PsychologyNow Team

To γέλιο δημιουργεί οικειότητα

To γέλιο δημιουργεί οικειότητα

PsychologyNow Team
ζευγάρι συνομιλεί στο τραπέζι

Στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό που διδάσκω, παρατηρώ πολύ συχνά ότι, μετά την αρχική «φασαρία» των σεμιναρίων, άτομα τα οποία γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους μοιράζονται προσωπικά στοιχεία, μερικές φορές με πολύ έντονη διάθεση. Από πού πηγάζει αυτή η εντυπωσιακή διάθεση για ευαισθησία; Νέες έρευνες δείχνουν ότι μέρος της απάντησης ίσως είναι η λειτουργία του γέλιου που ενθαρρύνει την προσωπική εξωστρέφεια: πραγματικά, μοιραζόμαστε τα μυστικά μας εν μέσω γέλιου.


Στην αρχή της μελέτης του Alan Gray, ομάδες τεσσάρων συμμετεχόντων παρακολούθησαν ένα βίντεο για να επηρεαστεί η διάθεσή τους: ένα μέρος μιας κωμωδίας, ή ένα ήρεμο επεισόδιο της σειράς Planet Earth που σου ανεβάζει τη διάθεση, ή ένα ουδέτερο σχετικά βίντεο για μαθήματα γκολφ. Παρόλο που δεν ήταν περισσότερο θετικό από τα άλλα βίντεο – συμπεριλαμβανομένου και του γκολφ παραδόξως – η κωμωδία διέφερε καθώς προσέφερε περισσότερο γέλιο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους κριτές (έχει διαπιστωθεί ότι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κρίνουμε τους δείκτες γέλιου μας).

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια έγραψαν πέντε σημεία προσωπικών δεδομένων, τα οποία ήταν έτοιμοι να μοιραστούν με άλλους στη συντροφιά. Αυτό έδειξε ότι η οικειότητα (βαθμολογούμενη από 1-10 από τους παρατηρητές, σύμφωνα με το ποσοστό των προσωπικών πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν) ήταν ιδιαίτερα υψηλότερη στην κωμωδία σε σχέση με τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση αυτή, της κωμωδίας, κάποιος έγραψε «τον Ιανουάριο έσπασα το πόδι μου πέφτοντας από τον στύλο, καθώς έκανα Pole dancing». Η ομάδα του Gray, συμπεριλαμβανομένου του Robin Dunbar, επισημαίνουν ότι το γέλιο, διαφέρει από κάθε άλλη θετική διάθεση και παράγει ενδορφίνες που ενθαρρύνουν τη φυσιολογική χαλάρωση. Ίσως αυτό να είναι το κόλπο: Σε αυτή τη χαλαρή κατάσταση, τέτοιες αποκαλύψεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο γεγονός ότι αυτή η δύναμη αλλαγής διάθεσης που έχει το γέλιο κερδίζει το βραβείο του «φροντίζω για τον εαυτό μου» και σημειώνουν ότι περισσότερη έρευνα σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να καταστήσει τη λειτουργία του γέλιου ως «κοινωνικό βοήθημα», ενισχύοντας και επιταχύνοντας την οικειότητα και δημιουργώντας τις συνθήκες για γερούς κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό σημαίνει πως ίσως μια βραδιά κωμωδίας είναι ο ιδανικός τρόπος για να «χτιστεί» μια ομάδα ή για να γνωρίσει κάποιος καλύτερα έναν πιθανό σύντροφο.


Πηγή: digest.bps.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...