PsychologyNow Team

Οι αρνητικές επιδράσεις του bullying δεν σταματούν στην εφηβεία

Οι αρνητικές επιδράσεις του bullying δεν σταματούν στην εφηβεία

PsychologyNow Team

Μία έρευνα από το παρελθοντικό 1958, έρχεται να φανερώσει τα διαχρονικά και αρνητικά αποτελέσματα του bullying σήμερα στους ενήλικες.


Oι πιθανότητες, ώστε μερικοί άνθρωποι να θυμούνται ακόμα το όνομα του νταή που πριν από 30 χρόνια έκλεψε τα χρήματα του γεύματός τους ή τους έσπρωξε από τις σκάλες, είναι πολλές.

Ενώ οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εκφοβισμού στην εφηβεία είναι καλά τεκμηριωμένες, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "The American Journal of Psychiatry" δείχνει ότι οι βλαβερές συνέπειες του εκφοβισμού μπορούν να επεκταθούν δεκαετίες μετά την αρχική περίοδο που συνέβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εκφοβίστηκαν στην παιδική ηλικία είχαν χαμηλότερα επίπεδα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, περισσότερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας και κακή κοινωνική λειτουργικότητα σε όλη τη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού.

Για πέντε δεκαετίες, η "The National Child Development Study" ακολούθησε σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες των παιδιών που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Το 1958, αξιολόγησαν παιδιά ηλικίας 7-11 και βρέθηκε ότι το 28% των συμμετεχόντων είχαν κατά διαστήματα εκφοβιστεί και το 15% ήταν συχνά θύμα εκφοβισμού. Οι ερευνητές ήλεγξαν ξανά τους συμμετέχοντες στα 23, 45 και 55 τους χρόνια και αξιολόγησαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, της σωματικής και της διανοητικής τους υγείας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν θύματα εκφοβισμού ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργοι και να κερδίζουν λιγότερα.

"Βρήκαμε ότι τα παιδιά που ήταν θύματα εκφοβισμού δεν κατάφεραν να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά ενδεχομένως επειδή είναι τόσο συνηθισμένα να ωθούνται προς τα κάτω", λέει Louise Arseneault, ανώτερος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στο King s College του Λονδίνου. "Ακόμα και στη μέση ηλικία, ορισμένοι από αυτοί που εκφοβίστηκαν μπορεί να μην είχαν τόσο καλές θέσεις εργασίες ή να κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα".

Σε ερευνητικές αντιστοιχίες διαπιστώθηκε επίσης ότι ενώ εκείνοι που ήταν θύματα εκφοβισμού δεν είχαν μεγαλύτερη εξάρτηση από το αλκοόλ, η μελέτη διαπίστωσε προβλήματα ψυχικής υγείας, σε ενήλικες που είχαν υποστεί εκφοβισμό, παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά που είχαν κακοποιηθεί ή είχαν τοποθετηθεί σε δημόσια πλαίσια.

"Σε γενικές γραμμές στον τομέα της ψυχικής υγείας, παρατηρείται ότι προβλήματα στην ενήλικη ζωή, ενδέχεται να μεταφέρονται μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ένας άνθρωπος στην παιδική ηλικία", λέει ο Daniel Blake, κλινικός ψυχολόγος στο Huntington Woods.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 1958, στη σημερινή ψηφιακή εποχή υπάρχουν ακόμη περισσότερες περιπτώσεις για εκφοβισμό και πολλές φορές αυτό που μπορεί να έχει περιοριστεί στο σχολείο ακολουθεί τώρα τα παιδιά και στο σπίτι. Πολλά κράτη έχουν θεσπίσει νόμους ή πολιτικές κατά του εκφοβισμού που ασχολούνται άμεσα με το cyberbullying. Με τις πολλές διαφορετικές ενασχολήσεις των παιδιών σήμερα, οι γονείς χρειάζεται να προωθήσουν τον ανοικτό διάλογο με τα παιδιά τους, λέει ο Stuart Twemlow, καθηγητής της ψυχιατρικής και των συμπεριφοριστικών επιστημών στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

"Τα παιδιά μπορεί να πέφτουν θύματα εκφοβισμού χωρίς οι γονείς να το γνωρίζουν καθόλου", λέει ο Twemlow. "Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για τον εκφοβισμό, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι αποδεκτό να μιλάμε γι 'αυτό, ότι επιτρέπεται να κλαίνε αν πέσουν θύματα εκφοβισμού και ότι είναι επιτρεπτό να μην τους αρέσει και να θέλουν να το αλλάξουν".

Αντίστοιχα περιστατικά cyberbullying που έχουν παρατηρηθεί στις ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε διάφορες περιπτώσεις αυτοκτονίας κατά το παρελθόν έτος. Παρομοίως, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν θύματα εκφοβισμού όταν ήταν παιδιά, είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και αυτοκτονικές σκέψεις ή ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας σχέδια στην ηλικία των 45 από ό, τι εκείνοι που δεν ήταν θύμα εκφοβισμού.

"Αν και ένας συγκεκριμένος αριθμός παιδιών που έπεσαν θύμα εκφοβισμού καταλήγουν χωρίς κανένα πρόβλημα στην ενήλικη ζωή τους, η παραπάνω ψυχολογική έρευνα καταδεικνύει ότι ο εκφοβισμός μπορεί να συμβάλει σε μετέπειτα αποτελέσματα στους διάφορους τομείς της ζωής", λέει ο Arseneault. "Ο εκφοβισμός δυστυχώς δεν αποτινάσσεται από τον άνθρωπο καθώς μεγαλώνει".


Πηγή: usatoday.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...