Εικόνα Σώματος: όταν δεν αναγνωρίζουμε το πρόσωπο στον καθρέφτη - Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Χάρης Πίσχος

Εικόνα Σώματος: όταν δεν αναγνωρίζουμε το πρόσωπο στον καθρέφτη - Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Χάρης Πίσχος
πίνακας με κοπέλα που κοιτάζεται σε σπασμένο καθρέφτη

Η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας (13 – 19 Μαΐου 2019) έχει φέτος ως θέμα της την εικόνα του σώματος και είναι μια καλή ευκαιρία για να κοιτάξουμε με θάρρος στον καθρέφτη και να δούμε πίσω από το είδωλο που καθρεφτίζεται.


Εικόνα Σώματος: Δύο λέξεις που τις συναντάμε πλέον πολύ συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, είτε χρησιμοποιούνται θετικά είτε αρνητικά. Ποιο είναι το νόημα αυτών των δύο λέξεων; Μήπως σας προκαλούν συναισθήματα ασφάλειας, αγάπης και αξίας καθώς κοιτάτε το σώμα σας ή μήπως σας προκαλούν αισθήματα ντροπής και επιθυμίας να αλλάξετε τον εαυτό σας;

Η εικόνα του σώματος είναι η ψυχική αναπαράσταση που δημιουργείτε για τον εαυτό σας, αλλά ενδέχεται να μην έχει καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο όντως οι άλλοι σας βλέπουν. Η εικόνα του σώματος υπόκειται σε κάθε είδους παραμόρφωση από τις αρχικές εμπειρίες, τις στάσεις των γονέων μας, τα εσωτερικά στοιχεία όπως τα συναισθήματα και τις διαθέσεις μας και πολλούς άλλους παράγοντες.

εβδομάδα ψυχικής υγείας 2019 για την εικόνα σώματος

 Παρ’ όλα αυτά, η γνωστική εικόνα για το σώμα σας, επηρεάζει έντονα και τη συμπεριφορά μας. Η συνεχή ενασχόληση με αυτό και οι διαστρεβλωμένη αντίληψη της εικόνας του σώματος, είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των γυναικών (και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ των ανδρών). Περισσότερες από 8 στις 10 γυναίκες είναι ανικανοποίητες από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Αυτή η ψυχολογική εικόνα είναι παράγοντας που σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές, για να μην αναφέρουμε τις διαταραχές διάθεσης όπως το σοβαρό άγχος και ακόμη και την κατάθλιψη. Πολλοί θεραπευόμενοι αναφέρουν ότι η εικόνα του σώματος είναι η αίσθηση που έχω όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη και το πώς με κάνει να αισθάνομαι. Αυτή η διαπίστωση είναι ένα καλό μέρος για να κατανοήσετε την εικόνα σώματος, επειδή πολλοί από εμάς τείνουμε να βασίζουμε τα συναισθήματά μας για το σώμα μας, σε αυτό που βλέπουμε εξωτερικά.

  

Η εικόνα του σώματος είναι η αντίληψη που έχει ένας άνθρωπος για το σωματικό εαυτό του και τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτή την αντίληψη και σταδιακά ενδέχεται να επηρεάσει και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του.

 

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά, αρνητικά ή και τα δύο και επηρεάζονται από μεμονωμένους και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η εικόνα του σώματος καθορίζεται από 4 παράγοντες:

1. Το πώς ΒΛΕΠΕΤΕ το σώμα σας, είναι η αντιληπτική εικόνα του σώματός σας. Η αντίληψη αυτή δεν είναι πάντα μια σωστή αναπαράσταση του πώς είστε πραγματικά. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί τον εαυτό του ως υπέρβαρο όταν είναι στην πραγματικότητα αδύνατος.

2. Ο τρόπος που ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ για το σώμα σας είναι η συναισθηματική εικόνα του σώματός σας. Αυτό σχετίζεται με το πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι αισθάνεστε για το σχήμα, το βάρος και τα μεμονωμένα μέρη του σώματος.

3. Ο τρόπος που ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ για το σώμα σας είναι η γνωστική εικόνα του σώματός σας. Αυτός ο τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή ενασχόληση και υποβόσκουσα ενόχληση με το σχήμα και το βάρος του σώματος.

4. Ο τρόπος που ΣΧΕΤΙΖΕΣΤΕ ως αποτέλεσμα της εικόνας του σώματός σας, αφορά στη συμπεριφορική εικόνα του σώματός σας. Όταν ένας άνθρωπος είναι δυσαρεστημένος από την εμφάνισή του, μπορεί να απομονωθεί επειδή αισθάνεται άσχημα για την εμφάνισή του.

Μέσα σε όλες αυτές τις διαταραχές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα μας έχει μία σαφή χρησιμότητα: τα σώματά μας, είναι τα μέσα που μας βοηθούν να κινούμαστε και να προχωράμε στη ζωή. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ζούμε στην ψευδαίσθηση ότι η σωματική εικόνα και η ομορφιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής μας. Για να επαναπροσδιορίσετε την εικόνα του σώματός σας στη σωστή θέση και αντίληψη, ξεκινήστε περιορίζοντας τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, ένα μέρος όπου διαρκώς σας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και το σώμα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...