PsychologyNow Team

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

PsychologyNow Team

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Μαϊου 2022, στο Ηράκλειο Κρήτης.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 7ο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το συνέδριο μας συνδιοργανώνεται με την Ιατρική Σχολή Κρήτης και την @Περιφέρεια Κρήτης (https://www.facebook.com/CreteRegion). Ο κύριος άξονας του συνεδρίου είναι η «Ευελιξία στην πρόκληση για Εξατομικευμένη θεραπεία». Δύο στοιχεία που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στη θεραπευτική, όχι μόνο για την ψυχοθεραπεία, αλλά και για την «σωματική» ιατρική. Η ευελιξία γίνεται ένα από τα κύρια μέσα στην προσπάθεια για εξατομικευμένη θεραπεία, μια θεραπεία που δεν απευθύνεται σε νόσους, αλλά σε ασθενείς. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, είναι η κατ’ εξοχήν θεραπευτική παρέμβαση, που από τη μια βασίζεται σε κανόνες, σταθερή οργάνωση και τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, και από την άλλη μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Μια άλλη πρόκληση των καιρών μας, που είναι απόρροια και της εξατομικευμένης προσέγγισης, είναι πώς χορηγείται αποτελεσματικά η ψυχοθεραπεία στα διάφορα πλαίσια. Η θεραπευτική προσέγγιση τροποποιείται ανάλογα αν παρέχεται στα πλαίσια ενός ιδιωτικού ιατρείου, μιας δημόσιας δομής ψυχικής υγείας π.χ. κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας, ή και μέσα στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η τελευταία δομή αναμένεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε προβλήματα και διαταραχές π.χ. κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές που αφορούν μια μεγάλη ομάδα του γενικού πληθυσμού. Αυτή η καινούργια πρόκληση απαιτεί ανάλογες προσαρμογές στην εκπαίδευση, διαφόρων ομάδων που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας πέραν από τους παραδοσιακούς λειτουργούς δηλ. ψυχιάτρους, ψυχολόγους, όπως είναι κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και γενικοί ιατροί.

Μετά από δύο πρωτόγνωρα χρόνια, τα χρόνια της πανδημίας COVID-19, ο κόσμος προσπαθεί να ξαναγυρίσει στη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων, παρά το ότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν έχει αλλάξει, όμως, η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία, η προσπάθεια για διεύρυνση της γνώσης μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και η αίσθηση ασφάλειας που προέρχεται από την επαφή μέσα σε μια ομάδα. Αυτές τις ανάγκες κάλυπταν οι επιστημονικές συναντήσεις, και αυτές τις ανάγκες θα προσπαθήσει να καλύψει και το συνέδριο μας. Η Κρήτη είναι ένας ιδανικός τόπος συνάντησης και ελπίζουμε η πρότασή μας για να έχουμε ένα ζωντανό συνέδριο, όπου θα μπορέσουμε να συναντηθούμε έξω από τις οθόνες, θα είναι για όλους μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ιωάννης Μιχόπουλος
Αναπλ. Καθηγητής Ψυχιατρικής
Πρόεδρος ΕΕΓΨ

Αλέξανδρος Ν. Βγόντζας
Καθηγητής Ψυχιατρικής
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...