PsychologyNow Team

Πώς να διαχειριστείτε το πένθος στην περίοδο των εορτών

Πώς να διαχειριστείτε το πένθος στην περίοδο των εορτών

PsychologyNow Team

Σύμφωνα με το έθιμο θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, ευτυχισμένοι και γαλήνιοι κατά τη διάρκεια των εορτών. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί σε όσους πενθούν για την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου τους. Οι γιορτές είναι δύσκολες όταν μας βασανίζει το πένθος, ανεξάρτητα από το πόσο παλιά έχουμε βιώσει την απώλεια. 


Ο καθένας βιώνει με διαφορετικά τρόπο το πένθος και δεν υπάρχει κάποιος σωστός τρόπος γι’ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της απώλειας. Ο τρόπος που τη διαχειρίζεται ο καθένας μας μπορεί να είναι διαφορετικός από κάποιον άλλον.

Το μυστικό στη διαχείριση του πένθους είναι η υπομονή και η συμπόνια. Το πένθος συχνά μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε χαμένοι και μπερδεμένοι. Ακολουθούν μερικοί τρόποι διαχείρισης του πένθους ώστε να αναγνωρίσετε αυτό που αισθάνεστε αλλά και να προσπαθήσετε να απολαύσετε τις γιορτές.

Προσπαθήστε να βάλετε όρια στον εαυτό σας: Η διεργασία του πένθους σας καταναλώνει από την ενέργειά σας, οπότε χαλαρώστε και αξιοποιήστε την ευκαιρία που έχετε τώρα για ξεκούραση και ανάκαμψη. Μην φοβάστε να πείτε «όχι» και να βάζετε σε προτεραιότητα την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία, όσο περισσότερο γίνεται. Να ασχολείστε μόνο με πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς για να διατηρείτε την ενέργειά σας.

Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας εγκαίρως: Για να μπορέσετε να οργανώσετε τις γιορτές, θα χρειαστείτε ένα πλάνο για τα δώρα που θα προσφέρετε, για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα παρευρεθείτε, την προετοιμασία του φαγητού, τις εργασιακές υποχρεώσεις και την φροντίδα του εαυτού σας, το οποίο θα σας κρατήσει ήρεμους και θα σας δώσει ένα καλύτερο αίσθημα ελέγχου.

Όταν κατακλύζεστε από έντονα ή δύσκολα συναισθήματα, θα μπορείτε να βασιστείτε στο πρόγραμμά σας για να προχωρήσουν όλα ομαλά χωρίς να αισθάνεστε καταβεβλημένοι.

Τιμήστε το αγαπημένο πρόσωπο: Όταν χάνετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο δεν χρειάζεται να το ξεχάσετε και όλα όσα μοιραστήκατε μαζί. Αν είχατε έθιμα ή εορταστικές αναμνήσεις που θέλετε να συνεχίσετε μετά την απώλεια, δεν υπάρχει απολύτως τίποτε κακό σε αυτό. Θα μπορέσετε να δείξετε τον σεβασμό και την αγάπη σας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τιμώντας τη μνήμη τους συνεχίζοντας αυτές τις παραδόσεις.

Δημιουργήστε νέες παραδόσεις: Δεν είναι κακό να προχωρήσετε στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή σας, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές. Τα έθιμα είναι ένας θετικός και υγιής τρόπος να διαχειριστείτε και να κατανοήσετε το πένθος σας με έναν προσιτό τρόπο. Οι νέοι τρόποι εορτασμού στις γιορτές θα σας βοηθήσουν να μείνετε εστιασμένοι στο παρόν και να βιώσετε αυτή την περίοδο με μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και χαράς.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας: Όταν αντιμετωπίζετε κάτι τόσο σημαντικό όσο το πένθος, δεν μπορείτε να το καταπιέζετε στη διάρκεια των γιορτών. Είναι κατανοητό το να θέλετε να το κάνετε αυτό και μπορεί να αισθάνεστε σαν να πρέπει να είστε πάντα πρόσχαροι, αλλά θυμηθείτε ότι οι γιορτές προορίζονται για συναίσθημα. Μέρος της σύνδεσης με τους αγαπημένους σας είναι και το να μοιραστείτε το πένθους σας με έναν ουσιαστικό τρόπο. Θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά σας και δεν θα μένετε μόνοι με τα συναισθήματά σας.

Αποδεχτείτε και αποκτήστε επίγνωση του πένθους σας: Όταν είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε τις δυσκολίες μας, τότε αυτές μπορεί να χάσουν τη δύναμή τους. Το τελευταίο στάδιο του πένθους είναι γνωστό ως «αποδοχή». Η αποδοχή θα σας επιτρέψει να δείτε τη νέα σας πραγματικότητα και πώς αυτή επηρεάζει τη ζωή σας και τις σχέσεις σας. Η αποδοχή προυποθέτει ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι ποτέ δεν μένει ίδια. Εμπλουτίζεται από την παρουσία των αγαπημένων σας και ενθαρρύνει την ελπίδα.

Οι γιορτές μπορεί να είναι μια συναισθηματική περίοδος του χρόνου, αλλά δεν χρειάζεται να τις περάσετε μόνοι σας. Μοιραστείτε αυτά που αισθάνεστε με τους αγαπημένους σας και προσπαθήστε να κάνετε την περίοδο των γιορτών μια χαρούμενη περίοδο, δημιουργώντας ένα εορταστικό πλάνο και αφιερώνοντας τον χρόνο που χρειάζεστε για να παρηγορήσετε και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Μην φοβάστε να συνεχίσετε τα παλιά έθιμα που μοιραζόσασταν με τα αγαπημένα πρόσωπα που πλέον δεν είναι στη ζωή σας, αλλά και να δημιουργήσετε νέα. Να έχετε επίγνωση του παρόντος και να είστε πρόθυμοι να αισθανθείτε την ελπίδα και τη χαρά που μπορεί να σας φέρει αυτή η εποχή.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...