Super User

Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Association for Contextual Behavioral Science

Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Association for Contextual Behavioral Science

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το παγκόσμιο συνέδριο της Association for Contextual Behavioral Science (ACBS) που θα πραγματοποιηθεί 14 -19 Ιουλίου στο Βερολίνο. Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης  (Acceptance and Commitment Therapy – ACT), η Relational Frame Therapy (RFT) και η Λειτουργική Aναλυτική Ψυχοθεραπεία (Functional Analytic Psychotherapy – FAP) είναι οι προσεγγίσεις που ανήκουν στο ACBS. Ως μέλος του Special Interest Group "European Coordination of ACT/CBS Activities" ανέλαβα να ενημερώσω συναδέλφους στην Ελλάδα για το συνέδριο αυτό.

 

Οι ψυχοθεραπευτικές αυτές προσεγγίσεις ανήκουν στο λεγόμενο τρίτο κύμα της Γνωσιακής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Ανάμεσα στους ιδρυτές της είναι ο Steven Hayes, o Kelly Wilson, o Kirk Strosahl, o Robert Kohlenberg και η Mavis Tsai. Από το 1980 έχει ξεκινήσει η έρευνα για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας αυτών των προσεγγίσεων. Μέχρι σήμερα έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα για πλήθος διαταραχών, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, άγχος, χρόνιος πόνος κλπ.

 

Ανάμεσα στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness), η διεργασία της Αποδοχής, η Γνωσιακή αποδέσμευση και άλλες, που οδηγούν στην Ψυχολογική Ευελιξία. Επίσης δίνεται έμφαση στη θεραπευτική σχέση, η οποία λειτουργεί σαν ένα πεδίο παρατήρησης συμπεριφορών, συναισθημάτων, σκέψεων και αλλαγής. Ενισχύεται η αυθεντικότητα τόσο του θεραπευτή όσο και του θεραπευόμενου. Ενδυναμώνεται το κίνητρο να δοκιμαστεί ο νέος τρόπος αλληλεπίδρασης στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους εκτός συνεδρίας.

 

Τα σεμινάρια πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δώσουν την ευκαιρία σε ειδικούς ψυχικής υγείας να εξασκήσουν διάφορες τεχνικές και να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τη φιλοσοφία των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Σταυρούλα Σανίδα, M.Sc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Bρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...