Κατερίνα Ντέμου

«Αυγουστιάτικη Μελαγχολία»: Πως αντιμετωπίζεται

«Αυγουστιάτικη Μελαγχολία»: Πως αντιμετωπίζεται

Κατερίνα Ντέμου
άντρας σε μια προβλήτα βιώνει την «Αυγουστιάτικη Μελαγχολία»

Για πολλούς ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον πιο μελαγχολικό μήνα του χρόνου καθώς με τον ερχομό του σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, της ανεμελιάς, των διακοπών καθώς και των απολαυστικών στιγμών μακριά από την πόλη χωρίς πρόγραμμα και τρέξιμο.


Πριν καν κάνει την εμφάνιση του ο Σεπτέμβρης όμως υπάρχει μία περίοδος ακόμα μεγαλύτερης νοσταλγίας: η περίοδος που διανύουμε τώρα, οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Πώς μπορεί άλλωστε να μην παρατηρήσει κανείς πως οι μεγάλες σε διάρκεια μέρες, ο καυτός ήλιος, οι ζεστές νύχτες δίνουν τη θέση τους σε μεγαλύτερες νύχτες, περισσότερο σκοτάδι και μια έντονη ψύχρα στον αέρα;

Επιστρέφοντας από τις διακοπές, ακόμα και αν δεν φύγατε, καθώς φέτος περάσαμε ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας προσπαθώντας να διαφυλάξουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, τη σωματική αλλά και πνευματική μας υγεία, επιστρέφουν μαζί οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το εργασιακό στρες, οι ώρες που ξοδεύετε μπροστά από έναν υπολογιστή στα πλαίσια τηλεργασίας, η ανασφάλεια του τι ξημερώνει αύριο και οι συνθήκες γύρω μας που συνεχώς μεταβάλλονται.

Το τέλος του φετινού καλοκαιριού και η συνεχής προσπάθεια αντιμετώπισης ενός απειλητικού ιού εύκολο είναι να μας φέρουν σε επαφή με συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, ανασφάλειας για το αν και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε τόσες αυξανόμενες προσδοκίες.

Από τη μία η δουλειά που απαιτεί χρόνο και ενέργεια, από την άλλη η οικογένεια, ο/η σύντροφός μας, οι γονείς, οι φίλοι και φυσικά ο εαυτός μας, κομμάτια ενός μεγάλου και μπερδεμένου παζλ που καλούμαστε να συναρμολογήσουμε μέσα σε κλίμα «Αυγουστιάτικης μελαγχολίας».

Ωστόσο, όλα αυτά τα συναισθήματα και ιδιαίτερα το άγχος δεν είναι απαραίτητο να τα βλέπετε με κακό μάτι. Μαζί με αυτό το άγχος, μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια έκρηξη ενέργειας και αδρεναλίνης, οι οποίες σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και να προσαρμοστείτε στις αυξανόμενες απαιτήσεις.


Διαβάστε σχετικά: Και μετά τις γιορτές..; Η αρνητική διάθεση που βιώνουμε μετά την παρέλευση των γιορτών


Αναπτύσσοντας μία σταθερή στρατηγική για να μετουσιώσετε τη μελαγχολία και το άγχος στα τέλη του καλοκαιριού σε μια κίνηση έναρξης του φθινοπώρου μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Θρήνος: Αρχικά παρατηρήστε τα συναισθήματά σας. Πώς νιώθετε που έφτασε το καλοκαίρι στο τέλος του; Μπορεί να είναι κάτι που το γνωρίζατε ότι θα έρθει αλλά αυτό δε σημαίνει πως χρειάζεται να ακυρώνετε τα συναισθήματά σας για αυτό τον ερχομό. Αφήστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας για να πενθεί αν το χρειάζεστε.

2. Σώμα: Παρατηρήστε τις αισθήσεις στο σώμα σας που συνοδεύουν τα συναισθήματά σας. Αφού εντοπίσετε τα συναισθήματα εστιάστε στο σώμα σας και ακολουθήστε τις αισθήσεις σας. Νιώθετε κάπου πόνο; Ίσως κάποιο σφίξιμο στο στομάχι ή έναν πόνο στον λαιμό; Μήπως σας έχει πιάσει πάλι αυτή η ημικρανία όπως όταν πιέζεστε; Το σώμα μας αποτελεί το μέσο που έχουμε για να βιώνουμε τον κόσμο και τις εμπειρίες μας. Δίνοντας του προσοχή αρχίστε να καλλιεργείται την επικοινωνία σας μαζί του ώστε να καταλαβαίνετε τα μηνύματα που σας στέλνει.

3. Σκέψεις. Άραγε τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό σας τώρα που διανύετε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου; Είναι αλήθεια πως καλείστε να αφήσετε πίσω τις διακοπές σας, για τώρα τουλάχιστον, και να αλλάξετε πάλι ρυθμούς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η ζωή σας θα χειροτερέψει; Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να βρείτε χρόνο για εσάς και όσα απολαμβάνετε στην καθημερινότητά σας; Όχι απαραίτητα. Επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας χωρίς να εμπλέκεστε τόσο πολύ μέσα σε αυτές. Αναρωτηθείτε πώς εσείς θέλετε να διαμορφώσετε τις προτεραιότητές σας. Ζητήστε βοήθεια αν νιώθετε να το χρειάζεστε τόσο από κοντινά σας πρόσωπα όσο και από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η εργασία, τα χρήματα, το τρέξιμο, τα παιδιά, οι υποχρεώσεις όλα απαιτούν χρόνο και ενέργεια αλλά χωρίς ψυχική και κατ’ επέκταση σωματική υγεία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εφικτό.

4. Αναπλαισίωση: Σε κάθε τέλος υπάρχει και μια αρχή. Μπορεί να βρίσκεστε στο τέλος του καλοκαιριού αλλά ταυτόχρονα ανοίγεται μπροστά σας μία καινούρια περίοδος, μία αρχή, ένα άνοιγμα σε δυνατότητες. Κάντε μια αναδρομή στο προηγούμενο έτος, εντοπίστε στιγμές διασκέδασης, εμπειρίες που σας δίδαξαν κάτι, πρόσωπα που γνωρίσετε και πρόσωπα που αφήσατε πίσω. Επιτρέψτε στη συγκίνηση να δώσει χώρο σε καινούριες στιγμές και εμπειρίες.

Όπου κι αν βρίσκεστε αναλογιστείτε τον κύκλο της ζωής, την εναλλαγή ανάμεσα στις εποχές, την αρχή, το τέλος και πάλι την αρχή. Αυτός ο κύκλος είναι που χρωματίζει τη ζωή μας κάνοντάς την τόσο μοναδική, αξέχαστη, πλούσια και ικανοποιητική.

Το πιθανότερο είναι ότι μετά το καλοκαίρι έχετε παραπάνω αποθέματα ενέργειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φτιάχνετε χρόνο για μικρές αποδράσεις, χόμπι, στιγμές με την οικογένειά σας, με φίλους, με ό, τι σας κάνει να θυμάστε πως η «Αυγουστιάτικη μελαγχολία» μπορεί να συνυπάρχει με μια διάθεση αλλαγής και αφοσίωσης σε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη στο εδώ και τώρα.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...