PsychologyNow Team

Η ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών εξίσου επιζήμια με τη σωματική και την σεξουαλική

Η ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών εξίσου επιζήμια με τη σωματική και την σεξουαλική

PsychologyNow Team
ψυχολογική κακοποίηση παιδιά

Μία δυσάρεστη είδηση προκύπτει από τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy” του Αμερικάνικου Ψυχολογικού Συλλόγου, που πρέπει να «ταρακουνήσει» γονείς και κηδεμόνες: τα παιδιά που έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση, παρουσιάζουν τα ίδια αρνητικά συμπτώματα στην ψυχική τους υγεία με εκείνα που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση - και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψυχολογικά κακοποιημένα παιδιά μπορεί να υποφέρουν ακόμα περισσότερο.


Τι είναι η ψυχολογική κακοποίηση

Η «ψυχολογική κακοποίηση» καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία της κακομεταχείρισης των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων του εκφοβισμού των γονέων στα παιδιά, την άσκηση υπερβολικού ελέγχου πάνω τους ή τις προσβολές και τις απειλές εναντίον τους. Ακριβώς στην απέναντι όχθη, βρίσκεται η απομόνωση των παιδιών ή η αδιαφορία για αυτά από το οικογενειακό περιβάλλον, κάτι που επίσης θεωρείται ότι είναι ψυχολογική κακοποίηση.

Συμπτώματα της ψυχολογικής κακοποίησης

Οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό ψυχικής υγείας 5.616 παιδιών που είχαν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης και σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου βρήκαν τα κάτωθι:

Τα παιδιά που είχαν υποστεί ψυχολογική κακοποίηση, υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συμπτώματα μετα-τραυματικού στρες και αυτοκτονικότητα με την ίδια συχνότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό, τι τα παιδιά που είχαν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Μεταξύ των τριών τύπων της κατάχρησης, η ψυχολογική κακοποίηση ήταν η πιο έντονα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη, τη διαταραχή γενικευμένου άγχους, τη διαταραχή κοινωνικού άγχους, τα προβλήματα προσκόλλησης και της κατάχρησης ουσιών.

Ενώ η σωματική κακοποίηση αποκαλύπτει συχνά τα σημάδια της, η ψυχολογική κακοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευθεί. "Επίσης, η ψυχολογική κακοποίηση δεν θεωρείται σοβαρό κοινωνικό ταμπού όπως η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζόζεφ Σπιναλόζα. Αλλά το αόρατο σημάδι του συναισθηματικού μαρτυρίου είναι επίσης επιζήμιο και ο Σπιναλόζα μαζί με τον Αμερικάνικο Ψυχολογικό Σύλλογο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έφτασε η στιγμή για να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών. 


Πηγή: APA

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...