PsychologyNow Team

Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 300%

Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 300%

PsychologyNow Team
εργαζόμενοι σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 300%
Image credit:  Dylan Gillis / unsplash.com

Μια μελέτη ενός έτους που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία βρήκε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε οργανισμούς που δεν θέτουν ως προτεραιότητα την ψυχική υγεία του προσωπικού τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η πολύωρη εργασία συνιστά παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, οι κακές πρακτικές διαχείρισης αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal.

Το κλίμα ψυχοκοινωνικής ασφάλειας (PSC) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρακτικές διαχείρισης και συστήματα επικοινωνίας και συμμετοχής που προστατεύουν την ψυχική υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Έιμι Ζάντοου εξηγεί ότι το χαμηλό επίπεδο ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας σχετίζεται με κακές διαχειριστικές πρακτικές, προτεραιότητες και αξίες σε συνδυασμό με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις και ανεπαρκείς πόρους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τους εργαζομένους τους, δεν τους παρέχουν αυτονομία και δεν επιβραβεύουν ή δεν αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά τους υποβάλλουν το προσωπικό τους σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, δήλωσε η Δρ. Ζάντοου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ ο ενθουσιασμός και η αφοσίωση του εργαζομένου εκτιμάται, η πολύωρη εργασία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη αν το εργασιακό περιβάλλον τους δίνει ελάχιστη σημασία στην ψυχική υγεία.


Διαβάστε σχετικά: Έξι συμβουλές για επαγγελματίες με Άγχος Υψηλής Λειτουργικότητας


Λόγω της παγκόσμιας παρουσίας της κατάθλιψης, που επηρεάζει σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, τώρα δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα δυσλειτουργικά εργασιακά περιβάλλοντα που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Τα υψηλά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης και εκφοβισμού στο χώρο εργασίας έχουν επίσης συνδεθεί με την αποτυχία των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Work and Organizational Psychology, βρήκε ότι το χαμηλό κλίμα ψυχοκοινωνικής ασφάλειας αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης για εκφοβισμό και συναισθηματική εξουθένωση.

Στη μελέτη, εξετάσαμε τον εκφοβισμό σε πλαίσιο ομάδας και τους λόγους που προκύπτει. Μερικές φορές, το στρες πυροδοτεί τον εκφοβισμό και στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να θέσει ένα αποδεκτό πρότυπο συμπεριφοράς για τα άλλα μέλη της ομάδας.

Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ο εργασιακός εκφοβισμός δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο το θύμα αλλά και τον θύτη, καθώς και τα μέλη της ομάδας που γίνονται μάρτυρες αυτής της συμπεριφοράς. Ως αποτέλεσμα, είναι συχνό φαινόμενο τα μέλη της ομάδας να βιώνουν εργασιακή εξουθένωση. Το σημαντικό είναι ότι ο εκφοβισμός μπορεί να προβλεφθεί και να προληφθεί, ανάλογα με τον βαθμό δέσμευσης της επιχείρησης στη διατήρηση της ψυχικής υγείας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το κόστος του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας και της εργασιακής εξουθένωσης είναι σημαντικό και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: απουσία από την εργασία, χαμηλή επαγγελματική δέσμευση, αναρρωτική άδεια λόγω στρες και χαμηλή παραγωγικότητα.

Οι πρακτικές συνέπειες αυτής της έρευνας είναι εκτεταμένες. Τα υψηλά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης κοστίζουν πολύ στους οργανισμούς και είναι προφανές ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικές οργανωσιακές αλλαγές, καταλήγουν οι ερευνητές.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...