PsychologyNow Team

Η εύρεση του ιδανικού συντρόφου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση

Η εύρεση του ιδανικού συντρόφου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση

PsychologyNow Team
ιδανικοί σύντροφοι φιλιούνται σε ένα χωράφι με ψηλά χόρτα
Image credit: Artsy Vibes / unsplash.com

Μία θεωρία της ψυχολογίας μπορεί να εξηγήσει γιατί δυσκολευόμαστε να βρούμε σύντροφο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.


Οι άνθρωποι που θέλουν έναν σύντροφο, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 20 ετών, αντιμετωπίζουν πραγματικά μεγάλες προκλήσεις και συχνά διαπιστώνουν ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συναντούν, είναι ήδη παντρεμένοι.

Διάβαζα σε παλαιότερο άρθρο τη φράση: Μου φαίνεται προφανές ότι όσους περισσότερους ανθρώπους συναντήσετε, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα συναντήσετε και θα παντρευτείτε κάποιον κατάλληλο. Αν θέλετε όμως πραγματικά να συναντήσετε και να παντρευτείτε κάποιον....

Η τελευταία φράση ήταν η πιο σημαντική: αν θέλετε πραγματικά να συναντήσετε και να παντρευτείτε κάποιον!

Πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Όμως αυτές οι θέσεις με προβληματίζουν, επειδή το σιωπηρό μήνυμα είναι ότι το μοναχικό άτομο απλά χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο. Δηλαδή, οι άνθρωποι που ποτέ δεν θα έλεγαν σε ένα άτομο με κατάθλιψη απλά προσπάθησε περισσότερο ή σύνελθε ή ξεπέρασέ το, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λένε στους εργένηδες και τις εργένισσες ακριβώς αυτό, όταν πρόκειται για την εύρεση ενός συντρόφου ζωής.

Ενώ μπορεί να φαίνεται τόσο απλό από την πλευρά των παντρεμένων (ακριβώς όπως φαίνεται και από την πλευρά των μη καταθλιπτικών), δεν είναι. Αν ήταν, θα υπήρχαν λιγότεροι εργένηδες που θα επιθυμούσαν να βρουν έναν σύντροφο και περισσότεροι άνθρωποι που θα έβρισκαν συντρόφους.


Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει η επιλογή του συντρόφου μας


Πως η συντελεστική εξάρτηση μπορεί να μας βοηθήσει

Ο Νόμος του Αποτελέσματος του Thorndike λέει ότι όταν μια συμπεριφορά ακολουθείται από ευχάριστες συνέπειες, είναι πιθανό να επαναληφθεί, ενώ μια συμπεριφορά που ακολουθείται από δυσάρεστες συνέπειες δεν θα επαναληφθεί.

Αν κάποιος λέει ότι δεν του αρέσει να βγαίνει ραντεβού ή κάποια πτυχή των ραντεβού ή ότι έχει άγχος για το γάμο, τότε κάτι (ή πολλά κάτι) σχετικά με τη διαδικασία του φλέρτ, πιθανώς να έχουν ενεργήσει ως τιμωροί ή αρνητικοί ενισχυτές, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ότι το πρόσωπο αυτό θα συνεχίσει να αναζητά συντρόφους, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν.

Περαιτέρω δυσάρεστες εμπειρίες μπορεί να ανακόψουν τη δημιουργία ή να βλάψουν τα συναισθήματά της αυτοαποτελεσματικότητας. Οι εργένηδες μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους, πιστεύοντας ότι κάτι πηγαίνει στραβά με αυτούς και αντιμετωπίζουν περισσότερη δυσκολία να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς όταν οπισθοδρομούν.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν εξακολουθεί να θέλει μια σχέση, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου και του γάμου. Το πρόβλημα είναι ότι όλα όσα έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής δεν έχουν προσφέρει ενίσχυση, διότι δεν λειτούργησαν.

