PsychologyNow Team

Οι δυναμικές στάσεις του σώματος δεν βελτιώνουν τη ζωή μας

Οι δυναμικές στάσεις του σώματος δεν βελτιώνουν τη ζωή μας

PsychologyNow Team

Έντεκα νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι δυναμικές στάσεις του σώματος δεν έχουν αποτέλεσμα στη συμπεριφορά μας.


 Ο ισχυρισμός ότι όταν παίρνουμε δυναμικές στάσεις με το σώμα μας, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, έγινε ευρέως γνωστός τα προηγούμενα χρόνια από μία ομιλία στο ΤED, το οποίο έγινε το δεύτερο υψηλότερο βίντεο σε views στο TED, εγείροντας όμως αμφιβολίες για την επιστημονική θεωρία πίσω από τον ισχυρισμό αυτόν.

Σήμερα προκύπτει η πιο οριστική και ενημερωμένη ένδειξη, μέσα από ένα σημαντικό όγκο επιστημονικών μελετών από το Πανεπιστήμιο του Michigan, η οποία υποστηρίζει ότι οι δυναμικές στάσεις του σώματος δεν βελτιώνουν τη ζωή μας.

Αυτά τα νέα στοιχεία συνδέουν μία υπάρχουσα ερευνητική προσπάθεια, αμφισβητώντας τις αξιώσεις περί των δυναμικών στάσεων του σώματος και το συνεπακόλουθο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση μιας στάσης σώματος με μεγαλύτερη φυσική έκταση, όπως το να στεκόμαστε με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια στους γοφούς μας, μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχουμε στη ζωή, δήλωσε ο Τζόζεφ Τσεζάριο, Αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας.

Επτά μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο journal “Comprehensive Results in Social Psychology” προσπάθησαν - ανεπιτυχώς - να αναπαραγάγουν και να επεκτείνουν τα αποτελέσματα της έρευνας περί της δυναμικής στάσης του σώματος. Με άλλα λόγια, καμία από τις μελέτες δεν έδειξε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην επίδραση των δυναμικών στάσεων σε οποιοδήποτε διάσταση της συμπεριφοράς, όπως τον βαθμό επιτυχίας σε μια συνέντευξη εργασίας. Οι μελέτες εξετάστηκαν ακόμη και από τους συγγραφείς των αρχικών ερευνών πάνω στις δυναμικές στάσεις του σώματος.

Επιπλέον, ο Τσεζάριο και η ομάδα του, δημοσίευσαν πρόσφατα τέσσερις νέες μελέτες εξετάζοντας εάν η υιοθέτηση δυναμικών στάσεων, επιδρά σημαντικά στη συμπεριφορά, όπως το πόσο καλά τα πηγαίνει κάποιος σε μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Social, Psychological and Personality Science”, δεν βρήκε και πάλι κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι το να παίρνεις μία σωματική στάση με μεγαλύτερη φυσική έκταση, έχει κάποια διαφορά.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας λόγος να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατοχή αυτών των θέσεων σώματος με μεγαλύτερη φυσική έκταση θα επηρεάσει ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων, ειδικά εκείνων από χαμηλότερα στρώματα ή των ανίσχυρων, δήλωσε ο Τσεζάριο.

Η αρχική μελέτη για τις δυναμικές στάσεις σώματος που είχε δημοσιευθεί το 2010, πρότεινε ότι όταν παίρνουμε τέτοιες θέσεις, είναι πιο πιθανό να πετύχουμε στη ζωή, ειδικά όταν το άτομο που τις υιοθετεί είναι χρόνια αδύναμο λόγω έλλειψης πόρων, χαμηλής ιεραρχικής τάξης ή ένταξης σε μια κοινωνική ομάδα χαμηλής επιρροής.

