμένος, πείτε τους ότι μπορεί να είστε και το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο!


Πηγή: nautil.us

Aπόδοση: Ελένη Ψαθάκη, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...