PsychologyNow Team

Λιγότερες από πέντε ώρες νυχτερινού ύπνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών ασθενειών

Λιγότερες από πέντε ώρες νυχτερινού ύπνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών ασθενειών

PsychologyNow Team
γυναίκα κοιμάται για λιγότερες από πέντε ώρες
Image credit: mindandi / freepik.com

Λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου στη μέση και ύστερη ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον δύο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.


Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσε την επίδραση της διάρκειας του ύπνου στην υγεία περισσότερων από 7.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 50, 60 και 70 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη ομάδων Whitehall II.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου κάθε συμμετέχοντα, της θνησιμότητας του και του κατά πόσον είχε διαγνωστεί με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες (πολυνοσηρότητα), όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο ή διαβήτη σε διάστημα 25 ετών.

Τα άτομα που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες στην ηλικία των 50 ετών, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με μια χρόνια ασθένεια και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες σε διάστημα 25 ετών, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν έως και επτά ώρες.

Επιπλέον, ο ύπνος πέντε ή λιγότερων ωρών των συμμετεχόντων ηλικίας 50, 60 και 70 ετών συνδέθηκε με 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν έως και επτά ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια ύπνου πέντε ή λιγότερων ωρών στην ηλικία των 50 ετών σχετιζόταν με 25% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των 25 ετών παρακολούθησης, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από το ό, τι η μικρή διάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.


Διαβάστε σχετικά: Οι 7 πιο σημαντικές επιπτώσεις της αϋπνίας στην ψυχική υγεία


Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Σέβεριν Σάμπια από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Paris Cité δήλωσε: Η πολυνοσηρότητα παρουσιάζεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος και περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους εμφανίζουν πλέον τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς η πολυνοσηρότητα συνδέεται με αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, νοσηλείες και αναπηρία.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι συνήθειες ύπνου μας αλλάζουν. Ωστόσο, συνιστάται να κοιμόμαστε 7 έως 8 ώρες τη νύχτα, καθώς μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου από αυτή, έχει προηγουμένως συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέεται επίσης με πολυνοσηρότητα.

Για να διασφαλιστεί ένας καλύτερος νυχτερινός ύπνος, είναι σημαντικό να προαχθεί η σωστή υγιεινή του ύπνου, όπως η φροντίδα ότι το υπνοδωμάτιο είναι ήσυχο, σκοτεινό και έχει ικανοποιητική θερμοκρασία πριν από τον ύπνο. Συνιστάται επίσης να απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο. Η σωματική δραστηριότητα και η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να προάγουν τον καλό ύπνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης κατά πόσον ο ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας, όπως για εννέα ή περισσότερες ώρες είχε αντίκτυπο στην υγεία. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης διάρκειας ύπνου στην ηλικία των 50 ετών και της πολυνοσηρότητας σε υγιή άτομα.

Ωστόσο, εάν ένας συμμετέχων είχε ήδη διαγνωστεί με μια χρόνια πάθηση, τότε η μεγάλη διάρκεια ύπνου σχετιζόταν με περίπου 35% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και κάποιας άλλης ασθένειας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε υποκείμενες συνθήκες υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...