Super User

Mεταπτυχιακό: «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου»

Mεταπτυχιακό: «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου»

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του Σχεδίου Πρυτανικής Απόφασης για τη λειτουργία του προγράμματος www.ppp.uoa.gr

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» (σε θέματα μάθησης, πρόληψης, ψυχοκοινωνικής υγείας και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προαγωγή της έρευνας στα πεδία αυτά) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, στον Τομέα Ψυχολογίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το ανωτέρω ΠΜΣ είναι διετές και τελεί υπό έγκριση από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ισχύοντος μέχρι σήμερα ν.3685/2008, ΦΕΚ 148/6-7-2008. Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, προβλέπεται η εισαγωγή είκοσι τεσσάρων (24)φοιτητών/τριών.

 

1. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται για πληροφορίες και παραλαβή των εντύπων αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης α) τη Γραμματεία του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή, Παν/πολη Ζωγράφου, 5οόρ. Κυψέλη 547 και β) την ιστοσελίδα του Τμήματος στη διεύθυνση: www.ppp.uoa.gr

 

Δικαίωμα υποψηφιότητας:

 

Α. Για την Κατεύθυνση «Ψυχολογία» πτυχιούχοι Τμημάτων Ψυχολογίας, της ημεδαπής καθώς και των αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής, με πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

 

Β. Για την Κατεύθυνση «Εκπαίδευση» πτυχιούχοι Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Επιστημών Αγωγής και άλλων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών των ΑΕΙ, της ημεδαπής καθώς και των αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής, με πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, πτυχιούχοι Τμημάτων Λογοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕΙ).

 

Γ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι και άλλων Τμημάτων.

 

Απονεμόμενοι τίτλοι

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην «Εφαρμοσμένη Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» σε δύο κατευθύνσεις:

1. Κατεύθυνση: «Ψυχολογία»

2. Κατεύθυνση: «Εκπαίδευση»

 

Η χρονική διάρκεια για την απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα και η μέγιστη σε έξι (6).

 

Υποψηφιότητες

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, μπορούν ή έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους στόχους, το αντικείμενο, τη δομή και τη λειτουργία του Π.Μ.Σ (Οδηγός και κανονισμός σπουδών – ιστοσελίδα Τμήματος www.ppp.uoa.gr.)

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, καλούνται να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας έως και την 25η Μαΐου 2015 ταχυδρομικά με συστημένη αποστολή και με ημερομηνία ταχυδρομικής σφραγίδας έως και την 25η Μαίου 2015 στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γραμματεία Τομέα Ψυχολογίας, 5ος όρ. [Υπόψη κ. ΄Ελλης Τουλιάτου] Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Zωγράφου,Τ.Κ. 157 84, Αθήνα.

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Aίτηση υποψηφιότητας (με φωτογραφία μικρού μεγέθους) σε ειδικό έντυπο, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από τη Γραμματεία του Τομέα Ψυχολογίας. Να περιλαμβάνει τεκμηριωμένα στοιχεία για τις σπουδές, τη διδακτική, την επαγγελματική και την ερευνητική εμπειρία, τη γνώση της χρήσης Η/Υ και την επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα. Αντίγραφο πτυχίου/ίων ή βεβαίωση της σχολής ή του Τμήματος για την περάτωση των σπουδών τους,συνοδευόμενη από πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

 

2. Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου από τον αρμόδιο φορέα αναγνώρισης τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ) για όσους/όσες προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

3. Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού κατοχής της αγγλικής γλώσσας και για τους ξενόγλωσσους υποψήφιους/ες πιστοποιητικό κατοχής της ελληνικής γλώσσας. Η επάρκεια προσδιορίζεται με την κατοχή διπλώματος επιπέδου Advanced (C1). Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διαθέτει επάρκεια αντίστοιχη ή υψηλότερη του επιπέδου Advanced σε γλώσσα πλην της Αγγλικής απαιτείται να έχει τουλάχιστον δίπλωμα Αγγλικής σε επίπεδο B2.

 

4. Δημοσιεύσεις και βεβαιώσεις διδακτικής, ερευνητικής ή επαγγελματικής εμπειρίας (εφόσον υπάρχουν).

 

5. Υπεύθυνη δήλωση του/της υποψήφιου/ας ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής φοίτησης σύμφωνα με αυτήν τη προκήρυξη και αναλαμβάνει το κόστος των σπουδών για όλα τα εξάμηνα.

 

6. Δύο συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές πρέπει να φέρουν πρωτότυπη υπογραφή και να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο υπογεγραμμένο από τον αποστολέα

 

Τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιοι/ες δεν επιστρέφονται.

