PsychologyNow Team

15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σωματικής Ψυχοθεραπείας: Ο Ενσώματος Εαυτός στην Κοινωνία της Αποσύνδεσης

15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σωματικής Ψυχοθεραπείας: Ο Ενσώματος Εαυτός στην Κοινωνία της Αποσύνδεσης

PsychologyNow Team

Το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριό με τίτλο "Ο Ενσώματος Εαυτός στην Κοινωνία της Αποσύνδεσης" συνδιοργανώνεται με την ΠΕΣΩΨ, την εκπρόσωπο της ΕΑΒΡ στην Ελλάδα.


Πώς αναγνωρίζουμε τον Εαυτό μας; Με το να έχουμε κάποια ιδέα σχετικά με το ποιοί είμαστε καί επίσης με το να βιώνουμε το ποιοί είμαστε. Και αυτά τα δύο δεν μπορούν να διαχωριστούν. Καθώς η κοινωνία μας έχει καταλήξει να θεωρεί συνήθως τον Εαυτό ως έννοια, εμείς αποκαλούμε αυτή την αδιαχώριστη ενότητα «Ενσώματο Εαυτό».

Από τον 16ο αιώνα η επιστημονική οπτική και η δυτική κοινωνία μετακινήθηκαν από την παρατήρηση των φαινομένων ως ολότητες στην εξέταση των όσο δυνατόν μικροτέρων μερών τους, καταλήγοντας στην αντίληψη του κόσμου με μηχανιστικό τρόπο. Μόνον πιό πρόσφατα μοιάζει να αλλάζουμε αυτή την στάση προς μια πιό συνθετική δικτυακή οπτική, πρός μια κατανόηση του κόσμου ως ενός πολύπλοκου ιστού φαινομένων που αλληλοεπηρεάζονται διαρκώς.

15οΠανευρωπαϊκόΣυνέδριό

Παρόλα αυτά, αιώνες Καρτεσιανής σκέψης («σκέφτομαι, άρα υπάρχω») έχουν αφήσει την δυτική κοινωνία με μιά κληρονομιά απόσχισης του Νου και του Σώματος, με συνέπεια την Απενσωμάτιση του Νου. Αυτό το σχίσμα βρίσκεται επίσης στην ανάπτυξη της Ιατρικής και της Ψυχοθεραπείας στο πέρασμα του χρόνου.

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία βασίζεται στην αντίθετη οπτική, στην οπτική της ενότητας του Σώματος και του Νου. Τα τελευταία εβδομήντα χρόνια οι Σωματικοί Ψυχοθεραπευτές έχουν γίνει οι ειδικοί στην κλινική εργασία που βασίζεται σε αυτή την ενότητα. Προσφάτως δε, αυτή η οπτική έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη προσοχή από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους. Επί πλέον, ερευνητές από διάφορες επιστήμες ισχυρίζονται τώρα ότι το Σώμα είναι ενσυνείδητο και ότι ο ανθρώπινος Νους είναι ενσώματος.

Εμείς οι Σωματικοί Ψυχοθεραπευτές βλέπουμε το άτομο ως μια πολυσύνθετη ολότητα βιωμάτων, σκέψεων και έκφρασης του εαυτού του. Γι’ αυτό στοχεύουμε στο να βιώνεται ο εαυτός όχι μόνον ως έννοια, αλλά και πολύ συγκεκριμένα ως σωματική εμπειρία, της οποίας η πρώτη γλώσσα είναι η γλώσσα των σωματικών αισθήσεων. Αυτό μας παρέχει πρόσβαση σε περιοχές που συνήθως βρίσκονται εκτός του πεδίου της συνειδητής εμπειρίας, όπως η πρώϊμη βρεφική ηλικία ή τα τραυματικά γεγονότα. Εμπλέκοντας το Σώμα κερδίζουμε το πλεονέκτημα μιάς μεγάλης κλίμακα από εργαλεία που μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας και τους πελάτες μας.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...