PsychologyNow Team

Φοιτητές ψυχολογίας βοηθούν εφήβους και νέους που βρίσκονται σε ψυχολογική δυσφορία

Φοιτητές ψυχολογίας βοηθούν εφήβους και νέους που βρίσκονται σε ψυχολογική δυσφορία

PsychologyNow Team
έφηβος που βρίσκεται σε ψυχολογική δυσφορία αναζητά βοήθεια από Φοιτητές ψυχολογίας
Image credit: cottonbro / pexels.com

Ένα νέο πρότζεκτ υπόσχεται ότι οι ευάλωτοι έφηβοι και νέοι βρίσκουν την ψυχολογική βοήθεια που χρειάζονται.


Φοιτητές ψυχολογίας στην Ουκρανία κάνουν διαδικτυακές συνομιλίες με ευάλωτους εφήβους για να τους βοηθήσουν να διώξουν τις σκέψεις αυτοκτονίας, εκφοβισμού και άγχους.

Οι διαδικτυακές συμβουλευτικές συνεδρίες διαρκούν μόλις μία ώρα. Αλλά, για πολλούς από τους εφήβους, μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ακούγονται, κατανοούνται και τους προσφέρονται συμβουλές από άλλους και μάλιστα φοιτητές ψυχολογίας.

Τα προβλήματα σχέσεων είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο καλούν. Αλλά οι φοιτητές ψυχολογίας συζητούν επίσης για τον εκφοβισμό, τον HIV, το σεξ, το COVID-19, τις παρεξηγήσεις με τους γονείς και τη μοναξιά.

Οι διαβουλεύσεις κατέστησαν δυνατές χάρη στο κίνημα Teenergizer, το οποίο συγκεντρώνει εφήβους από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Το Teenergizer, με την υποστήριξη του Παιδικού Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) και της ING Bank, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για εφήβους, παρέχει ενημέρωση για τον HIV, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Κάθε έφηβος/η από την Ουκρανία, το Κιργιστάν, το Καζακστάν, τη Ρωσία και τη Γεωργία μπορεί να υποβάλει αίτηση για ψυχολογική βοήθεια online, δωρεάν και εμπιστευτικά.

Θέλουμε οι έφηβοι να αισθάνονται ότι οι φοιτητές ψυχολογίας είναι σαν στενοί φίλοι, έτοιμοι να βοηθήσουν με συμβουλές, λέει η Σάσα Πιλιπένκο 19 ετών, μία από τους συμβούλους.

Υποστήριξη από ομοτίμους

Η Σάσα, φοιτήτρια ψυχολογίας από την Bila Tserkva, έμαθε για πρώτη φορά για το πρόγραμμα στο πανεπιστήμιό της πριν από ενάμιση χρόνο, όταν οι διοργανωτές στρατολογούσαν εθελοντές συμβούλους. Της άρεσε αμέσως η ιδέα της ομότιμης υποστήριξης.

Όλοι οι σύμβουλοι του έργου είναι αγόρια και κορίτσια, φοιτητές που σπουδάζουν ψυχολογία, λέει. Διαφέρουμε από τους εφήβους και τους νέους που μας καλούν μόνο στο ότι έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις και εκπαιδευόμαστε στην ψυχολογία. Όμως έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Η Σάσα έχει ηγηθεί εκατοντάδων διαβουλεύσεων. Αλλά θυμάται ακόμα την ένταση των συνεδριών της πρώτης βάρδιας.

Λάβαμε ένα μήνυμα από ένα αγόρι που, λόγω ανεκπλήρωτου έρωτα, είχε σκέψεις αυτοκτονίας. Μίλησα μαζί του επί τρεις ώρες μέχρι αργά το βράδυ, τον παρέπεμψα σε ειδικούς και, κυρίως, τον άφησα να μιλήσει. Τελειώσαμε τη συζήτησή μας όταν ηρέμησε λίγο.

Εκτός από τη Σάσα, υπάρχουν άλλοι 30 σύμβουλοι που έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματίες ψυχολόγους, ο καθένας από τους οποίους πραγματοποιεί συνεδρίες τρεις φορές το μήνα. Συχνά μπορούν να διεκπεραιώσουν έως και 60 αιτήματα εφήβων την ημέρα.


