PsychologyNow Team

Cinema Therapy στον Πολυχώρο: Κινηματογράφος και Ψυχολογία

Cinema Therapy στον Πολυχώρο: Κινηματογράφος και Ψυχολογία

PsychologyNow Team
μια άδεια αίθουσα σινεμά

Από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015, μία Δευτέρα τον μήνα, 7 με 9 το βράδυ. 


Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;

Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.

H μαγεία του Cinema Therapy στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ! 

Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας. 

Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Κινηματογραφικοί ήρωες και ψυχολογική κάθαρση

Υπάρχει τουλάχιστον ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που μας μοιάζει ή φαίνεται να περνά στο σινεμά όσα κι εμείς στην αληθινή ζωή, και σίγουρα κάποια πτυχή της ζωής μας την έχουμε δει να ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μαγική στιγμή που, ενώ παρακολουθούμε μια ταινία βιώνουμε τόσο έντονα συναισθήματα που μπορούμε να μιλάμε για μια μορφή κάθαρσης.  

Υπάρχουν πάλι κάποιες ταινίες που, γνωρίζοντας τι συμβαίνει,  αρνούμαστε να τις παρακολουθήσουμε ή το έχουμε κάνει με μεγάλη δυσκολία. Αυτός είναι ο αναπάντεχα υπέροχος τρόπος που το σινεμά έχει βρει για να τρυπώνει στη ζωή μας: φτάνει σε ελάχιστα φωτισμένα βάθη στο μυαλό και την ψυχή μας και ανακαλύπτει πράγματα που έχουμε κρύψει εκεί!

Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο.

Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων

• Το στρες και η χαρά των αλλαγών  Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 
Μετακόμιση, καινούργια δουλειά ή καινούργια σχέση, ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια... Ακόμα και θετικές αλλαγές όπως αυτές, μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση και να επιφέρουν μεγάλο στρες. Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε πιο αποτελεσματικά στις αλλαγές και να τις χαρούμε στο μέγιστο βαθμό, πάντοτε από μια σκοπιά κινηματογραφική!

• Επιλέγοντας σύντροφο: Κριτήρια και προσδοκίες  Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Είναι ο έρωτας τυφλός ή μήπως διαλέγουμε συντρόφους σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια; Ποια είναι αυτά και πόσο επηρεάζονται από τις οικογενειακές καταβολές μας; Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από το ταίρι μας ή μήπως αναζητούμε μάταια την τελειότητα; Πόσο βοηθά η αυτογνωσία στην επιλογή ερωτικού συντρόφου; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα τεθούν με αφορμή ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό απόσπασμα σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα συνάντηση cinema therapy.

• Δεύτερες ευκαιρίες: Πότε αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις;  Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Όταν ραγίσει το γυαλί… ξανακολλάει; Πόσο δύσκολη είναι η συγχώρεση και πότε μπορούν τα περασμένα να γίνουν ξεχασμένα; Αξιοποιώντας το σχετικό κινηματογραφικό ερέθισμα, θα διερευνήσουμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται στις σχέσεις που επιβιώνουν έπειτα από ένα ισχυρό «χτύπημα», και τρόπους για να αποφεύγουμε μελλοντικές κακοτοπιές.

• Η σχέση με τον εαυτό μας: Η πιο μακροχρόνια σχέση…  Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015
Η σχέση με τον εαυτό μας – η σχέση που αποτελεί το φίλτρο μέσα από το οποίο βιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε και να τη θρέψουμε; Πώς μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη «αυτογνωσία»; Σε ένα πιο προσωπικό Cinematherapy Night σας προσκαλούμε να στρέψετε τον κινηματογραφικό προβολέα προς τα μέσα και να γίνετε ο πρωταγωνιστής της ζωής σας.

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση. 
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

Οι συντονίστριες

Η Μαρία Κωσταλά, Κλινική Ψυχολόγος (Msc), είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.

Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Προγράμματος  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας Manchester Metropolitan University. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών». Στην έρευνα αυτή, μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου στην Αγγλία και την Αμερική. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και από τον Δεκέμβριο του 2011 ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή της κινηματογραφο-θεραπείας, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...