Τον Ιούνιο του 2012, η Άμυ Κάντυ στην ομιλία της στο TED που έχει πλέον ξεπεράσει τις 42 εκατομμύρια προβολές, υποστήριζε ότι το να βάζουμε το σώμα μας σε μία στάση ισχύος – είτε να κρατάμε μια στάση που φανερώνει αυτοπεποίθηση, ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση - θα ενισχύσει τα αισθήματα εμπιστοσύνης και θα έχει αντίκτυπο στις πιθανότητες για επιτυχία, όπως σε μια συνέντευξη εργασίας.

Για παράδειγμα, όταν είσαι μόνος λίγο πριν τη συνέντευξη, η Κάντυ συνιστά να τοποθετείς το σώμα σου σε στάση ισχύος για δύο λεπτά, είτε αυτό περιλαμβάνει το να στέκεσαι με τα χέρια στους γοφούς, είτε να στηρίζεσαι σ’ ένα τραπέζι ακουμπώντας τα δάχτυλά στην επιφάνεια ή ίσως να κάθεσαι με τα πόδια στο τραπέζι και τα χέρια διπλωμένα πίσω από το κεφάλι σου.

Μοιραστείτε [αυτή την επιστήμη] με τους ανθρώπους, επειδή οι άνθρωποι στους οποίους θα φανεί πιο χρήσιμη είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν πόρους, δεν διαθέτουν καμία τεχνολογία, κανένα κοινωνικό status και καμία εξουσία, επισημαίνει η Κάντυ ολοκληρώνοντας την ομιλία της. Πείτε το σε αυτούς επειδή μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους. Αν μείνουν μόνοι τους και το εφαρμόσουν για δύο λεπτά, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την έκβαση της ζωής τους.

Αλλά η νέα έρευνα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αξίωση της Κάντυ. Η έρευνα του Τσεζάριο δείχνει ότι οι δυναμικές στάσεις του σώματος κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ισχυροί, αλλά εκεί ακριβώς τελειώνει το αποτέλεσμα.

Η στάση ισχύος ενδεχομένως να αφήνει μία ωραία αίσθηση, αλλά από μόνη της δεν μεταφράζεται σε ισχυρές ή αποτελεσματικές συμπεριφορές, δήλωσε ο Τσεζάριο. Αυτές οι νέες μελέτες, με περισσότερους συνολικά συμμετέχοντες απ’ ό,τι σχεδόν κάθε άλλη μελέτη σχετικά με το θέμα, δείχνουν, αναμφισβήτητα, ότι οι δυναμικές στάσεις του σώματος δεν έχουν καμία επίδραση σε κανένα συμπεριφοριστικό ή γνωστικό μέτρο.

Σε πολλά από τα πειράματα που έκαναν οι ψυχολόγοι για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν την ομιλία της Κάντυ, πήραν μια δυναμική στάση του σώματος τους και έπειτα ολοκλήρωσαν ένα έργο διαπραγμάτευσης με έναν άλλο συμμετέχοντα. Οι συμμετέχοντες που πήραν τη δυναμική στάση δεν τα πήγαν καλύτερα από τους συνεργάτες τους.

Επιπροσθέτως, οι επτά μελέτες που εμφανίζονται σε ένα ειδικό τεύχος στο “Comprehensive Results in Social Psychology” αποτυγχάνουν επίσης να αναπαράγουν τα αποτελέσματα των δυναμικών στάσεων.

Στηριζόμενοι στις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο journal και τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες αναπαραγωγής της αρχικής έρευνας, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η επίδραση της δυναμικής στάσεως του σώματος στη συμπεριφορά δεν μπορεί να υποστηριχθεί, γράφουν οι ψυχολόγοι ερευνητές.

Σημειώνουν ακόμη: Καθώς προκύπτουν νέες ενδείξεις τα τελευταία 2 χρόνια, οι απόψεις μας έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τα νεότερα στοιχεία. Επομένως, δεν πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των δυναμικών στάσεων του σώματος είναι πραγματικά.


Πηγή: University of Michigan
Aπόδοση: Μαρόκου Ελένη, Προπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...