PsychologyNow Team

Συνέντευξη εργασίας: Οδηγός επιβίωσης

Συνέντευξη εργασίας: Οδηγός επιβίωσης

PsychologyNow Team

Έστω ότι λαμβάνετε το πολυπόθητο τηλεφώνημα που σας καλεί να περάσετε από συνέντευξη για μια θέση που επιθυμείτε πολύ, είτε εργασίας, είτε σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι εδώ τα καταφέρατε! Από εδώ και πέρα όμως;


Μια συνέντευξη εργασίας αποτελεί συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος και αγωνία, τόσο σε εσωστρεφείς, όσο και σε εξωστρεφείς ανθρώπους. Εδώ θα βρείτε ένα σύντομο «οδηγό επιβίωσης», 9 απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε την ευκαιρία που σας δίνεται και να παρουσιάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας και την εργασία σας.

Σε μια τυπική συνέντευξη, ο συνεντευκτής σας σφίγγει το χέρι, έχει βλεματική επαφή μαζί σας και σας ζητάει να καθίσετε. Η συνέντευξη ξεκινά με λίγο έως πολύ αναμενόμενες ερωτήσεις, όπως για ποιο λόγο ακριβώς ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη θέση και συνεχίζει είτε έχοντας κάποιες δομημένες ερωτήσεις, είτε αναφερόμενος στο βιογραφικό σας και ζητώντας διευκρινίσεις. Στην περίπτωση που είστε πιο εσωστρεφής, ίσως η ιδέα ότι θα βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής, σας κάνει να αγχώνεστε και να αισθάνεστε άβολα, ακόμα και να φαντάζεστε τη διαδικασία πιο αγχογόνα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Είναι πιθανό στην πορεία να παρατηρήσετε ότι όχι μόνο τα καταφέρατε να επιβιώσετε, αλλά στην πραγματικότητα απολαύσατε αυτή την εμπειρία. Ίσως το κλειδί σε αυτό να βρίσκεται στο να αποφύγετε να φαντάζεστε «τι μπορεί να πάει στραβά» και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ηρεμήσει και να αξιοποιήσει τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης προς όφελός σας. Γνωρίζουμε ότι οι πρώτες στιγμές επαφής είναι και οι πιο σημαντικές για τη διαμόρφωση μιας εικόνας για το άτομο που έχουμε απέναντί μας και το να κάνετε μια χειραψία που δείχνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, καθώς και το να διατηρείτε βλεματική επαφή με το άτομο που έχετε απέναντί σας, μπορεί σίγουρα να προσμετρηθεί προς όφελός σας.

Ας δούμε τώρα πιο συγκεκριμένα όλα εκείνα τα βήματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να δημιουργήσετε μια καλή εντύπωση στο άτομο που έχετε απέναντί σας, ώστε να σας εμπιστευτεί τη θέση που επιθυμείτε.

1. Δεχτείτε την πρόσκληση για συνέντευξη με ενθουσιασμό.

Είτε σας έχουν καλέσει στο τηλέφωνο, είτε η πρόταση γίνει μέσω e-mail, εκφράστε την ευχαρίστησή σας που σας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Ελαχιστοποιήστε όσο περισσότερο μπορείτε το άγχος και τις αμφιβολίες σας την ώρα της πρότασης.

 

2. Ρωτήστε σε γενικές γραμμές τι πρόκειται να γίνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Χωρίς να ακουστείτε φοβισμένοι, πάρετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με το τι πρόκειται να αντιμετωπίσετε σε πρακτική βάση. Αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια και τη φύση της συνέντευξης θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε όσο καλύτερα μπορείτε, ώστε να αποφύγετε τις εκπλήξεις.

 

 3. Προετοιμαστείτε έγκαιρα!

Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να έχετε την αίσθηση του πού ακριβώς βρίσκεται το μέρος που πρόκειται να γίνει η συνέντευξη. Διερευνήστε πόση ώρα χρειάζεστε για να φτάσετε εκεί και συμβουλευτείτε το δελτίο καιρού. Ίσως σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά η προετοιμασία αυτή θα σας απαλλάξει από οποιοδήποτε επιπρόσθετο άγχος και θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στο στόχο σας, από το να ανησυχείτε για το αν θα φτάσετε στην ώρα σας ή αν θα σας πετύχει η βροχή στο δρόμο.