Λέγοντάς σε έναν εργένη να βγει έξω και να κάνει περισσότερα από όσα δεν έχουν λειτουργήσει για αυτόν μέχρι τώρα, μπορεί να είναι πρακτικό, βέβαια υπάρχει ένα όριο στους τρόπους για να βρει κανείς πιθανούς συντρόφους, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να το κάνει. Κατά κάποιο τρόπο, του λέτε ότι οι μη ενισχυτικές εμπειρίες του είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι οι δικές σας (για τι οποίες μπορεί να ήσασταν τυχεροί).

Η πεποίθηση ότι ο γάμος θα είναι σαν τα παραμύθια

Ωστόσο, πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο. Τι χρειάζεται για να μείνει κανείς παντρεμένος; Μήπως οι άνθρωποι που μένουν παντρεμένοι απλά ξέρουν καλύτερα πώς να επιλέγουν συντρόφους; Σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύει, αλλά θα ήθελα να υποστηρίξω ότι τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλά και μόνο τύχη.

Ήσασταν αρκετά τυχεροί που επιλέξατε κάποιον που κατέληξε να είναι ένα καλό (ή τουλάχιστον ανεκτό) ταίρι για σας. Ό,τι και να ανακαλύψατε για τον/την σύντροφό σας μετά το γάμο, ίσως ήταν πράγματα που θα μπορούσατε να τα αντέξετε. Και τα οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος, τουλάχιστον για τώρα.

Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο γάμος τους θα έχει άσχημη κατάληξη ή ότι βρίσκουν τη διαδικασία της αναζήτησης άβολη ή μειωτική, λέγοντας ότι τα προβλήματα αυτά «είναι μία κατάληξη ορισμένων ανακριβών ιδεών που μερικοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει για τον εαυτό τους και για τον κόσμο».

Ενώ η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική σε αυτή τη διεργασία, η έμφαση μπορεί να δοθεί στην θέση ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να πειστούν να μην είναι υπερόπτες και να μην φοβούνται, τότε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βρουν κάποιον που θα ήθελε να μοιραστούν τη ζωή τους.

Αν κάποιος είχε κακές εμπειρίες με τα ραντεβού ή με έναν προηγούμενο γάμο, μήπως είναι ανακριβείς οι ιδέες του για τις μελλοντικές εμπειρίες; Εν τέλει, μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει φοβία για τα ασανσέρ, επειδή ένα από αυτά έπαθε βλάβη ενώ βρίσκονταν μέσα, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φοβάται όλους τους ανελκυστήρες. Μιλώντας ρεαλιστικά όμως, τα ραντεβού δεν είναι πάντα διασκεδαστικά.

Μερικοί άνθρωποι είναι εσωστρεφείς ή κοινωνικά ανήσυχοι ή έχουν βιώσει την απόρριψη ή την αποδοκιμασία για πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν (π.χ. μία αναπηρία ή ότι έχουν παιδιά). Μπορεί απλά να μην ήθελαν να πιουν καφέ με ξένους. Ίσως να έβρισκαν τις καφετέριες βαρετές. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι τα ραντεβού είναι χρονοβόρα. Όταν έχετε, για παράδειγμα, μια πολυάσχολη δουλειά ή παιδιά, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια για να βγείτε έξω με κάθε πιθανό σύντροφο που θα συναντήσετε.

Και ακόμα κι αν οι εργένηδες βγούν με πολλούς ανθρώπους, σε ποιο σημείο τελικά επιλέγουν μια σχέση, όχι επειδή ο πιθανός σύντροφος τους είναι εξαιρετική περίπτωση, αλλά επειδή απλά θέλουν να σταματήσει η ταλαιπωρία των ραντεβού;

 Ίσως μερικοί άνθρωποι πραγματικά να μην θέλουν να παντρευτούν˙ θέλουν να διατηρήσουν μια μυθοπλασία ενισχυτική προς το γάμο. Όμως, είναι μόνο μια μυθοπλασία.

