Super User

9º Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο – Πρόληψη: Έγκαιρη Αναγνώριση και Αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών στο Παιδί και στον Έφηβο

9º Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο – Πρόληψη: Έγκαιρη Αναγνώριση και Αντιμετώπιση των Ψυχικών Διαταραχών στο Παιδί και στον Έφηβο

Πρόσκληση – μήνυμα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής                                              

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,           

 

Πιστοί στο ανά διετία ραντεβού μας, σας προσκαλούμε στο 9ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2015. Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών-Εφήβων διοργανώνει και το φετινό συνέδριο μέσα σε πολύ δυσμενείς συνθήκες για τη χώρα, ακόμα πιο δύσκολα από ότι πριν δυο χρόνια, όταν είχαμε θέσει ως κεντρικό θέμα του 8ου συνεδρίου μας το «Ψυχική οδύνη και ανθεκτικότητα σε συνθήκες κρίσης».

 

Για φέτος επιλέξαμε ως κεντρικό θέμα αυτό της Πρόληψης, με την έννοια της έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά και τους εφήβους. Η διάσταση της πρόληψης είναι η πεμπτουσία του έργου της Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου, κάτι που δυστυχώς δεν τυγχάνει της δέουσας αναγνώρισης από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της Πολιτείας. Αυτό επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, καθ’ όλη την πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, κατά την οποία η Ψυχιατρική (ενηλίκων) έλαβε τη μερίδα του λέοντος ενώ η Παιδοψυχιατρική παρέμεινε ο «φτωχός συγγενής» από κάθε άποψη: ανάπτυξη δομών/υπηρεσιών, στελέχωση, δυνατότητες εκπαίδευσης, θεσμική αναγνώριση. Έτσι, η κρίση μας βρήκε σε μια κατάσταση η οποία ήδη χαρακτηριζόταν από σοβαρότατες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες των υπηρεσιών: μονάδες νοσηλείας, κοινοτικές και ενδιάμεσες δομές, με επιπτώσεις όχι μόνο στην παροχή υπηρεσιών αλλά και στις δυνατότητες σωστής εκπαίδευσης των μελλοντικών παιδοψυχιάτρων. Τα τεράστια αυτά κενά έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση την Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου στον δημόσιο τομέα, αλλά και στο χώρο των ΝΠΙΔ, με συρρίκνωση έως και αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών.

 

Τόσο η κεντρική θεματολογία αναφορικά με την πρόληψη σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών και ψυχοκοινωνικών καταστάσεων, όσο και οι τρέχοντες προβληματισμοί σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στην Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, θα αποτελέσουν αντικείμενο κεντρικών ομιλιών και συμποσίων, ανακοινώσεων και ομάδων εργασίας, καθώς και εκπαιδευτικών εργαστηρίων στις παράλληλες αίθουσες. Θα δοθεί έμφαση στην ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων με την έννοια ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ επαγγελματιών από διαφορετικούς χώρους και υπηρεσίες. Τέλος, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.

 

Σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στο επερχόμενο συνέδριό μας, συμβάλλοντας στην από κάθε πλευρά επιτυχία του. Σας περιμένουμε στις 27 Νοεμβρίου στους χώρους του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, για την ευγενική παραχώρηση των οποίων επιθυμούμε από τη θέση αυτή να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την Πρόεδρο κα Χρ. Λεμονίδου και τη Συνέλευση του Τμήματος.

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Νίκος Ζηλίκης

Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος - Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων

 

Δείτε το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου

Δείτε τους τρόπους εγγραφής

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...