PsychologyNow Team

Εκπαίδευση στο Συμβολόδραμα

Εκπαίδευση στο Συμβολόδραμα

PsychologyNow Team

Το Ελληνικό Ινστιτούτο για το Συμβολόδραμα, ξεκινά νέο κύκλο εκπαίδευσης στη μέθοδο που ανέπτυξε ο γνωστός ψυχαναλυτής Hascarl Leuner.


Εκπαίδευση στο Συμβολόδραμα (16-18 Σεπτέμβρη 2016)

Αν θέλετε μπορείτε να καθήσετε αναπαυτικά στη θέση σας, σα να πρόκειται να πάρετε έναν μεσημεριανό υπνάκο.

Διαβάζοντας αυτές τις λέξεις, μπορείτε να φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα λιβάδι, οποιαδήποτε όμως άλλη εικόνα και να σας εμφανιστεί είναι εντάξει. Δε χρειάζεται να καταβάλλετε ιδιαίτερη προσπάθεια... Η φαντασία είναι ένα φυσικό και εύκολο πράγμα...

Σε αυτό το λιβάδι μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε, να αναπτύξετε τη περιέργεια σας και να μάθετε με το δικό σας ρυθμό. Άλλωστε η εκπαίδευση στο Συμβολόδραμα είναι μια βαθιά βιωματική αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία.

Ίσως η παραπάνω εισαγωγή να μη μοιάζει με μια τυπική ανακοίνωση εκπαίδευσης. Ούτε η εκπαίδευση μας είναι τυπική με την έννοια πως στηρίζεται σε μια υποτιμημένη ανθρώπινη ικανότητα που ενώ από νωρίς στους κύκλους της ψυχανάλυσης ανακαλυφθηκε η σπουδαιότητα της, παρόλα αυτά παραμελήθηκε για λόγους που ξεπερνούν τα όρια αυτού του κειμένου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο για το Συμβολόδραμα, ξεκινά νέο κύκλο εκπαίδευσης στη μέθοδο που ανέπτυξε ο γνωστός ψυχαναλυτής Hascarl Leuner.

Το Συμβολόδραμα, γνωστό και ως Καταθυμικά Φαντασιωσική Ψυχοθεραπεία (Katathym Imaginative Psychotherapie) είναι μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που βασίζεται στην ονειροπόληση. Η βάση αυτής της μεθόδου είναι ο νοερός περίπατος μέσα σε εσωτερικά τοπία που ενεργοποιούν αναμνήσεις και συναισθήματα.

Το ασυνείδητο είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί όχι με λέξεις, αλλά με εικόνες.
Η ανακάλυψη της λεγόμενης άδηλης μνήμης (implicit memory), υποστηρίζει την υπόθεση ότι υπάρχει ένα συναισθηματικό- ορισμένες φορές τραυματικό, προ- συμβολικό και προ- λεκτικό φορτίο εμπειριών από τη περίοδο του Πρωτογενούς Δεσμού.Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι το ασυνείδητο εκφράζεται με σύμβολα όπως για παράδειγμα στις ονειρικές εικόνες.

Το συμβολόδραμα ενεργοποιεί την επικοινωνία μας με το ασυνείδητο αυτό υλικό. Τα συγκεκριμένα μοτίβα που προτείνει ο θεραπευτής στον πελάτη, κινητοποιούν αναμνήσεις και φαντασιώσεις σχετικά με τη φύση των ζητημάτων του, τις αρχετυπικές εικόνες, τραυματικά γεγονότα, συγκρούσεις και πραγματικές ανέκφραστες ανάγκες του.

Ο θεραπευτής με απλές οδηγίες χαλάρωσης, οδηγεί τον πελάτη να φανταστεί κάποιες συγκεκριμένες σκηνές, όπως ένα λιβάδι, ένα ρυάκι, ένα βουνό, ένα άγριο θηρίο και άλλα. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ακολουθεί με σεβασμό τον ονειρευόμενο και του προσφέρει υποστήριξη και θεραπευτικά εργαλεία όποτε και αν τα χρειαστεί.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη βραχεία θεραπεία των νευρώσεων, της κατάθλιψης, των φοβιών και τον ψυχοσωματικών ασθενειών. Επίσης είναι μια μέθοδος που προσφέρει ασφάλεια και σταθερό έδαφος για την αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο για το Συμβολόδραμα σε συνεργασία με την ΕΨΥΔΡΑ (epsydra.gr) ανακοινώνουν την έναρξη νέου εκπαιδευτικού κύκλου στο Συμβολόδραμα. Το πρώτο από μια σειρά εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα ολοκληρώσουν τη θεωρητική κατάρτιση των ενδιαφερόμενων, θα λαβει χώρα στην Αθήνα στις 16-18 Σεπτεμβρίου του 2016.

Η τιμή είναι 200 ευρώ για 20 ώρες

Εισηγητής θα είναι ο Ludvík Běták PhD, ψυχοθεραπευτής Συμβολοδράματος και Γιουνγκιανός Ψυχαναλυτής και το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με συνεκπαιδευτή και μεταφραστή τον ψυχοθεραπευτή Γιάννη Κεραμάρη PhD.

Μέρος στο σεμινάριο μπορούν να λάβουν ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με αποδεδειγμένη θεραπευτική εμπειρία. Φοιτητές γίνονται δεκτοί εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Τα σεμινάρια που θα ακολουθήσουν, θα προγραμματιστούν κατόπιν συνεννόησης των μελών της ομάδας. Άλλωστε ένα από τα προσόντα της εκπαίδευσης, είναι η ευελιξία της αφού οργανώνεται σε εντατικά σεμινάρια και κάνει δυνατή τη παρακολούθηση σε άτομα που εργάζονται ή έρχονται από μακριά!

Για να δείτε τη δομή και φιλοσοφία της, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα symbolodrama.com όπου μπορείτε να βρείτε το δωρεάν e-book του Γιάννη Κεραμάρη που μας εισάγει συναρπαστικά στη μέθοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 213 032 4523(κ. Γριμάνη Κατερίνα) και στο email: training@innerself.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...