Διαβάστε σχετικά: Έφηβοι, κοινωνικό άγχος και πανδημία


Αντιμετώπιση του άγχους του εγκλεισμού

Η συνάδελφος της Σάσα και συμφοιτήτρια ψυχολογίας, η 21χρονη Όλια Κάιρα, συμβουλεύει συχνά τους εφήβους να κάνουν διαλογισμό με αναπνοές, για την θεραπεία μέσω της τέχνης και για τις τεχνικές ανακούφισης από το έντονο στρες. Λέει ότι ακόμη και το επιτόπιο άλμα ή το χτύπημα ενός μαξιλαριού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα.

Στην καραντίνα, υπήρχαν πολύ περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και τώρα υπάρχουν πολύ περισσότερα αιτήματα για συμβουλευτική, λέει η Όλια, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Οι νέοι που χρησιμοποιούν την υπηρεσία κυμαίνονται ηλικιακά από 13 έως 25 ετών. Αλλά τον τελευταίο χρόνο, ένα πράγμα που έχουν κοινό είναι το άγχος που προκαλεί η COVID-19 και οι περιορισμοί της καραντίνας. Ο αριθμός των διαβουλεύσεων έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον ένα στα επτά παιδιά παγκοσμίως ζει σε υποχρεωτική ή συνιστώμενη εθνική αυτοαπομόνωση για τουλάχιστον εννέα μήνες από την έναρξη της COVID-19. Αυτό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων.

Οι έφηβοι παρατηρούν ότι υπάρχουν ελάχιστα ερεθίσματα στο περιβάλλον τους για να τους κινητοποιήσουν, δεν μπορούν να βρουν κάτι που να τους αρέσει, εξηγεί η Σάσα. Ταυτόχρονα, έχουν προβλήματα με τους γονείς τους, με τους οποίους μένουν συνεχώς στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Εκτός από τις ψυχολογικές συμβουλές, οι φοιτητές ψυχολογίας παρέχουν στους εφήβους πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακά μαθήματα, διαγωνισμούς και τις ευκαιρίες που τους δίνονται για να κάνουν κάτι που τους αρέσει.

Από τη μία πλευρά, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα αιτήματα είναι περισσότερα, αλλά από την άλλη, είναι καλό που οι έφηβοι άρχισαν να σκέφτονται ότι η ψυχική τους κατάσταση είναι ένα σοβαρό θέμα υγείας, λέει η Όλια. Αν έχεις COVID, πηγαίνεις να δεις έναν γιατρό. Και, αν λόγω της καραντίνας δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις καταθλιπτικές σκέψεις, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο.

Ένα ασφαλές καταφύγιο

Το Teenergizer έχει γίνει δημοφιλές στους εφήβους ως μια δωρεάν, ανώνυμη και ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας.

Οι πληροφορίες που μας γράφουν δεν ξεπερνούν ποτέ το όρο της συνομιλίας μας, λέει η Σάσα.

Ο μέγιστος χρόνος αναμονής για μια απάντηση είναι μία ημέρα. Αλλά οι σύμβουλοι προσπαθούν πάντα να απαντούν πιο γρήγορα. Το μόνο που χρειάζονται οι έφηβοι είναι το διαδίκτυο, ένα τηλέφωνο και το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια.

Μια μικρή συζήτηση μου έδωσε ελπίδα, αναφέρει μια κριτική, ενώ μια άλλη διακηρύσσει: Σας ευχαριστώ, ποτέ δεν μου έχουν απαντήσει τόσο γρήγορα και ειλικρινά.

Σύμφωνα με τη Σάσα, η ανατροφοδότηση είναι αυτή που την παρακινεί να συνεχίσει. Μας λένε αυτά που δεν λένε σε κανέναν - ούτε στους φίλους τους, ούτε στους γονείς τους, ούτε στα αδέλφια τους, ούτε στις αδελφές τους, λέει. Συχνά επικοινωνώ με εφήβους που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά έχουν ανάγκη να μιλήσουν. Νιώθουν μοναξιά. Και μια τέτοια σύντομη επικοινωνία που διαρκεί μια ώρα, μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να ξεπεράσει την απογοήτευση και να τον κάνει να προχωρήσει μπροστά.


Πηγή: Unicef.org
Aπόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...