PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Richard Bach | Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο γλάρος

Βιβλιοπροτάσεις: Richard Bach | Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο γλάρος

PsychologyNow Team

3 μαθήματα ζωής από τον Γλάρο Ιωνάθαν.


GLAROS LIVINGSTON E

Οι αλληγορικές ιστορίες έχουν πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, καθώς προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα ζωής με τον πιο απλό τρόπο.

Η ιστορία του γλάρου Ιωνάθαν είναι γεμάτη έμπνευση και μιλά για τη ζωή ενός πουλιού, που αποφάσισε να μην είναι συνηθισμένο. Πρόκειται για ένα μοντέρνο κλασικό best seller για τη σημασία του να ακούς την καρδιά σου και να είσαι ο εαυτός σου ακόμα και αν οι γύρω σου βρίσκουν τη φιλοδοξία σου περίεργη ή απειλητική (κάποια στιγμή ο αγαπημένος μας γλάρος εξορίζεται από το ίδιο του το σμήνος).

Όμως ο γλάρος Ιωνάθαν μάς υπόσχεται πως, αν αντέξουμε τη μοναξιά μας και μείνουμε αφοσιωμένοι σ’ αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσαμε να κάνουμε, θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε καινούριους φίλους, οι οποίοι ήδη συμμερίζονται τις αξίες μας, και μαζί τους θα γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

 

 

Ξαναδιαβάσαμε λοιπόν το βιβλίο Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον και ξεχωρίσαμε τρία πολύτιμα μαθήματα ζωής που μας δίνουν δύναμη τώρα και για πάντα.

Η ελευθερία είναι κρυμμένη μέσα σου

Μέσα από μια αλληγορική ιστορία που περιγράφει την αγάπη και το πάθος ενός γλάρου για το πέταγμα ο Richard Bach μας μιλά για την ελευθερία της ψυχής, την ελευθερία των επιλογών, και μας καλεί να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, στα πιο κρυφά μας όνειρα.

«Πέτα για μένα σημαίνει αφέσου, δείξε εμπιστοσύνη στη δύναμη του αόρατου. Σημαίνει πως πρέπει ν’ αφήσουμε τον ουρανό να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες της αγάπης και της γνώσης μας».

Για να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι πρέπει να κυνηγάμε τα θέλω μας και να καλωσορίζουμε τις αλλαγές στη ζωή μας, όσο δύσκολες και αν μας φαίνονται στην αρχή. Στην ιστορία ο γλάρος αποτυγχάνει πάρα πολλές φορές, όμως δεν το βάζει κάτω. Η επιμονή στο όνειρο τον οδήγησε στην εσωτερική πληρότητα. Ελευθερία σημαίνει να μη συμβιβάζεσαι, να μην κάνεις εκπτώσεις στα όνειρά σου.

Να θυμάσαι να απολαμβάνεις το ταξίδι

Καμιά φορά εστιάζουμε τόσο πολύ στον στόχο, που καταλήγουμε να πελαγώνουμε, να απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες και να ξεχνάμε να απολαύσουμε τη διαδρομή. Σίγουρα η διαδρομή αυτή μπορεί να έχει εντάσεις και αποτυχίες, όμως όλα είναι κομμάτι του ονείρου μας, ακόμα και οι δυσκολίες. Κάθε εμπειρία μας έχει κάτι να μας διδάξει, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Το θέμα είναι να «πετάς για τη χαρά του πετάγματος», όπως ο γλάρος Ιωνάθαν. Να κρατήσεις το όνειρό σου και να χαίρεσαι την κάθε στιγμή του. Γιατί κάθε στιγμή είναι πολύτιμη και μοναδική. Όλοι είμαστε εν δυνάμει σαν το γλάρο Ιωνάθαν. Αρκεί να πιστέψουμε στο καλό που υπάρχει μέσα μας και να διεκδικούμε τα όνειρά μας χωρίς να μας νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Να μην κρατάς κακία, να μη ζητάς εκδίκηση

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή μας. Άνθρωποι που θεωρούσαμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε μας προδίδουν και μας εγκαταλείπουν. Μπορεί να μείνουμε μόνοι και να χρειαστεί πολύς κόπος για να σταθούμε στα πόδια μας. Το μυστικό του γλάρου Ιωνάθαν είναι να μη χάσουμε ποτέ επαφή με το παιδί μέσα μας, με την καλοσύνη, με την απλότητα, με τη γενναιοδωρία. Αυτή θα είναι η πραγματική μας λύτρωση.

Στην ιστορία το σμήνος εξορίζει τον γλάρο Ιωνάθαν. Όταν εκείνος επιστρέφει, δεν το κάνει από κακία ή από επιθυμία για εκδίκηση. Επιστρέφει για να μοιραστεί όσα έμαθε. Για να διδάξει (όσους το επιθυμούν) πώς να πετούν για τη χαρά του πετάγματος και όχι απλά για το φαγητό. Δεν έχει ίχνος κακίας μέσα του και αυτό τον κάνει απόλυτα ευτυχισμένο, καθώς εστιάζει όλη του την ενέργεια στο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

* Το βιβλίο Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Richard Bach κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...