PsychologyNow Team

Οι εργαζόμενοι δεν αφήνουν τα συναισθήματα στο σπίτι

Οι εργαζόμενοι δεν αφήνουν τα συναισθήματα στο σπίτι

PsychologyNow Team
work life balance

Η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ανθρώπου όπως και της ταυτότητάς του. Μέσα σε αυτήν ζει, δημιουργεί σχέσεις, περνάει πολλές ώρες της ημέρας, εμπνέεται, αισθάνεται... ουσιαστικά βιώνει μία παραγωγική εμπειρία. Οι σύγχρονες συνθήκες εργασίας, είναι περισσότερο απαιτητικές από κάθε άλλη εποχή. Και αυτές οι απαιτήσεις πολλές φορές εκφράζονται με διάφορα συναισθήματα, κυρίως αρνητικά.


Οι εργαζόμενοι, σε όλα τα εργασιακά πλαίσια, έχουν την ανάγκη να νιώσουν ανθρώπινα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να "αφήσουν" τα συναισθήματά τους στο σπίτι, λειτουργώντας αυτοματοποιημένα. Οι εργοδότες που θα το αντιληφθούν αυτό και θα προσφέρουν υποστήριξη στους εργαζόμενους, στοχευμένη στην ευημερία τους στο χώρο εργασίας αλλά που εκείνη θα επεκτείνεται και εκτός αυτού, μπορούν να αποκομίσουν σπουδαία οφέλη κατά τις εργάσιμες ώρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, τον Ιανουάριο του 2014, στο Ετήσιο Συνέδριο του τμήματος της Επαγγελματικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Brighton.

Ο Rob Bailey και η Τατιάνα Gulko από την OPP Ltd, ζήτησαν από 1212 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία - ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εργατικού δυναμικού στο σύνολό της με βάση το φύλο - να συμπληρώσει μια σειρά από ερωτηματολόγια που εξέταζαν τις προσωπικότητες τους, τα αποτελέσματα εργασίας τους και τις επιλογές που έκαναν στον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια στενή σχέση μεταξύ των ερωτηθέντων στα επίπεδα του άγχους και άλλων σημαντικών παραγόντων.

Τα άτομα που παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα άγχους και τα οποία ήταν συναισθηματικά σταθερά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι φιλόδοξα, ευτυχισμένα, υγιή, "τυχερά" και ικανοποιημένα με τη σχέση τους. Ήταν επίσης πιο πιθανό να προαχθούν στην εργασία τους και να λάβουν ηγετικό ρόλο σε δραστηριότητες εκτός εργασίας. Αντίθετα, οι άνθρωποι που παρουσίασαν υψηλά επίπεδα άγχους, ανέφεραν περισσότερες φορές ότι διέκοπταν την εργασία τους για να κάνουν διάλειμμα εξαιτίας της κούρασης ή της πλήξης που ένιωθαν.

Στη δεύτερη μελέτη που έκαναν και περιελάμβανε 49 άτομα από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές διεπίστωσαν  ότι οι άνθρωποι που βιώνουν έντονο άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αμυντική στάση να και βιώσουν αισθήματα ανικανότητας και αδυναμίας.

Ο Rob Bailey, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει:

"Δεν είναι ρεαλιστική και καθόλου ωφέλιμη, για τους εργοδότες, η σκέψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αφήνουν τα συναισθήματά τους στο σπίτι τους και να εργάζονται χωρίς να αισθάνονται, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι και τόσο συναισθηματικά σταθεροί. Η εργασιακή υποστήριξη στην ψυχολογική τους κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να συμβάλει θετικά στη δέσμευση των ανθρώπων με την εργασία τους, να μειώσει τα λάθη που κάνουν καθώς και τις απουσίες τους.

"Ο εργοδότης που είναι διατεθειμένος να προσφέρει παρεμβάσεις, όπως τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των εργαζομένων, τα οποία συνήθως προσφέρουν συμβουλές και στήριξη που επεκτείνονται στην ευημερία του εργαζομένου και έξω από το χώρο εργασίας, μπορεί να διαπιστώσει ότι  θα καρπωθεί τα οφέλη κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας".


Πηγή: bps.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...