Super User

Προσφυγική Κρίση: Οι Ευρωπαίοι Ψυχολόγοι Προσφέρουν τις Γνώσεις τους

Προσφυγική Κρίση: Οι Ευρωπαίοι Ψυχολόγοι Προσφέρουν τις Γνώσεις τους

Σε ανακοίνωση που δείχνει την ευαισθησία και την ετοιμότητα της σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, προέβη η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολογίας:

 

Οι Ευρωπαίοι Ψυχολόγοι παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες:

 

«Είναι καθήκον μας να σπεύσουμε για βοήθεια στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη»

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη μαζική εισροή τα τελευταία χρόνια. Οι συγκεκριμένοι  πρόσφυγες δραπετεύουν από τον πόλεμο, τη βία, την τρομοκρατία, τις πολιτικές διώξεις και την φτώχεια. Βάζουν σε ρίσκο την ζωή τους διασχίζοντας την Μεσόγειο και άλλα γειτονικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη όπου ελπίζουν να βρουν μια λύση για την κατάσταση τους και ένα ασφαλές μέρος. Πολλοί δεν επιβιώνουν σε αυτό το πέρασμα ή από την εκμετάλλευση των λαθρεμπόρων, όπως έχουμε δει τελευταία. Ενώ η ανθρωπιστική υποστήριξη βελτιώνεται και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, σε γενικές γραμμές οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εύρεση νέου μέρους για να ζήσουν, στη διαμονή στο νέο τους περιβάλλον, στο να χτίσουν μια νέα ζωή εν μέσω προκατάληψης και έχθρας, καθώς και ερχόμενοι αντιμέτωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα των στρεσογόνων καταστάσεων που βιώνουν.

 

Η κοινότητα των ψυχολόγων στην Ευρώπη, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) ακολουθεί την έκκληση του εκπροσώπου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην κρίση με αποσπασματικό ή σταδιακά αυξητικό τρόπο. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της και καμία χώρα μπορεί να αρνηθεί να κάνει το κομμάτι που της αναλογεί (…). Ο μόνος τρόπος να λύσουν αυτό το πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέλη της, είναι να εφαρμοστεί μια κοινή στρατηγική, βασισμένη στην ευθύνη, στην αλληλεγγύη και στην εμπιστοσύνη.*

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) παρακινεί όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τους αντιπροσώπους, τις κοινότητες και τα υπεύθυνα μέρη, να συμπεριλάβουν τους Ευρωπαίους ψυχολόγους στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με τα μέλη των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) που είναι διαθέσιμα σε 36 χώρες.

 

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) παρακινεί όλους τους ψυχολόγους στην Ευρώπη να διαθέσουν τις γνώσεις τους σε εκείνους που προσπαθούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο καθηγητής Δρ. Telmo Mourinho Baptista – Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) αναφέρει: «Σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, μοιραζόμαστε την ευθύνη να χρησιμοποιούμε την ικανότητα μας στις τραυματικές εμπειρίες, στη στενοχώρια, στις συνέπειες της έλλειψης της ενότητας και της δυσκολίας της υιοθέτησης νέων συνθηκών ζωής, για το καλύτερο δυνατό».

 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων (EFPA) αναλαμβάνει δράση με όλα τα μέλη των συλλόγων του και τις Μόνιμες Επιτροπές Καταστροφής και Κρίσης και Πολιτιστικής ψυχολογίας, καθώς επίσης και με τις Ομάδες Πολιτισμικής και Εθνικής Πολυπολιτισμικότητας με σκοπό να βελτιώσουν την γνώση, την ενημέρωση και τη συνεργασία.

 

«Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι νέες στην ιστορία της Ευρώπης αλλά τώρα έχουμε την γνώση και τις πηγές και επομένως το καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή η κρίση θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε τώρα θα σημαδέψει το μέλλον πολλών.  Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και να σταθούμε δίπλα στις αξίες των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», καταλήγει ο Baptista.

 

O Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων εξέδωσε επίσης σχετική ανακοίνωση

 

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51797#.Vfvd3qzos0M

 

-----------------------------------

 

Πηγή: efpa.eu

Απόδοση - Επιμέλεια:

   Ευαγγελία Πρίγκα

   Κλινική Ψυχολόγος MSc

 

 

 

 

Εποπτεία: Ομάδα psychologynow.gr

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...