PsychologyNow Team

Εικονική πραγματικότητα: ο νέος τρόπος για τους θεραπευτές να παράσχουν θεραπεία έκθεσης

Εικονική πραγματικότητα: ο νέος τρόπος για τους θεραπευτές να παράσχουν θεραπεία έκθεσης

PsychologyNow Team

Η εικονική πραγματικότητα, μπορεί πραγματικά να δώσει στους θεραπευόμενους την αίσθηση ότι μεταφέρονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και να βοηθήσει στη θεραπεία διαταραχών άγχους.


Η ψυχολόγος Ντόουν Τζούελ θεράπευσε πρόσφατα έναν ασθενή που τον βασάνιζε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο ασθενής υπέφερε από οξύ άγχος σε σχέση με τη διασταύρωση όπου συνέβη το ατύχημα και δεν μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δρόμο με τόσες πολλές οδυνηρές αναμνήσεις.

Έτσι, η Τζούελ, θεράπευσε τον ασθενή με μία τεχνική που λέγεται θεραπεία έκθεσης, παρέχοντάς του συναισθηματική καθοδήγηση ενώ επισκέφθηκαν πάλι μαζί την διασταύρωση. Μόνο που δεν επέστρεψαν σωματικώς στο σημείο αυτό. Το επισκέφθηκαν ξανά μέσω εικονικής πραγματικότητας. 

Η Τζούελ είναι μεταξύ των ελάχιστων ψυχολόγων που δοκιμάζουν μία νέα υπηρεσία που ονομάζεται Limbix και προσφέρει θεραπεία έκθεσης μέσω του Daydream View, μιας συσκευής του Google που εφαρμόζεται στο κεφάλι (headset) και λειτουργεί σε συνδυασμό με smartphone.

Η συσκευή εκθέτει τους ασθενείς στο φοβικό ερέθισμα με τρόπο που αισθάνονται ασφαλείς είπε η Τζούελ. Μπορούμε να πάμε σε κάποια τοποθεσία μαζί και ο ασθενής μπορεί να μου πει τι αισθάνεται και τι σκέφτεται.

Η υπηρεσία αναπαράγει εξωτερικούς χώρους επιλέγοντας ένα άλλο προϊόν της Google, το Street View που είναι μία τεράστια βάση δεδομένων για φωτογραφίες, το οποίο παρέχει πανοραμικές απόψεις δρόμων και άλλων τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εικονικές σκηνές δρόμου, η Τζούελ θεράπευσε και έναν άλλο ασθενή που υπέφερε από άγχος μετά τον τραυματισμό του από κάποιο άλλο άτομο, έξω από ένα τοπικό κτίριο.

Η υπηρεσία σχεδιάστηκε επίσης για να παρέχει θεραπεία και με άλλους τρόπους, όπως το να οδηγεί τους ασθενείς στην κορυφή ενός εικονικού ουρανοξύστη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υψοφοβία ή σε ένα εικονικό μπαρ ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό στο αλκοόλ.

Η εταιρία Limbix υποστηρίζεται από την εταιρία επιχειρηματικού κεφαλαίου Sequoia Capital και δεν είναι ούτε ενός έτους. Οι δημιουργοί της νέας υπηρεσίας της, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου και συνιδρυτή Μπέντζαμιν Λούις, δούλεψαν με την αρχική απεικόνιση της εικονικής πραγματικότητας στο Google και στο Facebook.


Διαβάστε σχετικά: FiD: η Ελληνική ηλεκτρονική εφαρμογή που βάζει την ψυχική υγεία σε καθημερινή προτεραιότητα


Ο εξοπλισμός και το λογισμικό τα οποία χρησιμοποιούν είναι ακόμη πολύ νέα, αλλά η Limbix βασίζεται σε πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας και κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν εικονική πραγματικότητα και θεραπεία έκθεσης. Σε μια περίοδο που πολύ-διαφημισμένα headsets (συσκευές για το κεφάλι) όπως το Daydream και το Oculus του Facebook αγωνίζονται ακόμη να βρουν πλατύ κοινό στον κόσμο των παιχνιδιών, για να μην αναφέρουμε άλλες αγορές, η ψυχολογία είναι ένας χώρος όπου ειδικοί στην τεχνολογία και στην ιατρική πιστεύουν ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι πλεονέκτημα.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι αυτό το είδος της τεχνολογίας, μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπία φοβιών και άλλων ασθένειες, όπως η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες.

