PsychologyNow Team

«Υπερευαισθησία»: Πώς να ανταπεξέλθεις ως υπερευαίσθητο άτομο

«Υπερευαισθησία»: Πώς να ανταπεξέλθεις ως υπερευαίσθητο άτομο

PsychologyNow Team
γυναίκα που έχει υπερευαισθησία στέκεται σε μια γέφυρα και κοιτάζει τους ανθρώπους
Image credit: Héctor Martínez / unsplash.com

Η υπερευαισθησία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με την καταθλιπτική ή αγχώδη συναισθηματική κατάσταση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων, τον οποίο μάλιστα κανείς δεν επιλέγει.


O χαρακτηρισμός «υπερευαίσθητος», ιδιαίτερα παλαιότερα, έθετε το άτομο σε μια θέση αμφισβήτησης ή και λογοκρισίας των συναισθηματικών του αντιδράσεων.

Ωστόσο, σήμερα μοιάζει να έχει πραγματοποιηθεί μια μετατόπιση στον τρόπο κατανόησης του όρου, με αποτέλεσμα η ύπαρξη τέτοιων χαρακτηριστικών να μην αποτελεί μελανό σημείο της προσωπικότητας. Παρά την όποια προσπάθεια για απενοχοποίηση της υπερευαισθησίας, πάντοτε θα υπάρχουν εκείνοι που είτε θα χλευάζουν είτε θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν τέτοιου είδους αντιδράσεις σε συνθήκες που οι πρώτοι θα λειτουργούσαν διαφορετικά.

Άλλωστε, αν κάποιος δεν το έχει βιώσει ή δε διαθέτει τέτοιου είδους στρατηγικές διαχείρισης, δεν μπορεί παρά να δυσκολεύεται να το κατανοήσει.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η υπερευαισθησία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με την καταθλιπτική ή αγχώδη συναισθηματική κατάσταση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί έναν τρόπο διαχείρισης των καταστάσεων, τον οποίο μάλιστα κανείς δεν επιλέγει.

Άλλωστε οι στρατηγικές διαχείρισης και τα μοτίβα συμπεριφοράς και έκφρασης δεν αποτελούν συνειδητή επιλογή των ανθρώπων και κατά συνέπεια η αλλαγή τους μοιάζει μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν κάποιου είδους μετατροπή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις καταστάσεις είναι ανέφικτο να την επιτύχουν.


Διαβάστε σχετικά: Το παιχνίδι του ελέγχου και της αποφυγής


Οι αρκετά ευαίσθητοι άνθρωποι μοιάζει να επιλέγουν μια πιο ήρεμη και γαλήνια καθημερινότητα και επαγγελματικά να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε τομείς που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στους άλλους, χωρίς να βιώνουν έντονο άγχος και πίεση.

Επίσης, είναι άτομα, που χαρακτηρίζονται ως καλοί ακροατές, καθώς μοιάζει να τους είναι εύκολο να κατανοήσουν τους άλλους. Στρέφονται ακόμη και προς πιο καλλιτεχνικά μονοπάτια, στα οποία όμως δύναται να βιώσουν έντονο άγχος εξαιτίας των χρονικών ορίων και των λοιπών απαιτήσεων.

Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι χρειάζεται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της προσωπικής και επαγγελματικής καθημερινότητας και αν αυτό δεν είναι πηγαίο, χρειάζεται προσπάθεια. Έτσι λοιπόν, η υπερευαισθησία δεν αποτελεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των προσωπικών στόχων, αλλά σίγουρα απαιτείται παραπάνω προσωπική προσπάθεια.

Ωστόσο, η ανάγκη για ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης της καθημερινότητας δε σημαίνει αυτομάτως και δυσκολία στην προσωπική φροντίδα. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα υπερευαίσθητα άτομα τείνουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη φροντίδα του εαυτού τους έτσι ώστε να μειώνουν ή να απαλλάσονται από το άγχος. Τα άτομα αυτά, επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουν τα ερεθίσματα που μπορεί να πυροδοτήσουν έντονες συναισθηματικές διεγέρσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφεύγουν διάφορες πτυχές της ζωής.

Εάν για παράδειγμα, βιώνουν δυσφορικά την παρακολούθηση άσχημων ειδήσεων στην τηλεόραση είναι καλό να την αποφεύγουν και να επιλέγουν άλλους τρόπους ενημέρωσης, όπως το διαδίκτυο ή η εφημερίδα. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, τα υπερευαίσθητα άτομα χρειάζεται να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών διαχείρισης. Καθώς η ζωή γίνεται πιο περίπλοκη, τα εργαλεία αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπισή της.

Αγκαλιάστε την ευαισθησία σας και αναζητήστε ισορροπία μέσα σας.


apostolidoy anna

 

Πηγή: psychologytoday.com
Aπόδοση: Άννα Αποστολίδου, Κλινικός Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...