 

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με βάση το άρθρο 4 του Ν.3685/2008 και μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις και συνέντευξη ως εξής:

 

Η επιλογή γίνεται από επιτροπή επιλογής που συγκροτείται από καθηγητές του Τομέα Ψυχολογίας σε τρία στάδια:

 

Κατά το πρώτο στάδιο εξετάζονται οι φάκελοι των υποψηφίων, όπου θα ληφθούν υπόψη ο γενικός βαθμός πτυχίου, η γνώση υπολογιστών, η τυχόν υπάρχουσα ερευνητική, διδακτική και επαγγελματική εμπειρία, οι συστατικές επιστολές και η γενικότερη εκπαιδευτική εμπειρία των υποψηφίων. Όσοι/ες επιλεγούν κατά το πρώτο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο.

 

Στο δεύτερο στάδιο, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε γραπτή εξέταση σε δύο γνωστικά αντικείμενα (Ψυχολογία, Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας).

 

‘Υλη εξετάσεων

1. Ψυχολογία (Ενότητες):

- Γνωστικές λειτουργίες: Μνήμη, Αντίληψη, Μάθηση κ.λπ.

- Κίνητρα

- Γλώσσα και Σκέψη

- Προσωπικότητα

- Κοινωνική νόηση

- Σχολές σκέψης στην Ψυχολογία

- Ανάπτυξη του ατόμου: Παιδική και Εφηβική ηλικία (γνωστική, κοινωνική,σωματική, συναισθηματική, προσωπικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις)

- Μη-τυπική ανάπτυξη/Αποκλίνουσα ανάπτυξη (κίνδυνοι και προστατευτικοί παράγοντες.)

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Hayes, Ν. (1998). (επιμ. Α. Κωσταρίδου-Ευκλείδη). Εισαγωγή στην Ψυχολογία.Τόμ. Α. Αθήνα: Eλληνικά Γράμματα.

Schachter, D. L. Gilbert, D.T. & Wegner, D. M. (2012). (επιμ. Σ. Βοσνιάδου κ.α.) Ψυχολογία. Αθήνα: Gutenberg.

Feldman, R. S. (2011) (επιμ. H. Μπεζεβέγκη). Εξελικτική Ψυχοπαθολογία. Διαβίου ανάπτυξη. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg.

 

2. Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας (Ενότητες):

- Ερευνητικός σχεδιασμός (διατύπωση στόχων, ερωτημάτων, υποθέσεων,γενίκευση)

- Μέθοδοι έρευνας: ποσοτική, ποιοτική

- Πλεονεκτήματα και περιορισμοί της ποσοτικής και της ποιοτικής μεθόδου

- Μέθοδοι συλλογής δεδομένων (ερωτηματολόγιο, συνέντευξη κ.λπ)

- Αξιοπιστία - Εγκυρότητα της ποσοτικής και της ποιοτικής μεθόδου.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Robson, C. (2007). H έρευνα του πραγματικού κόσμου. Αθήνα: Gutenberg.

Cohen, L. (1994). Mεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Αθήνα: Μεταίχμιο.

 

Στο τρίτο στάδιο, οι υποψήφιοι/ες που θα επιτύχουν και στα δύο μαθήματα στο προηγούμενο στάδιο, θα κληθούν σε συνέντευξη προκειμένου να συνεκτιμηθούν η συνολική συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., το κίνητρο και το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα.

 

Οι γραπτές εξετάσεις στα ανωτέρω μαθήματα θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων και οι ημερομηνίες για τις συνεντεύξεις των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην ιστοσελίδα του Τμήματος κατά τον ίδιο μήνα.

 

Υποχρεώσεις φοιτητών-δίδακτρα

Για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου απαιτείται επιτυχής εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε θεωρητικά μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις και εποπτεία, καθώς και η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό και κανονισμό σπουδών. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, των πρακτικών ασκήσεων και των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική. Επίσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να επιλέξουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου σπουδών προκειμένου να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ή προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Ανεπαρκής παρακολούθηση ή/και εκπλήρωση των υποχρεώσεων συνιστά λόγο απόρριψης στο συγκεκριμένο μάθημα ή σεμινάριο.

 

Οι φοιτητές φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δαπανών καταβάλλοντας ποσό των 2400 € ετησίως (1200 € για κάθε εξάμηνο φοίτησης, τα οποία καταβάλλονται στην έναρξη κάθε εξαμήνου).

 

Έναρξη μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 : Σεπτέμβριος 2015

 

Πληροφορίες παρέχονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο: 210-7277466 (ώρα 10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ.) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος: www.ppp.uoa.gr

 

Η διευθύντρια του ΠΜΣ

 

A. Παπαστυλιανού

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...