PsychologyNow Team

Το Psychologynow.gr σας πάει Θέατρο: Ο "Μάρτυρας" του Marius von Mayenburg

Το Psychologynow.gr σας πάει Θέατρο: Ο "Μάρτυρας" του Marius von Mayenburg

PsychologyNow Team
εικόνα από την παράσταση Ο "Μάρτυρας"

Ένα έργο που έχει σκοπό να αγγίξει τις ανθρώπινες σχέσεις, τους «ρόλους» που παίζουμε στην κοινωνία καθώς και τους φόβους που κρύβουμε μέσα μας. Παρακολουθήστε την παράσταση την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 με έκπτωση 20% (10 ευρώ/εισιτήριο αντί για 12 ευρώ) κάνοντας τηλεφωνική κράτηση στο 21 3035 6472. Στο τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με την θεατρική ομάδα και συντονίστρια την Μιρέλλα Κορομπίλια, ψυχοθεραπεύτρια και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Psychologynow.gr για να μιλήσουμε και, παράλληλα, να ακούσουμε πώς βιώσαμε τις εικόνες του έργου αλλά και ποιο ήταν το νόημα, που απέκτησαν για τον καθένα μας ξεχωριστά.


Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις;

Ο “Μάρτυρας” του Marius von Mayenburg  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Πολυχώρο Vault από την ομάδα Prova T.O., σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, από τις 9 Οκτωβρίου 2017, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο το 2012, στη σκηνή της Schaubühne, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Tο 2016 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρώσο σκηνοθέτη Kirill Serebrenikov, με τον τίτλο “Ο πιστός”. Στη συνέχεια, έλαβε μέρος σε μια σειρά από φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και το φεστιβάλ των Καννών, όπου απέσπασε τελικά το ειδικό βραβείο Καννών “Francois Chalais 2016”. Υπήρξε, επίσης, υποψήφιο για το βραβείο “Ένα κάποιο βλέμμα”.

Το ελληνικό team ταξίδεψε, τον Οκτώβριο του 2017, στο Βερολίνο, βρέθηκε στην Schaubuhne, όπου παρακολούθησε workshop, που οργανώθηκε από τον Philipp Rost, Theatre Educator της Schaubuhne και κλήθηκε να δουλέψει πάνω στο τελευταίο έργο του Μarius von Mayenburg, "Α piece of plastic", το οποίο και παρακολούθησε την επόμενη μέρα επί σκηνής. Επίσης συναντήθηκε με το γερμανικό cast του "Μάρτυρα" και είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον "Μάρτυρα" της Αθήνας, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον δικό της τρόπο δουλειάς. Από το άνοιξη του 2017 έχει ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά αναμένεται να πάρει και την μορφή καλλιτεχνικής πρότασης.

MARTYRAS1 MARTYRAS2

                                    MARTYRAS3

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Μπέντζαμιν είναι ένας νεαρός μαθητής που έρχεται σε επαφή με τη Βίβλο και η ανάγνωσή της αλλάζει την ζωή του. Ο ίδιος αποφασίζει να αφοσιωθεί πλήρως στη μελέτη της καθώς και στην εφαρμογή των δογμάτων της στην ζωή του. Αντιλαμβάνεται λοιπόν και προσπαθεί να κάνει πράξη τον λόγο του Θεού με τον δικό του «μοναδικό» τρόπο. Με όπλο την πίστη του, αρχίζει να αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνεί με τους συμμαθητές του, τους καθηγητές του, καθώς και  με την ίδια του την μητέρα, που δεν έχουν ιδέα σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει.. Καθώς η στάση  του, ωστόσο, απέναντι στους άλλους και στον εαυτό του γίνεται ολοένα και πιο σκληρή και άκαμπτη, το περιβάλλον του αδυνατεί  να νιώσει ασφάλεια και ο φόβος καταλαμβάνει τους οικείους του και όχι μόνο. Πώς το σχολείο, οι φίλοι και η οικογένεια θα απαντήσουν σε αυτή τη «διαφορετική» συμπεριφορά;

Η διαφορετικότητα, η ανάγκη του «ανήκειν», ο φασισμός και η ανοχή συγκρούονται σε αυτό το αστείο αλλά και προκλητικό έργο. Η παράσταση αποτελεί μία σύνθεση από 26 σκηνές, “μονταρισμένες”, ώστε να θυμίζουν κινηματογραφικό σενάριο και μας φέρνει αντιμέτωπους με το διαχρονικό ερώτημα: εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις;

Ένα έργο που  έχει σκοπό να αγγίξει τις ανθρώπινες σχέσεις, τους «ρόλους» που παίζουμε στην κοινωνία καθώς και τους φόβους που κρύβουμε μέσα μας. Στο τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση  με την θεατρική ομάδα και συντονίστρια την Μιρέλλα Κορομπίλια ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτιδα του psychologynow.gr για να μιλήσουμε και, παράλληλα, να ακούσουμε πώς βιώσαμε τις εικόνες του έργου αλλά και ποιο ήταν το νόημα, που απέκτησαν για τον καθένα μας ξεχωριστά. Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για ένα έργο που θα μας δώσει την ευκαιρία να συναντηθούμε με μας τους ίδιους σε κάποια σκηνή και αυτή η συνάντηση θα μας αλλάξει.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...