PsychologyNow Team

Ορισμένες προσωπικές πεποιθήσεις και ηθικές αξίες ενδέχεται να έχουν γενετικές καταβολές

Ορισμένες προσωπικές πεποιθήσεις και ηθικές αξίες ενδέχεται να έχουν γενετικές καταβολές

PsychologyNow Team
χέρι που κρατά την έλικα του DNA

Ο ερχομός ενός μωρού συνήθως συνοδεύεται από εικασίες για το αν πήρε τα μάτια και την μύτη από την μαμά ή τον μπαμπά. Μία νέα έρευνα, υποστηρίζει ότι, εκτός από τα σωματικά χαρακτηριστικά, τα παιδιά ενδέχεται να κληρονομούν επίσης και τα ηθικά χαρακτηριστικά των γονιών τους.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενσυνείδητους ενήλικες μέσα από τη μετάδοση αξιών και τη μαθημένη συμπεριφορά, ενδέχεται να υπάρχει ένας υποβόσκων γενετικός παράγοντας που επηρεάζει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν πώς αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να ξεκινήσει ένας επιστημονικός διάλογος για το πώς και γιατί αναπτύσσονται αυτά τα χαρακτηριστικά - που αναφέρονται ως "ενάρετος χαρακτήρας".

Πολλές μελέτες έχουν φανερώνει μια συσχέτιση μεταξύ της γονεϊκότητας και αυτών των ενάρετων χαρακτηριστικών, αλλά δεν είχαν ακόμη εξετάσει τα γενετικά στοιχεία, δήλωσε η ερευνήτρια, Αμάντα Ράμος. Θεωρήσαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, επειδή πιστεύουμε ότι η επίδραση που έχουν οι γονείς στα παιδιά τους, με τα οποία μοιράζονται τα γονίδιά τους, για αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στη γενετική.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει συσχετίσεις μεταξύ των «ενάρετων χαρακτήρων» όπως η κοινωνική ευθύνη και η ενσυνειδησία ​​με την ευημερία και την κοινωνική συμμετοχή. Η Ράμος ήθελε να μελετήσει διεξοδικότερα τις συσχετίσεις και να διερευνήσει αν η γενετική θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτά τα γνωρίσματα ενώ άλλοι όχι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 720 ζεύγη αδελφών - συμπεριλαμβανομένων των μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων, των αδερφών εξ αίματος σε διαζευγμένες και μη διαζευγμένες οικογένειες, στα αδέρφια εξ αίματος και στα αδέλφια εξ αγχιστείας - και τους γονείς τους.

Η Ράμος ανέφερε ότι η έρευνα στα ζευγάρια των αδελφών που είχαν ένα εύρος συγγένειας, βοήθησε στον εντοπισμό τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν ταυτόσημο DNA, ενώ τα ετεροθαλή αδέλφια δεν μοιράζονται κανένα γονίδιο αλλά μοιράζονται ένα σπίτι ή ένα περιβάλλον.

Αν τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιάζουν περισσότερο από τους ετεροζυγώτες, για παράδειγμα, υποτίθεται ότι υπάρχει γενετική επίδραση, δήλωσε η Ράμος. Η συμπερίληψη πολλών βαθμών συγγένειας, μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην απεμπλοκή των γενετικών επιρροών από τις περιβαλλοντικές επιρροές.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πρώτα τα δεδομένα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εφηβείας και στη συνέχεια στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Μέτρησαν τη γονική θετικότητα - όπως η ανταπόκριση και η μετάδοση αξιών - καθώς και την γονική αρνητικότητα, όπως η ένταση της φωνής και η σύγκρουση. Μετρήθηκαν επίσης η υπευθυνότητα των παιδιών κατά την εφηβεία και η ενσυνειδησία ​​κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενήλικης ζωής.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ η θετική γονική μέριμνα συνδέεται με την μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ενσυνειδησία ​​των παιδιών τους, οι συσχετίσεις αυτές ήταν ισχυρότερες στα αδέλφια που είχαν μεγαλύτερο βαθμό συγγένειας.

Διαπιστώσαμε ότι τόσο η γενετική όσο και η γονεϊκότητα επηρεάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά, δήλωσε η Ramos. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά ενεργούν ή συμπεριφέρονται οφείλεται, εν μέρει, στην γενετική ομοιότητα και οι γονείς ανταποκρίνονται σε αυτές τις συμπεριφορές των παιδιών. Στη συνέχεια, οι συμπεριφορές αυτές επηρεάζουν την κοινωνική υπευθυνότητα και ενσυνειδησία ​​των παιδιών.

Η Ramos πρόσθεσε ότι ενώ η ίδια και οι άλλοι ερευνητές βρήκαν ένα γενετικό στοιχείο για την ανάπτυξη ενάρετων χαρακτηριστικών, αυτό δεν σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά προσδιορίστηκαν πλήρως από το DNA.

Τα γονίδιά σας δεν είναι απολύτως ντετερμινιστικά για το ποιος είστε, δήλωσε η Ράμος, απλά σας δίνουν μια προοπτική. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν ακόμα τις δικές τους επιλογές και να έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν τον εαυτό τους.


ViolGeorg

Πηγή: Amanda M. Ramos, Amanda M. Griffin, Jenae M. Neiderhiser, David Reiss. Did I Inherit My Moral Compass? Examining Socialization and Evocative Mechanisms for Virtuous Character Development. Behavior Genetics, 2019
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...