PsychologyNow Team

Multitasking: ο νέος εθισμός της εποχής

Multitasking: ο νέος εθισμός της εποχής

PsychologyNow Team

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα και γιατί μας είναι δύσκολο να σταματήσουμε;


Με τον καταιγισμό των κοινωνικών δικτύων και τις καθημερινές κοινωνικές απαιτήσεις, δύσκολα πλέον κανείς ασχολείται με ένα μόνο πράγμα τη φορά. Γιατί όμως άραγε βρίσκουμε τόσο δύσκολο το να μην εκτελούμε πολλαπλές εργασίες την ίδια σχεδόν στιγμή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από την ταυτόχρονη πολλαπλή εργασία, γνωστή και ως multitasking, σχεδόν καθημερινά. Όταν συνηθίσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει. Μπορεί μάλιστα να αισθανθεί ενθουσιασμό όταν κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά όταν πηγαίνει καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να σταματήσει κανείς να κάνει multitasking, καθώς έχει ρυθμίσει το μυαλό και το σώμα του να αισθάνεται αυτή τη συγκίνηση και το αίσθημα του ενθουσιασμού. Στη συνέχεια, μπορεί να αναζητήσει τον ενθουσιασμό αυτό κάνοντας ακόμα περισσότερο multitasking. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αλλάξει αυτό και να αρχίσει κανείς να κάνει «unitasking», μία δραστηριότητα τη φορά; Διότι ο ενθουσιασμός αυτός είναι απλά μια ψευδαίσθηση.

Η προσοχή του ατόμου διασπάται καθημερινά προς εκατομμύρια κατευθύνσεις, λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων, χωρίς να χρειάζεται κανείς να προσθέσει περισσότερα στη λίστα του. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Smartphone,. Κατά μέσο όρο, κανείς ελέγχει το τηλέφωνό του 110 φορές την ημέρα, το οποίο σημαίνει ότι ξοδεύει 23 ημέρες κάθε χρόνο προσκολλημένος στο Smartphone του! Πόσο παραγωγικό μπορεί να είναι αυτό στην πραγματικότητα; Συνήθειες όπως αυτές που ενθαρρύνουν το multitasking δημιουργούν μια νοητική εξάντληση, πνευματική αποθάρρυνση και γνωστική αντιπαραγωγικότητα.

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να αφήσει κανείς αυτές τις συνήθειες επειδή έχει ρυθμίσει το μυαλό του να στέλνει παραπλανητικά σήματα στο σώμα. Έρευνα έχει δείξει ότι όταν κανείς κάνει multitasking με «επιτυχία», ενεργοποιείται ο μηχανισμός ανταμοιβής του εγκεφάλου, ο οποίος απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευχαρίστησης. Αυτή η γρήγορη έκκριση ντοπαμίνης δίνει μια δυνατή αίσθηση ευφορίας, ιδιαίτερα έντονη, που κάνει το άτομο να νιώθει τόσο καλά ώστε να πιστεύει πως είναι αποτελεσματικό και ενθαρρύνει περαιτέρω το multitasking ως συνήθεια. Η γρήγορη αυτή έκκριση μπορεί επίσης να κάνει το άτομο να αισθανθεί υπερβολικά αισιόδοξο πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ενδεχομένως να δώσει λιγότερη προσοχή στην εργασία που κάνει με αποτέλεσμα να κάνει λάθη. Τα άτομα που κάνουν multitasking ουσιαστικά εθίζονται σε αυτή τη γρήγορη έκκριση ντοπαμίνης που τα οδηγεί να πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικά, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το multitasking όμως έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την υγεία του ατόμου και μπορεί βραχυπρόθεσμα να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι οι λίγες πληροφορίες που λαμβάνει κανείς όταν κάνει multitasking είναι πιο δύσκολο να τις θυμάται σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν μπορεί κανείς να απολαμβάνει αυτόν τον ενθουσιασμό του multitasking και να πιστεύει ότι είναι αποτελεσματικός, είναι καιρός να το ξανασκεφτεί.

Μπορεί κανείς να βρει πιο υγιείς, πιο ισορροπημένους τρόπους έκκρισης ντοπαμίνης, όπως για παράδειγμα να σβήνει από τη λίστα του πράγματα που πρέπει να κάνει, κάνοντας ένα πράγμα τη φορά. Δεδομένου ότι το μυαλό μπορεί να εστιάσει αποτελεσματικά μόνο σε ένα πράγμα τη φορά, αυτός είναι ο τρόπος για να επιτύχει κανείς περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Έρευνα έχει προτείνει ότι μπορεί κανείς να ολοκληρώσει μια εργασία 50% πιο γρήγορα κατά μέσο όρο αν εστιάζει σε ένα πράγμα τη φορά, και επίσης 50% λιγότερες πιθανότητες να κάνει λάθη. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση κανείς να εκτιμήσει τα πράγματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να αντλήσει περισσότερη απόλαυση από αυτά όταν είναι συγκεντρωμένος. Αν συνομιλεί κανείς με ένα φίλο την ώρα που πίνουν καφέ, ενώ παράλληλα ελέγχει το facebook, δεν αξιοποιεί το χρόνο με το φίλο του στο έπακρο.

Στην περίπτωση που επιθυμεί κανείς να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια του multitasking ώστε να μπορεί να βρει την πραγματική παραγωγικότητα, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στην προσωπική δέσμευση σε αυτό και την αυτοπειθαρχία να αφοσιωθεί κανείς σε μια εργασία τη φορά. Μπορεί να επιδιώξει να μην έχει πολλά προγράμματα ανοιχτά συγχρόνως ενώ εργάζεται στον υπολογιστή, εκτός εάν χρειάζονται για την διεκπεραίωση αυτής της μίας εργασίας. Μπορεί να κατεβάσει κανείς εφαρμογές που μπλοκάρουν τα social media, ακόμη και το email, εκτός από ορισμένες ώρες της ημέρας. Παράλληλα, τα διαλείμματα είναι σημαντικά όταν επικεντρώνεται κανείς σε μια εργασία τη φορά, καθώς είναι η στιγμή που το μυαλό είναι περισσότερο αποδοτικό και εργάζεται περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών κάθε 45 λεπτά περίπου μπορεί να βοηθήσει στο να παραμείνει κανείς εστιασμένος.

Είναι πλέον εξαιρετική και σπάνια η ικανότητα ενός ανθρώπου να μπορεί να πει: Όταν περπατώ, περπατώ. Όταν μιλάω με κάποιον, μιλάω με κάποιον. Όταν διαβάζω, διαβάζω. Είναι τόσο απλό. Αρκεί κανείς να εστιάσει την προσοχή του στο ένα πράγμα που κάνει και θα μπορεί να λειτουργεί μόνο με αυτό.


Πηγή: psychologytoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...