Παραδοσιακά, οι ψυχολόγοι θεράπευαν τέτοιες ασθένειες βοηθώντας τους ασθενείς να φανταστούν ότι αντικρίζουν κάποιο φόβο, δημιουργώντας στο μυαλό τους μία κατάσταση στην οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα άγχη τους. Η εικονική πραγματικότητα, το πηγαίνει αυτό ένα βήμα πιο πέρα.

Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι η θεραπεία έκθεσης με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας (ΕΠ), μπορεί να συμπληρώσει αυτό που μπορεί να κάνει από μόνη της η φαντασία του ασθενή, δήλωσε ο Σκιπ Ρίζο, κλινικός ψυχολόγος στο University of Southern California, ο οποίος εξερευνούσε αυτού του είδους την τεχνολογία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Σύμφωνα με μία κλινική δοκιμή, η εικονική πραγματικότητα ήταν εξίσου αποτελεσματική με τις επισκέψεις στα αεροδρόμια, για τη θεραπεία του φόβου της πτήσης, με το 90% των ασθενών τελικά να υπερνικούν τα άγχη τους.

Τέτοιου είδους τεχνολογία ήταν επίσης αποτελεσματική στην θεραπεία διαταραχής μετα-τραυματικού στρες μεταξύ βετεράνων. Αντίθετα με θεραπείες που βασίζονται αποκλειστικά στην φαντασία, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η εικονική πραγματικότητα αναγκάζει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα παλιά τραύματά τους.

Η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες είναι μία αποφευκτική διαταραχή. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να τη σκέφτονται δήλωσαν. Θέλουμε να συμμετέχουν συναισθηματικά και με την εικονική πραγματικότητα είναι δυσκολότερο γι’ αυτούς να το αποφύγουν.

Νέα headsets όπως το Daydream της Google που δουλεύει σε συνδυασμό με τα κοινά smartphones και το Oculus του Facebook, θα μπορούσαν πιθανώς να φέρουν αυτού του είδους θεραπείας σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό.

Η Limbix έχει αρχίσει να προσφέρει τα εργαλεία της σε ψυχολόγους και άλλους θεραπευτές. Η υπηρεσία είναι δωρεάν προς το παρόν και η εταιρία σχεδιάζει να πουλήσει πιο προχωρημένα εργαλεία κάποια στιγμή.

Μετά την δοκιμή της προσφοράς της Limbix, η Τζούελ δήλωσε ότι η συσκευή επέτρεπε στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα άγχη τους με πιο ελεγχόμενους τρόπους από ό,τι θα μπορούσαν αλλιώς. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί πραγματικά να δώσει στους ασθενείς την αίσθηση ότι μεταφέρονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, το να στέκεσαι στην κορυφή ενός εικονικού ουρανοξύστη, μπορεί να προκαλέσει άγχος ακόμη και στους ανθρώπους που είναι σχετικά άνετοι με τα ύψη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια υπηρεσία σαν αυτή που προσφέρει η Limbix απαιτεί την καθοδήγηση εκπαιδευμένων ψυχολόγων, όσο η υπηρεσία ακόμη αναπτύσσεται.

O Σάλλιβαν, ψυχολόγος που συνεργάζεται με την Limbix, χρησιμοποιεί την νέα υπηρεσία για να θεραπεύει ασθενείς, όπως έναν νεαρό που πρόσφατα ανέπτυξε φόβο πτήσης, κάτι που του προκαλεί άγχος απλά και μόνο όταν μιλάει για αυτό. Ο νεαρός που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του, χρησιμοποίησε την υπηρεσία με τον Σάλλιβαν και αφιέρωσε αρκετές συνεδρίες για να επισκεφθεί ένα εικονικό αεροδρόμιο και, τελικά, να πετάξει με ένα εικονικό αεροπλάνο.

Ο νεαρός ανέφερε ότι με κάποιους τρόπους η υπηρεσία δεν είναι ακόμη τέλεια. Όπως και οι σκηνές από το Google Street View που χρησιμοποιεί η Τζούελ για την θεραπεία των ασθενών της, μέρος αυτής της εικονικής πραγματικότητας είναι στατική, φτιαγμένη από σταθερές εικόνες. Αλλά όπως και η υπόλοιπη αγορά εικονικής πραγματικότητας, αυτά τα εργαλεία εξελίσσονται ακόμη σε πιο ρεαλιστικές σκηνές.

Ακόμη και στην τρέχουσα μορφή της, η υπηρεσία μπορεί να είναι πειστική. Ο νεαρός για τον οποίο μιλήσαμε πιο πάνω, πρόσφατα διέσχισε τη χώρα με το αεροπλάνο, εδώ στον αληθινό κόσμο.


Πηγή: nytimes.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...