PsychologyNow Team

Το γέλιο είναι παραγωγικό!

Το γέλιο είναι παραγωγικό!

PsychologyNow Team

Θα μπορούσε ένα αστείο βίντεο να βελτιώσει την παραγωγικότητά μας στην εργασία μας;


Ίσως!

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της πειραματικής βιολογίας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ότι όταν οι άνθρωποι γελούν, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα, μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα 31 ανθρώπων ενόσω παρακολουθούσαν ένα αστείο βίντεο και αντίστοιχα ενόσω παρακολουθούσαν ένα αγχωτικό βίντεο. Οι ερευνητές μέτρησαν την δραστηριότητα σε εννέα μέρη του εγκεφάλου. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι  κατά τη διάρκεια των αστείων βίντεο, οι θεατές πραγματικά ενεργοποιούσαν ολόκληρο τον εγκέφαλό τους, με υψηλή δραστηριότητα κυμάτων γάμμα, όπως έδειξαν τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μετράει την δραστηριότητα σε όλο τον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια. «Η ηλεκτρική δραστηριότητα μεταφράζεται σε δραστηριότητα των νεύρων», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λη Μπερκ. Η δραστηριότητα κυμάτων γάμμα συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και με απόλυτη αφύπνιση της γνωσιακής κατάστασης του εγκέφαλου.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Μπερκ: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η γάμμα δραστηριότητα εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του εγκεφάλου και αυτό που κάνει είναι να βοηθάει την παραγωγή των αναμνήσεων και την αναδιοργάνωση». Συμπλήρωσε επίσης ότι γι’αυτό το λόγο οι άνθρωποι, μετά τον διαλογισμό νιώθουν αναζωογονημένοι και μπορούν να επιλύουν προβλήματα πιο εύκολα.

Το γέλιο όχι μόνο βοηθάει να ενεργοποιήσουμε την συναίσθηση μας, αλλά είναι πιθανό να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος, την υψηλή πίεση και τον πόνο.

Ο Μπερκ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα περισσότερης έρευνας σχετικά με τον τρόπο που το γέλιο ωφελεί την υγεία μας, ωστόσο είναι αισιόδοξος ότι σύντομα η επιστήμη θα μπορέσει να συσχετίσει πραγματικά το μυαλό με το σώμα. «Ψάχνουμε την κλειδαρότρυπα... Και το φως στην άλλη μεριά είναι λαμπερό», είπε ο Μπερκ.

Το συμπέρασμα είναι ότι το χιούμορ έχει αποδειχτεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οπότε την επόμενη φορά που ο προϊστάμενός σας, σας «πιάσει» να παρακολουθείτε ένα αστείο βίντεο, απλώς πείτε του πως προσπαθείτε να γίνετε πιο παραγωγικοί!


Πηγή: CNN Health

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...