PsychologyNow Team

Ποδόσφαιρο: Ο κορωνοϊός έφερε και την κατάθλιψη

Ποδόσφαιρο: Ο κορωνοϊός έφερε και την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
μια μπάλα ποδοσφαίρου σε ένα άδειο γήπεδο από τον κορωνοϊό που έφερε και την κατάθλιψη
Image credit: Markus Spiske / pexels.com

Διπλασιασμό των κρουσμάτων κατάθλιψης μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στο σπίτι λόγω κορωνοϊού διαπιστώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα, με τις γυναίκες να βρίσκονται πιο ψηλά στη λίστα.


Η έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) κατέγραψε τις απαντήσεις 1.602 παικτών από τις 22 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου και έδειξε ότι σε σύγκριση με την έρευνα που είχε γίνει τρεις μήνες νωρίτερα υπάρχει σημαντικότατη αύξηση στις ενδείξεις κατάθλιψης και στα φαινόμενα άγχους μεταξύ των ποδοσφαιριστών αφότου σταμάτησαν να παίζουν μπάλα.

Συγκεκριμένα, το 13% των ανδρών ποδοσφαιριστών και το 22% των γυναικών που ερευνήθηκαν έδειξαν συμπτώματα που παραμέμπουν στη διάγνωση της κατάθλιψης. Αυτό συγκρίνεται με τα ποσοστά 6% των ανδρών και 11% των γυναικών στην προηγούμενη έρευνα. Επιπλέον, η έρευνα επί κορωνοϊού ανέδειξε ποσοστό 16% των ανδρών παικτών και 18% των γυναικών που εμφάνισαν σημάδια γενικότερου άγχους. Γενικά οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν κατά κανόνα ότι οι γυναίκες αναφέρουν την κατάθλιψη και το άγχος περισσότερο από ό,τι οι άνδρες.


Διαβάστε σχετικά: Το ποδόσφαιρο και το τέρας: Η μάχη με την κατάθλιψη!


Όπως σχολίασε η FIFPro, οι ποδοσφαιριστές που είναι ανήσυχοι για το μέλλον τους στο άθλημα είναι αρκετά πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Ακόμη κι αν οι παίκτες στην κορυφή της πυραμίδας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αισθάνονται οικονομικώς ασφαλείς, η μέση διάρκεια ενός συμβολαίου διεθνώς δεν φθάνει καν τα δύο έτη, εξηγώντας τη σχετική ανασφάλεια.

Υπάρχει κι ακόμη ένα αίτιο: Ξαφνικά πολλοί νέοι και νέες του ποδοσφαίρου υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν την απομόνωση, την αναστολή του εργασιακού τους βίου και τις αμφιβολίες για το μέλλον τους, επισήμανε ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος της FIFPro, Βενσάν Γκουτεμπάρζ.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το kathimerini.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...