PsychologyNow Team

Τα προϊστορικά ένστικτα εξηγούν την πίστη μας σε θεούς και φαντάσματα

Τα προϊστορικά ένστικτα εξηγούν την πίστη μας σε θεούς και φαντάσματα

PsychologyNow Team
προϊστορικός γιγάντιος άνθρωπος μπροστά από ένα γαλαξία

Οι έννοιες των θεών έχουν προκύψει σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες και είναι γεμάτες από τις ισχυρές και γεμάτες γνώσεις θεότητες μέχρι τα απλά πνεύματα του δάσους.


Μια πρόσφατη μέθοδος εξέτασης της θρησκευτικής σκέψης και της συμπεριφοράς συνδέει την πανταχού παρουσία τους και την ομοιότητα των πεποιθήσεών μας, με τους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες διανοητικές διαδικασίες προσαρμόστηκαν να επιβιώσουν κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Η μέθοδος αυτή στηρίζεται σε δύο παρατηρήσεις της ανθρώπινης ψυχολογίας. Πρώτον, όταν συμβαίνει ένα γεγονός, έχουμε την τάση να υποθέσουμε ότι κάτι το προκάλεσε. Με άλλα λόγια, υποθέτουμε ότι πίσω από αυτό το γεγονός βρίσκεται κάποιος "παράγοντας". Αν σκεφτείτε τα είδη των γεγονότων που έχουν συμβεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί μια προκατάληψη προς έναν "παράγοντα" θα ήταν τότε χρήσιμη. Ένα θρόισμα ενός θάμνου ή το τίναγμα ενός κλαδιού θα μπορούσε να οφείλεται σε άνεμο. Αλλά είναι πολύ καλύτερο να υποθέσουν οι προϊστορικοί άνθρωποι ότι κρύβεται ένα λιοντάρι πίσω από αυτά και να τρέξουν μακριά προκειμένου να σωθούν.

Οι επιζώντες που είχαν την τάση να αποδίδουν ευκόλοτερα ένα γεγονός σε έναν "παράγοντα", πέρασαν τα γονίδιά τους στις επόμενες γενιές, παγιώνοντας ολοένα και με πιο μηχανιστικό τρόπο αυτόν τον άμεσο τρόπο λήψης αποφάσεων στον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει γρήγορα και αυτόματα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το πώς βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους. Ενώ η συμβίωσή μας σε μια φυλή είχε πολλά πλεονεκτήματα για την επιβίωση μας κατά τους προϊστορικούς χρόνους, δεν ήταν καθόλου αυτονόητο και εύκολο ότι τα πηγαίναμε καλά με όλους τους ανθρώπους. Η κατανόηση της συμπεριφοράς των άλλων, απαιτεί από εσάς να καταλάβετε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους, ιδιαίτερα όταν αυτές μπορεί να είναι λανθασμένες λόγω του ότι κάποιος δεν γνωρίζει όλα τα γεγονότα μιας κατάστασης.

Αυτό είναι γνωστό ως "θεωρία του νου". Αυτή η ιδέα λέει ότι, υποθέτουμε αυτόματα πώς υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από τη συμπεριφορά των άλλων που προσπαθούμε να συλλάβουμε, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί συμπεριφέρονται με τον τρόπο που το κάνουν. Η απώλεια αυτής της ικανότητας έχει συνδεθεί με τη βάση αναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός.

Ίσως να αναρωτιέστε τι σχέση έχουν αυτές οι δύο διαδικασίες με την πίστη προς τους θεούς. Φανταστείτε μία πέτρα που πέφτει στο πίσω μέρος μια σπηλιάς. Ένας εσωτερικός παράγοντας μας λέει ότι κάποιος προκάλεσε να συμβεί αυτό. Χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, θα μπορούσε να είναι ένα αόρατο πλάσμα ή ένα πνεύμα; Αν ναι, γιατί θα πρέπει να τριγυρίζει γύρω μας; Για να μάθει τα μυστικά μας ή για να ανακαλύψει αν είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι;

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια ηφαιστειακή έκρηξη. Σε περίπτωση απουσίας γεωλογικής γνώσης, το παραγοντικό φυλετικό σύστημα των προγόνων μας θα είχε αποδώσει αυτό το γεγονός σε ένα άτομο - σε αυτό που σίγουρα έχει μία υπεράνθρωπη ικανότητα. Και γιατί να θέλει να προκαλέσει τέτοια καταστροφή; Ίσως η έκρηξη του ηφαιστείου να σήμαινε μια τιμωρία, ίσως επειδή η φυλή δεν είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπερφυσικού όντος.