 

4. Γνωρίζετε ποιος θα είναι ο συνεντευκτής;

Στην περίπτωση που έχετε κάποιο/α όνομα/τα, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όσο περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που θα σας αξιολογήσουν. Το να γνωρίζετε βασικές πληροφορίες για τη δουλειά τους, την εκπαίδευση ή τη θέση τους στον οργανισμό που απευθύνεστε, δείχνει αφενός από τη δική σας την πλευρά αυξημένο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα δημιουργεί και ένα τρόπο αποτελεσματικής σύνδεσης μαζί τους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

 

 5. «Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας»

Είναι βοηθητικό πριν από τη συνέντευξη να αναλογιστείτε σχετικά με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που διαθέτετε και σας καθιστούν ιδανικό/η υποψήφιο/α για τη θέση που επιθυμείτε. Το να συμβουλευτείτε το βιογραφικό σας, να αναλογιστείτε τις εκπαιδεύσεις και τα σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει, είναι σημαντικό, ώστε να μην παραλείψετε πάνω στο άγχος και την αγωνία σας να αναδείξετε τις ικανότητες που διαθέτετε. Σε περίπτωση που η εργασία απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις, μελετήστε όσο περισσότερο μπορείτε ή ακόμα, συμβουλευτείτε και κάποιο φίλο/ συνάδελφο που είναι εξοικειωμένος με το χώρο. Αν ανήκετε στους «εσωστρεφείς», το πιθανότερο είναι πως όταν ξεκινήσετε να μιλάτε για το αντικείμενο ενδιαφέροντός σας, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα και να δείχνετε ενθουσιασμό στο συνομιλητή σας.

 

 6. Μην αγχώνεστε ότι θα αγχωθείτε!

Ακόμα και αν η προοπτική της συνέντευξης, σας βρίσκει ανήσυχους και αγχωμένους, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου! Μια ανησυχία είναι πάντα λογική και αναμενόμενη. Το να προσπαθείτε να μην αγχωθείτε, ίσως εντείνει ακόμη περισσότερο το άγχος σας, σας εξουθενώσει και σας αποπροσανατολίσει από τον τελικό σας στόχο.

 Θυμηθείτε: Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξωστρεφείς!

Προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια προσωπικότητα. Ίσως είστε από τη φύση σας εσωστρεφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να επιλεγείτε από κάποιον πιο εξωστρεφή. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως έχει φανεί ότι οι εσωστρεφείς έχουν σημαντικές ηγετικές ικανότητες, που είναι πολύτιμες σε κάθε οργανισμό.

 

7. Επικεντρωθείτε στις ερωτήσεις που σας κάνουν!

Το να έχετε στραμμένη την προσοχή σας στις ερωτήσεις που σας κάνουν στη συνέντευξη και στο πώς θα απαντήσετε, είναι πολύ πιο βοηθητικό από το να επικεντρώνεστε στο πως αισθάνεστε εκείνη την ώρα. Μπορεί να ξεχάσατε κάτι που θέλατε να πείτε ή να νομίζετε ότι δεν έχετε κάνει την καλύτερη εντύπωση στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Όσο λιγότερο αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί στα άγχη και τις αγωνίες σας, την ώρα της συνέντευξης, τόσο πιο σίγουροι θα φαίνεστε και θα επικεντρώνεστε στις απαντήσεις που δίνετε.

 

8. Αφήστε καλές εντυπώσεις!

Το να αφήσετε καλή εντύπωση την ώρα που αποχωρείτε, είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το να δημιουργήσετε καλή εικόνα την ώρα που ξεκινά η συνέντευξη. Αποφύγετε να παρατείνετε το χρόνο της συνέντευξης, όταν έχετε την αίσθηση ότι έχει ολοκληρωθεί. Επιλέξτε να πείτε κάτι θετικό, ενδιαφέρον, που θα θυμάται ο συνεντευκτής και αποχωρήστε με ευγενικό και αξιοπρεπή τρόπο.

Ακόμη και αν η ευκαιρία που αναζητάτε δεν σας δοθεί, αποφύγετε όσο μπορείτε να σκέφτεστε «τι δεν πήγε καλά». Ο μηρυκασμός και η επικριτική στάση θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμη χειρότερα και ίσως σας επιβαρύνουν την επόμενη φορά που θα περάσετε από συνέντευξη. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αξιολογήστε τι ήταν αυτό που «πήγε καλά», ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας για μελλοντικές συνεντεύξεις!

Καλή επιτυχία!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...