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς σημαίνει αυτό, επειδή δεν είμαι σίγουρη σε ποιους ανθρώπους διατηρείται η φαντασία. Για τα μέλη της οικογένειας που θέλουν ο γιος ή η κόρη τους να παντρευτεί; Ή για τον εαυτό τους;

Οι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να διατηρούν φαντασιωσικά σενάρια για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις ή εμπειρίες (για παράδειγμα, μερικές φορές κάποιος βρίσκεται επιμελώς σε θεραπεία για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του, όταν δεν έχει πραγματικά καμία πρόθεση να το πράξει), αλλά αν είναι για τον εαυτό τους, δεν είναι ένα ενδιαφέρον μυθοπλαστικό σενάριο για να διαλέξουν;

Τα ζευγάρια μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν πάντα ότι το να είναι κανείς εργένης μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο. Οι εργένηδες συχνά απολαμβάνουν την αυτονομία τους, για παράδειγμα δεν χρειάζεται να μοιραστούν τις οικονομικές αποφάσεις τους, μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι όποτε θέλουν και μπορούν να διατηρούν το δικό τους χώρο ακριβώς όπως θέλουν. Η εγκατάλειψη αυτών των πραγμάτων, ειδικά αν κάποιος είχε κακές εμπειρίες στο παρελθόν, μπορεί να είναι δύσκολη.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο ζευγάρια και πολλοί άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ να είναι μόνοι που δεν ξέρουν πώς να είναι μόνοι. Ωστόσο, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι όταν ένας εργένης, που απολαμβάνει να είναι ανεξάρτητος (ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θέλει επίσης έναν σύντροφο) θέλει να βρει μία σύντροφο η οποία να τον κάνει να νιώθει καλύτεερα από την αυτονομία που έχει, ισχυρίζεται τελικά ότι δυσκολεύεται να τη βρει. Μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη του αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν αρκούν...

Και οι γνωριμίες μέσω Διαδικτύου μπορεί πραγματικά να είναι ένα εμπόδιο για μερικούς ανθρώπους. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες που μαθαίνετε για τους ανθρώπους από τα κοινωνικά δίκτυα πριν τους γνωρίσετε, μπορεί να είναι προβληματική.


Διαβάστε σχετικά: Τα στάδια του Έρωτα: πως ερωτευόμαστε;


Η τεχνολογία καθιστά πολύ εύκολο να εξαλείψουμε ανθρώπους από τη ζωή μας με βάση κάτι που θα δούμε στην οθόνη μας ενώ στο πλαίσιο μίας μεγάλης σχέσης, θα μπορούσε αυτή η πληροφορία να είναι αμελητέα, υποστηρίζει η Νικόλ Έλισον, αναπληρώτρια καθηγήτρια πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία εξηγεί ότι ο θησαυρός των διαθέσιμων δεδομένων μέσω των κοινωνικών χώρων των μέσων ενημέρωσης έχει ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις επιλογές των ραντεβού τους, όπως μια εμπειρία αγορών.

Προσπαθείς να διαπιστώσεις: Θα έχουμε σύνδεση εγώ και αυτό το πρόσωπο που βλέπω στην οθόνη; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μπορούμε να το εκτιμήσουμε αυτό από το διαδίκτυο. Νομίζετε ότι ξέρετε τι θέλετε, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να καθίσετε απέναντι από το άλλο άτομο και να πιείτε μια μπύρα.

Ναι, το επιτυχμένο online dating οδηγεί στο να καθίσετε και να πιείτε ένα ποτό, αλλά είναι εύκολο να αποκλείσετε δυνητικά θαυμάσιους συντρόφους με βάση αμελητέα γεγονότα. Ποτέ δεν ξέρετε πραγματικά αν έχετε χημεία μέχρι να συναντηθείτε.

Ίσως, αντί να λέτε στους εργένηδες ότι απλά πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, θα πρέπει εμείς να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε περισσότερο. Μην τους πείτε να σταματήσουν να είναι επιλεκτικοί ή να κάνουν περισσότερη προσπάθεια. Ειλικρινά, αυτά τα πράγματα μπορεί να τους θυμώσουν πολύ, που τελικά να γίνεται ένα εμπόδιο για την αναζήτηση.

