PsychologyNow Team

Νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο στη ζωή σας; Στηριχθείτε στην επιστήμη

Νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο στη ζωή σας; Στηριχθείτε στην επιστήμη

PsychologyNow Team

Αν για κάποιο λόγο νιώθετε ότι ο κόσμος έχει θεμελιωδώς αποσταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε στήριξη είναι η πρόοδος της επιστήμης.


Αυτό ισχυρίζονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας 1.500 Γερμανών που διεξήχθη από κοινωνικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Η μελέτη, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που πίστευαν περισσότερο στην επιστημονική και τη τεχνολογική διαδικασία, αυτοανέφεραν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή και τον προσωπικό τους έλεγχο, υψηλότερα από τη θρησκεία και ανεξάρτητα, αναφέρουν οι ερευνητές, από τη δημογραφική κατάσταση ή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Αντλώντας δεδομένα από την Έρευνα Παγκόσμιων Αξιών, οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια «θετική και σημαντική» σύνδεση μεταξύ της εμπιστοσύνης στην πρόοδο και της ικανοποίησης από τη ζωή σε 69 από 72 χώρες, με μεγαλύτερη επίδραση, όταν τόσο το άτομο όσο και η κοινωνική κουλτούρα εκτιμούσαν την επιστημονικο-τεχνολογική πρόοδο με τον ίδιο τρόπο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Olga Stavrova, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση της αυτοδιάθεσης που παρέχει η επιστημονική μέθοδος. «Η επίτευξη του ελέγχου στον κόσμο και η κατανόηση του περιβάλλοντός μας υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους στόχους της επιστήμης», γράφουν η Olga Stavrova και η ομάδα της.

«Η πεποίθηση ότι η επιστήμη θα κερδίσει μελλοντικά μία ολοκληρωμένη κατανόηση για το περιβάλλον, εμποτίζει τα άτομα με την ιδέα ότι αποκτούν έλεγχο της ζωής τους. Όπως συμβαίνει και στον αθλητισμό ή την ανατροφή των παιδιών, όταν έχετε μια κοσμοθεωρία στην οποία εσείς αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ιστορίας της ζωής σας, κάνει τη ζωή σας καλύτερη», συμπλήρωσε.


Πηγή: nymag.com

Έρευνα: Sciencedirect.com

Aπόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...