PsychologyNow Team

Βοηθήστε να σωθεί το σπίτι του Wilhelm Wundt!

Βοηθήστε να σωθεί το σπίτι του Wilhelm Wundt!

PsychologyNow Team

Οι καθηγητές Hans Strasburger και Gerd Jüttemann κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να σώσουν το σπίτι του Wilhelm Wundt που βρίσκεται κοντά στη Λειψία.

Ο Wilhelm Wundt (1832-1920), όπως είναι γνωστό, δημιούργησε το ιστορικά εξαιρετικό του έργο του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θεωρείται ως ο πιο διακεκριμένος ιδρυτής της Ψυχολογίας. Όχι μόνο είχε την έμπνευση δημιουργίας στη Λειψία του πρώτου εργαστήριου της πειραματικής ψυχολογίας στον κόσμο αλλά και ανέπτυξε μια θεωρία της συνειδητής εμπειρίας που υποστηρίζεται από τη μέθοδο της ενδοσκόπησης.

Ο Wundt έγραψε σημαντικά βιβλία σε πολλές πτυχές της ψυχολογίας και ήταν ένας πρωτοπόρος της διερεύνησης των ψυχολογικών διεργασιών μέσω του πειράματος. Ξεκίνησε επίσης μια κουλτούρα ιστορικά προσανατολισμένη στην αναπτυξιακή ψυχολογία, για την οποία επινόησε τον - πλέον παρωχημένο - όρο «λαϊκή ψυχολογία».

Δείτε τη βιογραφία και το έργο του Wilhelm Wundt στο Hall of Fame

 

Τα σπίτια στη Λειψία, όπου έζησε ο Wundt, καταστράφηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τελευταία του κατοικία, στο Großbothen κοντά στη Λειψία, έχει διατηρηθεί. Το κτίριο του Wundt χτίστηκε στο στυλ της εποχής του. Δεν είναι πλέον στην κατοχή των απογόνων του Wundt και ήταν ακατοίκητο για αρκετό καιρό. Αν και είναι προστατευόμενο λόγω της πολιτισμικής κληρονομιάς, ο σημερινός ιδιοκτήτης του δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη διατήρηση του και θα ήταν πρόθυμος να το πουλήσει σε λογική τιμή.

Σε περίπτωση απόκτησης, η ανακαίνιση θα έχει υψηλό κόστος αλλά την ίδια στιγμή το Γερμανικό Ίδρυμα για τη Διατήρηση των Ιστορικών Μνημείων (Deutsche Stiftung für Denkmalschutz) έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει γενναιόδωρα ένα τέτοιο έργο. Στο Τμήμα Ψυχολογίας της Λειψίας υπάρχει ήδη το «Δωμάτιο του Wilhelm Wundt» και “Adolf-Würth Center” για την Ιστορία της Ψυχολογίας στο Würzburg. Ωστόσο, θα ήταν επιθυμητό να υπήρχε ένα μέρος όπου θα μπορούσαμε να τιμήσουμε το πρόσωπο πίσω από όλα αυτά τα επιτεύγματα, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές και το σπίτι του Wundt στη Großbothen θα μπορούσε να εκπληρώσει τα παραπάνω.

Έτσι, για να σωθεί το σπίτι Wundt εξετάζεται η χρηματοδότηση του μέσω crowdfunding. Όπως ίσως γνωρίζετε, οι δωρεές με τη μέθοδο αυτή είναι αρχικά εικονικές. Μόνο εάν ο αριθμός των υποστηρικτών και υποψήφιων ποσών, φανούν επαρκείς για την υλοποίηση του έργου, θα ερωτηθούν όσοι συμμετείχαν αν, πράγματι, είναι πρόθυμοι να δωρίσουν το πιθανό ποσό.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το crowdfunding.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...