Αυτά τα δύο πολύ απλά παραδείγματα μας βοηθούν να επεξηγήσουμε πώς αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία της πίστης προς τους θεούς, καθώς και στα φαντάσματα και σε άλλα υπερφυσικά πλάσματα. Οι πρόγονοί μας θα είχαν εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τα υπερφυσικά γεγονότα, τοποθετώντας αυτά τα ένστικτα απέναντι στους διάφορους "παράγοντες" και τη θεωρία του νου.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμη και για τον ορθόδοξο, τον παντογνώστη, παντοδύναμο Θεό. Μπορεί να φαίνεται πολύ απάνθρωπος με την πρώτη ματιά, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τον δικαιολογούμε με ένα πολύ ανθρώπινο τρόπο. Για παράδειγμα, τον απεικονίζουμε να βοηθά ένα άτομο, πριν μεταβεί στην άλλη άκρη του κόσμου για να βοηθήσει έναν άλλο. Οι παγιωμένες λογικές διαδικασίες εξηγούν πώς οι θρησκευτικές ιδέες είναι τόσο ανθεκτικές και εξαπλώνονται σε ολόκληρες ηπείρους και από γενιά σε γενιά.

Τα δύο αυτά, καθώς και άλλα αρχαία ένστικτα, φαίνεται να αποδεικνύονται από τις παρατηρήσεις των παιδιών. Τα πολύ μικρά παιδιά φαίνεται να έχουν πολύ ακριβή κατανόηση των φυσικών νόμων. Για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι δύο στερεά αντικείμενα δεν μπορούν να συγχωνευθούν σε ένα ή ότι τα άλογα δεν έχουν μεταλλικά γρανάζια στο εσωτερικό τους. Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά είναι διαισθητικοί βιολόγοι, φυσικοί και - χρησιμοποιώντας τη θεωρία του νου - ψυχολόγοι.

Οι έννοιες οι οποίες παραβιάζουν αυτές τις διαισθητικές κατανοήσεις φαίνεται να μένουν περισσότερο στη μνήμη μας από ό,τι οι άλλες. Ένα τριαντάφυλλο που ψιθυρίζει στα Λατινικά, παραβιάζει μια διαισθητική κατανόηση ότι τα φυτά δεν έχουν μυαλό ή στόμα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ψιθυρίζουν σε μια αρχαία γλώσσα - ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα για το θέμα αυτό.

Ενδέχεται αυτή η παραβίαση μιας διαισθητικής ιδέας να τραβά ιδιαίτερα την προσοχή και το ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, να βοηθά να ενσωματώθεί η ιδέα στη μνήμη. Πολλές θρησκευτικές ιστορίες περιέχουν έννοιες που φαίνεται να παραβιάζουν αυτό το ιδιαίτερο ιδιαίτερο είδος της διαίσθησης, όπως ένας άνθρωπος που περπατά στο νερό ή ένας φλεγόμενος θάμνος που μιλάει. Αυτές οι ιστορίες επωφελούνται από αυτό το χαρακτηριστικό της μνήμης για να διαδοθούν με επιτυχία, προκειμένου να μην ξεχαστούν.

Βάζοντας αυτές τις ιδέες μαζί είναι ένας τρόπος για να εξηγήσουμε τη θρησκευτική σκέψη και συμπεριφορά. Θα μπορούσε κανείς να προχωρήσει περαιτέρω και να δείξει ότι, αν αυτές οι ιδέες είναι σωστές, η θρησκεία είναι απλώς ένα υποπροϊόν των ψυχικών διεργασιών που λειτουργούν λανθασμένα.


Πηγή: the conversation

photo credit: iurri

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...