PsychologyNow Team

Ερευνητές προσπαθούν να βρουν το γονίδιο που σχετίζεται με το κοινωνικό άγχος

Ερευνητές προσπαθούν να βρουν το γονίδιο που σχετίζεται με το κοινωνικό άγχος

PsychologyNow Team

Οι επιστήμονες θέλουν να διερευνήσουν τη σχέση DNA και κοινωνικού άγχους.


Νέες ενδείξεις ότι μία «ελαττωματική» δραστηριότητα σεροτονίνης που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο - και ότι αυτή συμβάλλει στο κοινωνικό άγχος – έχει διατυπωθεί από επιστήμονες στη Γερμανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης αναζητούν τώρα εθελοντές με κοινωνικό άγχος για να λάβουν μέρος σε περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιώσουν εάν η διαταραχή μπορεί να έχει κληρονομικές αλλά και περιβαλλοντικές ρίζες.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή συνεπάγεται από υπερβολικό και παράλογο φόβο των κοινωνικών καταστάσεων. Οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος είναι επιρρεπείς στην αποφυγή καταστάσεων στις οποίες εκτίθενται σε κρίση από άλλους.

Οι ερευνητές της Βόννης εντόπισαν ένα γονίδιο που καταστέλλει τα συναισθήματα του άγχους και της κατάθλιψης, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο περιοδικό Psychiatric Genetics.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το DNA 321 ασθενών και το συνέκρινε με 804 άτομα της ομάδας ελέγχου.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να διερευνήσουν καλύτερα ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ του DNA και της «κοινωνικής φοβίας».

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους συμμετέχοντες στη μελέτη που έχουν διαγνωσθεί με κοινωνικό άγχος», δήλωσε η Stefanie Rambau, συντονίστρια της μελέτης.

«Όσοι συμμετέχουν θα βοηθήσουν στην έρευνα της κοινωνικής φοβίας. Αυτή είναι η βάση για καλύτερες διαδικασίες διάγνωσης και θεραπείας στο μέλλον».

Πολλές τωρινές θεραπείες για το άγχος σχετίζονται και αλληλεπιδρούν με τη δραστηριότητα της σεροτονίνης.

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.


Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

banner bottom page

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...