Αντίθετα, εκτιμήστε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στην εργένικη ζωή και ότι μπορεί να μη θελουν να την εγκαταλείψουν. Βοηθείστε τους να χτίσουν την αυτο-αποτελεσματικότητά τους, ενθαρρύνοντάς τους. Υπενθυμίστε τους πόσο καλοί είναι στο να αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις στη ζωή τους.

Συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να θέλουν να πάνε σε νέα μέρη και να δοκιμάσουν νέα πράγματα για να γνωρίσουν ανθρώπους, αλλά νιώθουν άβολα να το κάνουν αυτό μόνοι τους ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια μπέιμπι σίτερ. Έτσι, προσφερθείτε να πάτε μαζί σε μία νέα δραστηριότητα ή να προσέξετε τα παιδιά τους, ενώ πηγαίνουν σε ένα ραντεβού.

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι έχουν προσωπικά εμπόδια, όπως να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να έχουν πρόβλημα να προσπαθήσουν πολύ, προσφερθείτε να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων μαζί τους ή προτείνετέ τους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία που μπορεί να βοηθήσει. Και όταν θα είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν να βγούν εκεί έξω, μπορείτε να τους υποστηρίξετε απλά με το να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τα σκαμπανεβάσματα αυτής της προσπάθειας.

Αν δεν ήταν ενισχυτικές οι προηγούμενες εμπειρίες στα ραντεβού τους, υπενθυμίστε τους ότι δεν μπορεί να μην είναι το ίδιο το ραντεβού τόσο δυσάρεστο, μπορεί να είναι ότι νιώθουν άβολα με συγκεκριμένες πτυχές του. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να συναντούν αγνώστους για καφέ ενώ άλλοι βρίσκουν ότι η προσέγγιση ενός ελκυστικού ατόμου είναι δύσκολη για αυτούς.

Έτσι, προσπαθείστε να λύσετε κάποια προβλήματα. Ποιες αλλαγές μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τις βασανιστικές πτυχές των ραντεβού; Αν είναι απογοητευμένοι με το online dating, έχουν προσπαθήσει διαφορετικούς τύπους αναζητήσεων; Έχουν δοκιμάσει διαφορετικές ιστοσελίδες;

Διαφορετικές ιστοσελίδες προσελκύουν διαφορετικά είδη ανθρώπων και μερικές φορές οι ιστοσελίδες στις οποίες πληρώνεις είναι μια καλύτερη επιλογή από ό, τι οι δωρεάν επειδή διώχνουν τους απατεώνες και τους ανθρώπους που συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Έχουν παρευρεθεί σε εκδηλώσεις με άλλους εργένηδες;

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που αποφεύγουν τα ραντεβού επειδή είχαν κακή εμπειρία με το γάμο;

Υπενθυμίστε τους ότι δεν θα παντρευτούν τα άτομα που θα γνωρίσουν από το πρώτο ραντεβού. Μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σχέση όσο αργά θέλουν, ελέγχοντας την κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής. Υπάρχει, βέβαια, ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης και πόνου σε κάθε νέα ρομαντική σχέση, αλλά αυτό είναι επίσης αλήθεια και σε άλλες στενές σχέσεις -οικογένεια, φιλίες- που αξίζει να έχει κανείς.

Και αν ο εργένης αποφασίσει να καθυστερήσει το γάμο για λίγο ή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι να παντρευτεί ακόμη και κάποιον που αγαπά και εμπιστεύεται δεν είναι για εκείνον; Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Σίγουρα βλέπω αξία στην παραίνεση «νιώσε το φόβο και κάντο ούτως ή άλλως» και μερικές φορές αυτό είναι μια καλή συμβουλή. Αλλά αν ο εργένης πραγματικά αισθάνεται κολλημένος, πιστέψτε με, δεν είναι τόσο απλό. Είναι αλήθεια ότι, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά για τους ανθρώπους που θα θέλουν πραγματικά να τους βοηθήσετε.


Πηγή: psychologytoday.com
Συγγραφέας: Carolyn Kaufman Psy.D
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyΝow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...