PsychologyNow Team

Ξεκινά σύντομα πρώτη Μη Κερδοσκοπική κλινική Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αγγλία

Ξεκινά σύντομα πρώτη Μη Κερδοσκοπική κλινική Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αγγλία

PsychologyNow Team
ζευγάρι χρησιμοποίησε την πρώτη Μη Κερδοσκοπική κλινική Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αγγλία
Image credit: Georgia Maciel / pexels.com

Εν μέσω μεγάλων ανισοτήτων στην πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση, οι επικεφαλής αυτής της νέας πρωτοβουλίας υπόσχονται να αποδυναμώσουν τις ιδιωτικές κλινικές και να χρεώνουν μόνο το πραγματικό κόστος της θεραπείας.


Η πρώτη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αναμένεται να εγκαινιαστεί στην Αγγλία, στο κέντρο του Λονδίνου, περί τα τέλη του 2021, προσφέροντας θεραπεία σε γυναίκες που δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτή την υπηρεσία μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα από τη Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης (BPAS), έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1968, με σκοπό να προσφέρει στις γυναίκες πρόσβαση σε αμβλώσεις, που ήταν δύσκολο να έχουν μέσω του NHS εκείνη την εποχή.

Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών δικαιούνται τρεις κύκλους θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης από το NHS, εφόσον προσπαθούν να τεκνοποιήσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ οι γυναίκες 40-42 ετών μόνο έναν κύκλο θεραπείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και τη Φροντίδα. Ωστόσο, η πραγματικότητα πολύ συχνά διαφέρει.

Η πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από την περιοχή διαμονής της ενδιαφερόμενης γυναίκας, δημιουργώντας έτσι τεράστια κενά στην παροχή της υπηρεσίας. Σύμφωνα με έρευνα της BPAS που διεξήχθη το 2020, ορισμένες ομάδες κλινικής ανάθεσης που επιβλέπουν την τοπική χρηματοδότηση, περιορίζουν την πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας για αυθαίρετους λόγους, όπως η οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερόμενων ατόμων.

Ελεύθερες γυναίκες ή ομόφυλα ζευγάρια αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία, καθώς συχνά πρέπει πρώτα να πληρώσουν για τεχνητή γονιμοποίηση ώστε να διαπιστωθεί η υπογονιμότητά τους, για να μπορούν να δικαιούνται πρόσβαση στη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εν τω μεταξύ, πολλές γυναίκες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης ιδιωτικά.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα


Με τη λειτουργία μιας κλινικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούμε να προσφέρουμε πολύ χαμηλότερο κόστος θεραπείας, γιατί δεν θα προσθέτουμε όρια στην εργασία μας, δήλωσε στο Positive News η Μάρτα Γιάνσα Πέρεζ, διευθύντρια Εμβρυολογίας στην BPAS.

Η κλινική θα λειτουργεί με έναν διαφανή τρόπο τιμολόγησης, με τους εξυπηρετούμενους να γνωρίζουν ακριβώς το κόστος της θεραπείας από την αρχή. Θα παρέχονται θεραπείες επιστημονικά τεκμηριωμένες, σε αντίθεση με πολλές ιδιωτικές κλινικές, που προσφέρουν πρόσθετες ακριβές θεραπείες, με μικρή τεκμηρίωση ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Θα διασφαλίσουμε πως η ιστοσελίδα και οι πληροφορίες μας απευθύνονται σε άτομα με κάθε είδους πολιτισμικό υπόβαθρο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα, γιατί αυτό είναι κάτι που εμφανώς λείπει από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, προσθέτει η ίδια.

Η κλινική δεν πρόκειται να θέτει κριτήρια επιλογής για τη θεραπεία, μολονότι στους εξυπηρετούμενους θα δίνονται «ρεαλιστικές προσδοκίες και πιθανότητες για τη γονιμοποίηση», σύμφωνα με την Πέρεζ. Εκτός από τη θεραπεία γονιμοποίησης, στη κλινική θα παρέχονται υπηρεσίες διατήρησης γονιμότητας, για εκείνους που επιθυμούν για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους να διατηρήσουν τα ωάριά τους.

Η Πέρεζ έλαβε θεραπεία γονιμοποίησης η ίδια, πολλά χρόνια πριν, και τα παιδιά της είναι πλέον ενήλικες.

Θεωρώ πως όποιος έχει βιωματική εμπειρία θα συμφωνήσει ότι η διαδικασία έχει μεγάλη επίδραση τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στη συναισθηματική μας κατάσταση. Ως ειδικός, με βοηθάει να γνωρίζω τι περνούν οι άνθρωποι και πόσο δύσκολο είναι το ταξίδι της γονιμοποίησης.

Πλέον νιώθει ενθουσιασμένη με την προοπτική λειτουργίας της κλινικής.

Ήταν δύσκολο να στήσουμε την κλινική από την αρχή. Το μόνο που θέλω είναι να δημιουργώ έμβρυα και να εξασφαλίζω πως οι άνθρωποι θα έχουν μια ευκαιρία στην τεκνοποίηση.


Nat Pap
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...