PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας - Barbara J. Zitwer

Βιβλιοπροτάσεις: Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας - Barbara J. Zitwer

PsychologyNow Team

Τι μπορούμε να διδαχτούμε από τη φιλοσοφία ζωής της Κορέας;


KOREATIKO BIBLIO EYTYXIAS EΤο να ταξιδεύουμε μας βοηθάει να αλλάζουμε παραστάσεις, να εμπνεόμαστε και να παίρνουμε μια απόσταση από τα προβλήματα της καθημερινότητας για να επιστρέψουμε σε αυτά με μια πιο «καθαρή» οπτική.

Η Κορέα μπορεί να βρίσκεται πολλά γεωγραφικά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και όμως αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα δούμε ότι μοιάζουμε σε πολλά περισσότερα από όσα νομίζαμε. Σημασία για τους Κορεάτες έχει η οικογένεια, η αγάπη, το φαγητό…

Συχνά, βλέπουμε κουλτούρες και λαούς που θεωρούμε πολύ διαφορετικούς από εμάς, να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς με εμάς, ίδια άγχη, ίδιες ανησυχίες για το μέλλον και έτσι δεν αισθανόμαστε τόσο μόνοι. Μπορούμε μάλιστα να πάρουμε έμπνευση από αυτούς και το πώς αντιμετωπίζουν καταστάσεις στην καθημερινότητα τους και να τα εφαρμόσουμε και στη δική μας.

Οι Κορεάτες αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία και χαμόγελο και εξασκούν πολύ τη φιλοσοφία του ζεν. Το παν ήταν για εκείνους είναι η οπτική στη ζωή. Με αυτές τις σκέψεις κατά νου η τη Barbara J. Zitwer αποφάσισε να καταγράψει τις σκέψεις και τις εμπειρίες της από τα ταξίδια της στην Κορέα. Σκοπός της ήταν να βιώσει την κορεάτικη φιλοσοφία και να μας μεταφέρει το πώς θα μπορούσαμε να την εφαρμόσουμε ώστε να έχουμε περισσότερη ευτυχία στη ζωή μας.

Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας είναι μια μοντέρνα φιλοσοφία ζωής με βάση την αρχαία σοφία της κορεάτικης κουλτούρας. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο:

Στη Δύση, προσπαθούμε να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά από τον πόνο και την ατυχία. Τα σόσιαλ μίντια, το ίντερνετ και η τηλεόραση βοηθούν και αυτά και τους ενηλίκους να αποδράσουν από την πραγματικότητα. Αλλά στην Κορέα οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως η θλίψη και οι δυσκολίες είναι κομμάτι της ζωής, όσο η χαρά και η ευτυχία, και διδάσκουν στα παιδιά ότι, εάν τα αποδεχτούν, δυναμώνουν και φτιάχνουν χαρακτήρα.

Υπάρχουν εκατοντάδες κορεάτικα παραμύθια για τα ζώα και τη φύση: πέτρες που θέλουν να γίνουν φάλαινες και να κολυμπήσουν στη θάλασσα, ένα φυλαχτό σε σχήμα πουλιού που ζωντανεύει και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ένας σολομός του οποίου τα λέπια τον κάνουν να ξεχωρίζει και τολμάει να κολυμπήσει κόντρα στο ρεύμα του ποταμού.

Μου αρέσει η μαγεία αυτών των ιστοριών με ζώα που αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις, στις οποίες βλέπουμε τους εαυτούς μας και τις εμπειρίες μας.

Στο βιβλίο ακολουθούμε τη Barbara ενώ ταξιδεύει από την πολύβουη πρωτεύουσα Σεούλ σε μια συνάντηση με βουδίστριες μοναχές στα βουνά, από το παράξενο θεματικό πάρκο στην αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη στο τροπικό νησί Τζέτζου, τη γενέτειρα των haenyeo, των υπέργηρων δυτριών, που εμπνέουν τον σεβασμό όλων.

Βλέπουμε ταξιδιωτικούς προορισμούς, συνταγές, αστεία περιστατικά και μια πλούσια παρουσίαση της κουλτούρας του τόπου. Μουσεία, παλάτια, αγορές, φαγητό, συμπεριφορές, η περίφημη βιομηχανία ομορφιάς, η K-pop, η παράδοση χιλιάδων χρόνων και η σύγχρονη ζωή παρουσιάζονται εύστοχα.

Μοιράζεται μαζί μας αστείες ιστορίες από τις πολιτισμικές γκάφες της, ταξιδιωτικές προτάσεις και τοπικές συνταγές, όπως και μαγικές στιγμές κατανόησης και σύνδεσης. Όπως λέει και η ίδια, υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας που διέπει την κουλτούρα αυτή:

  • Το han, ένα κράμα νοσταλγίας, ιστορικής μνήμης και κυρίως αντοχής, για τα τραύματα των πολέμων και της φτώχειας που όμως έγιναν εφαλτήριο για να γίνει η χώρα η 10η μεγαλύτερη οικονομία
  • Το heung, η χαρά της ζωής, η αγάπη της οικογένειας, της φύσης, οι μικρές καθημερινές απολαύσεις, το να ζεις τη στιγμή
  • Και το jeong, η προσφορά, η προτεραιότητα στις σχέσεις, στη φιλία, την κοινωνία

Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας της Barbara J. Zitwer κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...