PsychologyNow Team

Ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και προσφύγων εφήβων: Ποιοι τα καταφέρνουν και γιατί;

Ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και προσφύγων εφήβων: Ποιοι τα καταφέρνουν και γιατί;

PsychologyNow Team

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) οργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και προσφύγων εφήβων: Ποιοι τα καταφέρνουν και γιατί;».


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας “Γ. Κοτζιάς” της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (κτήριο 15, Μικράς Ασίας 75, Αθήνα).

Η ημερίδα αποτελεί εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Προσαρμογή εφήβων μεταναστών και προσφύγων από τη σκοπιά της ψυχικής ανθεκτικότητας: Ποιοι τα καταφέρνουν και γιατί;», με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (HFRI-FM17-1188).

Στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα εμπειρικά ευρήματα που προέκυψαν από μελέτες μεικτής (ποσοτικής και ποιοτικής) μεθοδολογίας, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου σε περισσότερες από 20 σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος ήταν η μελέτη της ψυχικής ανθεκτικότητας εφήβων με προσφυγικό, μεταναστευτικό και ελληνικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Μέσα από τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τα βιώματα και τις ελπίδες τους, τι τους δυσκολεύει, αλλά και τι τους βοηθάει να τα καταφέρνουν στην καθημερινότητά τους. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια εμπειρικά τεκμηριωμένη παρέμβαση για την πολιτισμική ενδυνάμωση των εφήβων και την προώθηση της συμπερίληψης στο σχολείο.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια στην ημερίδα είναι η Ann Masten, διακεκριμένη καθηγήτρια McKnight στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, ΗΠΑ, και μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του έργου. Η προσκεκλημένη ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα. Θα μιλήσουν επίσης μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου. Θα προβληθούν σύντομα στιγμιότυπα από αφηγήσεις ζωής των εφήβων και θα οργανωθεί στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή μάχιμων εκπαιδευτικών.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος των εργασιών της ημερίδας.

Δήλωση εγγραφής: https://forms.gle/HfxHgsjPUhzk29Ev8
Πληροφορίες: http://www.psych.uoa.gr/units/research-centers/resilience/myr.html
Επικοινωνία: frmotti@psych.uoa.gr

Δείτε το Πρόγραμμα

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...