PsychologyNow Team

Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης CONNECT BLUE, στη Νέα Μάκρη

Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης CONNECT BLUE, στη Νέα Μάκρη

PsychologyNow Team

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης CONNECT BLUE, φιλοξενεί άτομα στη Νέα Μάκρη από τον Σεπτέμβριο του 2023 παρέχοντας υψηλού βαθμού προστασία σε 15 άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές.


Κεντρικό στόχο αποτελεί η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ωφελούμενων και η επανένταξή τους στην κοινότητα.

Ο βασικός σκοπός της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας της Μονάδας είναι να εστιάσει στην πλήρη κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των ενοίκων μέσω της εκπαίδευσης και της απόκτησης δεξιοτήτων.

Οι επαγγελματίες παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη και περίθαλψη στους ενοίκους, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκτηση της αυτονομία τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να επανενταχθούν στην κοινότητα.

Παράλληλα, στο CONNECT BLUE έχει δημιουργηθεί μια υπηρεσία, μέσα από το CONNECT YOUR CITY, το οποίο είναι ένα δίκτυο νέων, που οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις προωθώντας και ενισχύοντας την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική προσφορά.

MONADA PSYXOKOINWNIKHS APOKATASTASHS E

Οι δράσεις του προγράμματος

Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ΜΨΑ περιλαμβάνονται πολλές και διαφορετικές ομαδικές δραστηριότητες με βασικούς άξονες τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και την απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά τα projects εργασιακής επανένταξης που υλοποιούνται με τον συντονισμό του εξειδικευμένου προσωπικού είναι:

1.«Caregiving» , το οποίο αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εκμάθησης φροντιστών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης υποστήριξης ομότιμων (peer to peer support)

2. «Fabric Republic Lab», που επικεντρώνεται στο πεδίο της βιώσιμης μόδας μέσω της επεξεργασίας του υφάσματος. Πιο συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία Fabric Republic της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, όπου παίρνουμε υφάσματα και οι ωφελούμενοι αναλαμβάνουν την δημιουργία πατρόν με στόχο την μεταποίηση ενός υφάσματος σε νέα χρηστικά αντικείμενα όπως μπρελόκ ή πορτοφόλια.

Επιπλέον, υπάρχουν δραστηριότητες με ομαδικό χαρακτήρα, όπου δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των ωφελούμενων, και αντίστοιχα ατομικές δραστηριότητες, για τις οποίες ο διαχωρισμός γίνεται βάσει των εξατομικευμένων αναγκών του εκάστοτε ωφελούμενου.

Celebrate Love - Runway Edition

Στις 26 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο ‘’Celebrate Love - Runway Edition’’ σε συνεργασία με το πρόγραμμα Fabric Republic με τη σημαντική συμμετοχή των ωφελούμενων μας.

Η εκδήλωση αυτή ήταν ανοιχτή προς την κοινότητα, σκοπεύοντας την γνωριμία της κοινότητας με την ΜΨΑ, τη συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων στο χώρο της μόδας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τη δράση αυτή είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας μέσω της καταπολέμησης του στίγματος γύρω από το χώρο της μόδας.

Η παρουσία ατόμων με νοητική υστέρηση (και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές) στη μόδα μπορεί να υπογραμμίσει την ομορφιά της ποικιλομορφίας και της διαφορετικότητας, προάγοντας έτσι ένα πιο πλούσιο και πολυδιάστατο ιδεώδες ομορφιάς.

Επιπλέον, μέσω αυτής της παρουσίασης ρούχων αναδείχθηκε η υπηρεσία Fabric Republic, όπου στόχο έχει την βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, με όραμα την συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης για μια Ζero Waste πραγματικότητα.

Μάθε περισσότερα για τη δράση μας

www.iasismed.eu

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...