PsychologyNow Team

Φωτογράφος που πάσχει από κατάθλιψη, αποτυπώνει την ψυχική του ασθένεια μέσα από μία σειρά συγκινητικών αυτοπροσωπογραφιών

Φωτογράφος που πάσχει από κατάθλιψη, αποτυπώνει την ψυχική του ασθένεια μέσα από μία σειρά συγκινητικών αυτοπροσωπογραφιών

PsychologyNow Team
άντρας με κουστούμι μέσα σε μια λίμνη κρατάει ένα μπαλόνι

Ο Edward Honaker, δε διστάζει να εκτεθεί με στόχο να προάγει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη συγκεκριμένη διαταραχή.


Ο Edward Honaker, 21 ετών, από την Καλιφόρνια, πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκε με κατάθλιψη και άγχος.

Μετά τη διάγνωση του, αποφάσισε να καταγράψει τις προσωπικές του εμπειρίες μέσα από μία συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών.

Ένας νεαρός φωτογράφος που δίνει μάχη με την κατάθλιψη, αποτύπωσε το μαρτύριο του μέσα από μία σειρά δυναμικών αυτοπορτραίτων, ως ένα μέσο για να μοιραστεί την εσωτερική οδύνη του και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τα άτομα με παρόμοιους αγώνες.

Ο Edward διαγνώστηκε με κατάθλιψη και άγχος πριν από δύο χρόνια, αλλά μέχρι εκείνο το σημείο υπήρξε μπερδεμένος με τα παραληρητικά συναισθήματά που βίωνε. Όταν έμαθε την αιτία της επίμονης μελαγχολία του, πήρε την φωτογραφική του μηχανή και άρχισε να καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες.

Είναι κάπως δύσκολο να αισθάνεσαι οποιοδήποτε είδος συναισθήματος όταν πάσχεις από κατάθλιψη, και νομίζω ότι η‘καλή τέχνη’ μπορεί πράγματι να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, δήλωσε.

IMAGE 1

 

IMAGE 2

Βαθύτεροι φόβοι: Ο είκοσι ενός ετών Edward από την Καλιφόρνια, φωτογραφίζεται ο ίδιος κρατώντας ένα μπαλόνι, ενώ στέκεται μέχρι τη μέση, μέσα σε βαθιά νερά για την φωτογραφία του με τίτλο Αδρανής Ζωή & Αιτία / Αίσθημα Αυτοκτονίας.

 

IMAGE 3

Αναζητώντας βοήθεια: Ο Edward θολώνει την εικόνα του προσώπου του σε αυτή τη δυναμική φωτογραφία, η οποία έχει τίτλο Οποιαδήποτε ‘Εξοδος / Άγχος.

 

Σε όλες τις συγκινητικές αυτές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχουν σκοπό να απεικονίσουν την ανικανότητα που αισθάνεται κάποιος που δίνει μάχη με μία καταθλιπτική διαταραχή, το πρόσωπο του Edward είναι είτε θολό είτε δεν αποκαλύπτεται.

«Το μόνο που αντιλαμβανόμουν είναι ότι άρχισα να γίνομαι κακός στα πράγματα εκείνα που συνήθιζα να είμαι καλός, και δεν ήξερα το γιατί» επισημαίνει ο Edward για το πώς ένιωθε την περίοδο πριν από τη διάγνωση του.

«Το μυαλό σου αντικατοπτρίζει αυτό που είσαι, και όταν δεν λειτουργεί σωστά, είναι τρομακτικό», προσθέτει.

Περισσότερα από έξι εκατομμύρια Αμερικανοί άνδρες υποφέρουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο, όμως, το στίγμα που περιβάλλει τα θέματα ψυχικής υγείας αποτρέπει πολλούς από το να ζητήσουν θεραπεία.

 

IMAGE4 

 

IMAGE5

Ανάμειξη με το φόντο: Το πρόσωπο του Edward είναι είτε θολό είτε κρύβεται σε όλες τις συγκινητικές του ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχουν σκοπό να απεικονίσουν την ανικανότητα που αισθάνεται κάποιος που δίνει μάχη με την ψυχική ασθένεια.

 

IMAGE6

Πασχίζω «στο νερό»: Ο Edward ελπίζει πως οι φωτογραφίες του θα βοηθήσουν όσους πάσχουν από παρόμοιες δοκιμασίες.

 

IMAGE7

Βυθίζομαι: Στη φωτογραφία με τίτλο ο Πνιγμός, ο Edward φωτογραφίζεται ο ίδιος να βυθίζεται στη μπανιέρα.

 

Ο Edward, ο οποίος ελπίζει ότι τα αυτοπορτραίτα του θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση αυτού του στίγματος, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που υποφέρουν.

«Ποτέ δεν ξέρετε τί πραγματικά μπορεί να περνάει κάποιος, γι’ αυτό το μόνο που μπορείτε πραγματικά να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί και να μην είστε επικριτικοί μαζί του», εξηγεί.

 

IMAGE8

Δέρμα και τα οστά: Αυτή η συγκινητική εικόνα αναδεικνύει τη σπονδυλική στήλη του Edward, καθώς ποζάρει δίπλα σε ένα μαραμένο λουλούδι.

 

IMAGE9

Πού πήγε: Στη φωτογραφία με τίτλο Σε Θλιμμένη Πάθηση / Ψυχική Ασθένεια, ο φωτογράφος κοιτάζει στον καθρέφτη, αλλά το είδωλό του είναι θολό.

 

IMAGE10

Συναισθηματικό ρόλλερ-κόστερ: Για τη φωτογραφία του με τίτλο Μεγάλη Μέρα / Τραγωδία, ο Edward καλύπτει το κεφάλι του και δένει μπαλόνια γύρω από το λαιμό του σαν θηλιά.

 

«Έχεις αποθανατίσει το συναίσθημα.Το έχεις πράγματι συλλάβει» γράφει ένας χρήστης του Facebook που είδε τις φωτογραφίες.

«Μόλις είδα τα αυτοπορτραίτα σου, εντυπωσιακά, εξαιρετικό έργο. Αυτό είναι το καλύτερο που έχω δει. Σε ευχαριστούμε», προσθέτει.

«Έχω νιώσει τόσο κοντά στις φωτογραφίες σας. Απεικονίζουν πολύ καλά το άγχος και την κατάθλιψη. Σας ευχαριστώ για αυτή την ‘κάθαρση’», γράφει κάποιος στη σελίδα του Edward στο Instagram.

O Edward απάντησε στη σελίδα του στο Instagram, ότι είναι πολύ συγκινημένος από τα σχόλια και τα μηνύματα που έχει λάβει.

IMAGE11

Λευκός χώρος: Στη φωτογραφία με τίτλο Συγγνώμη, ο Edward κοιτάζει την ανυπαρξία.

 

IMAGE12

Τρομακτικές σκέψεις: Ο Edward συνδύασε πορτραίτα του εαυτού να πέφτει, να πνίγεται και να κοιμάται για να απεικονίσει την ψυχική του κατάσταση στη φωτογραφία με τίτλο Άσχημα Όνειρα/ Χειρότερη Πραγματικότητα.

 

IMAGE13

Ενθαρρυντικό μήνυμα: Αφού έλαβε πολυάριθμα emails και σχόλια που υμνούν τα αυτοπορτραίτα του, ο Edward έκανε ανάρτηση στο Instagram ότι νιώθει «ευλογημένος που είναι ζωντανός σήμερα».

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...