PsychologyNow Team

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση του ΔΣ ΣΕΨ για την απώλεια της συναδέλφου Όλγας Πανοπούλου-Μαράτου

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση του ΔΣ ΣΕΨ για την απώλεια της συναδέλφου Όλγας Πανοπούλου-Μαράτου

PsychologyNow Team

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2023 η πρώην Πρόεδρος του ΣΕΨ, Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου.


Η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου γεννήθηκε στην Αθήνα και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Αθήνα. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και υπήρξε βοηθός του Jean Piaget και της Barbel Inhelder. Έζησε δέκα χρόνια στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια επί των νεογνών στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του St Mary’s Hospital.

Επέτρεψε στη χώρα μας το 1974 και εργάστηκε στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», στο Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς και στη θεραπευτική μονάδα «Περιβολάκι» ως επιστημονική του υπεύθυνη.

Το 1981 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και εν συνεχεία δίδαξε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη και καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα.

Εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση και έγινε Διδάσκουσα αναλύτρια στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και στη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση (Δ.Ψ.Ε.), Επόπτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε.) και μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχανάλυσης Παιδιών και Εφήβων (S.E.P.E.A.)

Από το 1986 έως το 1990 διετέλεσε Προέδρος του ΣΕΨ. Υπήρξε εμπνευστής και υπεύθυνη σύνταξης του πρώτου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού Ψυχολογίας, τα «Ψυχολογικά Θέματα», που εκδόθηκε από τον ΣΕΨ το 1988. Στα 31 τεύχη του, έως το 2013, δημοσιεύτηκαν ερευνητικές μελέτες, παρουσιάσεις του συνολικού έργου διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ψυχολόγων, εμπεριστατωμένες βιβλιοκριτικές κ.ά. Κατά γενική ομολογία το περιοδικό απετέλεσε για την εποχή του ένα ευρύ διεπιστημονικό φόρουμ.

Η εκλιπούσα άφησε υπέροχους απογόνους, μία κόρη, έναν γιο και δύο εγγονούς. 

Ο ΣΕΨ είναι περήφανος για το έργο που προσέφερε η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου τόσο στον κλάδο των επαγγελματιών ψυχολόγων όσο και στην επιστήμη της Ψυχολογίας γενικότερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος                                                                                       Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα                                                                   Βασιλική  Δ. Καραγιάννη
Κλινικός Ψυχολόγος                                                                              Κλινικός Ψυχολόγος

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...