PsychologyNow Team

Πώς η σιωπή μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Πώς η σιωπή μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται πως η σιωπή μπορεί να της αλλάξει τη ζωή
Image credit: Raychan / unsplash.com

Η σιωπή είναι ένα μονοπάτι για να ανακαλύψετε ξανά τι είναι ουσιαστικό στη ζωή. Σας μιλάει. Γιατί δεν ακούτε;


Η σιωπή είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος για να ηρεμήσετε το μυαλό και να τα συναισθήματά σας και αυτή είναι μια πραγματικότητα με πολλά οφέλη στην ψυχή και το σώμα. Είναι καταπληκτικό τι μπορείτε να επιτύχετε αν μάθετε να μένετε ήσυχοι και ακίνητοι, όχι σαν μια πράξη περιορισμού του εαυτού σας ή καταπίεσης των συναισθημάτων σας, αλλά ως ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε έξυπνα τις καταστάσεις της ζωής. Η σιωπή, αν της το επιτρέψετε, μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

Δεν υπερβάλλουμε λέγοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αν αφήσει χώρο στη σιωπή. Αυτό συμβαίνει επειδή η σιωπή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε συγκρούσεις και ενοχές. Επίσης, μέσω αυτής μπορείτε να βρείτε διαύγεια και ισορροπία.

Όλα όσα σχετίζονται με τη σημερινή κοινωνία φαίνονται να πηγαίνουν κόντρα στη γαλήνη, τη σιωπή και την απλότητα. Περιτριγυρίζεστε συνεχώς από ερεθίσματα, εμπειρίες και θόρυβο. Ως άνθρωποι τείνουμε να κολλάμε σε μοτίβα συσσώρευσης που οδηγούν σε ανησυχία. Εύκολα μπορείτε να αισθάνεστε ανικανοποίητοι, ασχέτως του αριθμού εμπειριών, ποσότητας χρημάτων ή επιτυχίας που έχετε. Ο λόγος είναι απλός: έχουμε ξεχάσει όλοι τι είναι ουσιαστικό στη ζωή.

Υπερδιέγερση

Ο προφανής στόχος της επιστημονικής προόδου είναι να κάνει ευκολότερη τη ζωή μας. Δυστυχώς όμως, τίποτε δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από την αλήθεια. Αυτό ισχύει επειδή η απλότητα είναι μια έννοια που ζει στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να αγοράσετε.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές μοντέρνες εφευρέσεις ειδικά για την εξοικονόμηση χρόνου. Ο χρόνος είναι ζωή και οι άνθρωποι επιδιώκουν την πρωτοπορία ώστε να μην χρειάζεται να σπαταλούν χρόνο κάνοντας επαναλαμβανόμενα πράγματα που δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στην ανάπτυξή μας. Παρόλα αυτά, αντί να εκμεταλλευτούμε αυτή την απίστευτη ευκαιρία, χρησιμοποιούμε τον «ελεύθερο χρόνο» μας για να παραδοθούμε σε παρορμήσεις, ανούσιες και ασήμαντες δραστηριότητες και αυτοματισμούς.

Είναι σαν να βρίσκουμε τρομακτική την ιδέα να αφήσουμε ένα κενό στην καθημερινότητά μας. Η συμπλήρωση των κενών, μας γίνεται εμμονή. Επίσης, υπάρχει και άλλος λόγος που η σιωπή δεν είναι ευχάριστη για πολλούς ανθρώπους. Πιστεύουν ότι θα πρέπει συνέχεια να αντιδρούν, να μιλάνε ή να ακούν κάτι. Κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν κρίση πανικού όταν συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να βρουν το κινητό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η εικονική σιωπή που αναδύεται από το αντικείμενο με το οποίο είναι εθισμένοι, είναι αβάσταχτη.


Διαβάστε σχετικά: Η σιωπή και η ξεκούραση είναι πολύ σημαντικά για την Ψυχική Υγεία


Μια απλή ζωή

Είναι πιθανό ότι περιπλέκετε τα πράγματα στη ζωή σας χωρίς να είναι απαραίτητο. Οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν. Γεμίζετε τη ζωή σας με μη υπερβατικά αντικείμενα, επιθυμίες και δραστηριότητες. Μερικές φορές όταν αισθάνεστε το βάρος όλων των καταστάσεων, καταλήγετε να αγοράζετε ένα νέο αντικείμενο για να αποφύγετε τη δυσφορία. Ξεχνάτε ότι το κλειδί δεν είναι πόσα υλικά αντικείμενα έχετε. Αντιθέτως, το κλειδί για τη γαλήνη και την ευτυχία είναι να απαλλαγείτε από όλα όσα δεν χρειάζεστε.

Μια απλή ζωή σημαίνει να έχετε μόνο αυτά που χρειάζεστε. Τρώτε όταν πεινάτε και σταματάτε να τρώτε όταν είστε γεμάτοι. Κοιμάστε όταν είστε κουρασμένοι και ξυπνάτε όταν χρειάζεται να ξυπνήσετε. Εργάζεστε, αγαπάτε και απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Απλότητα σημαίνει να επιστρέψετε στα βασικά πράγματα της ζωής. Μέρος του μυστικού για να ζείτε με αυτόν τον τρόπο είναι να δώσετε χώρο στη σιωπή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κάνετε το μυαλό και την καρδιά σας να λειτουργούν σε πιο αργό ρυθμό.

Η πληρότητα της σιωπής

Η σιωπή μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας επειδή, όταν είστε σιωπηλοί, ανακαλύπτετε ξανά τα ουσιαστικά κομμάτια του εαυτού σας. Πώς άραγε μπορείτε να μείνετε ακίνητοι; Απλά σταματήστε να κινείστε. Αν σταματήσετε να κινείστε, η εσωτερική ακινησία σας θα έλθει φυσιολογικά.

Τα προβλήματά σας δεν σχετίζονται με τα πράγματα που έχετε ή δεν έχετε, με το επάγγελμά σας ή με τις καταστάσεις που βιώσατε στη ζωή σας. Αντιθέτως, σχετίζονται με τη φρενήρη επιθυμία να φτάσετε κάπου που βρίσκεται έξω από εσάς προτού ησυχάσετε τον εσωτερικό σας εαυτό. Αυτή η επιθυμία είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Ποτέ δεν θα είστε ικανοποιημένοι με αυτά που θα βρείτε εκεί. Επομένως, πάντα θα επιθυμείτε να συνεχίσετε να ψάχνετε.

Η σιωπή και η ακινησία βοηθούν να ηρεμήσει αυτή η χαοτική και ακόρεστη επιθυμία. Βοηθούν να καλλιεργήσετε την εσωτερική γαλήνη που χρειάζεστε. Όταν καλλιεργείτε τη σιωπή και την ακινησία στη ζωή σας, θα είστε σε θέση να καθορίσετε καλύτερα τι είναι ουσιώδες και τι δεν είναι απαραίτητο. Ως αποτέλεσμα, θα έχετε μεγαλύτερη διαύγεια και θα παίρνετε καλύτερες αποφάσεις. Η σιωπή σημαίνει πολλά. Σας μιλάει. Γιατί δεν ακούτε;


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...