PsychologyNow Team

Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ.) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Στο πλάι φοιτητών/τριών

Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ.) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Στο πλάι φοιτητών/τριών

PsychologyNow Team

Η λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ στερεί σε περισσότερους/ες από 1.600 φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες αναζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, το δικαίωμα για φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.


Η λειτουργία του ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» από τις 15-01-2019 έως 31/10-2023. Στο διάστημα αυτό ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών/τριών απευθύνθηκε στο ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, τα προβλήματα υγείας και την προηγούμενη εμπειρία συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ στερεί σε περισσότερους/ες από 1.600 φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες αναζήτησαν βοήθεια από τη συμβουλευτική υπηρεσία, το δικαίωμα για φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.

Βασικός στόχος του ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. είναι η ατομική ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών/τριών, η οποία αφορά στη διαχείριση προβλημάτων που δημιουργούν δυσφορία και έχουν σχέση με την προσωπική και κοινωνική ζωή ή με τις σπουδές και τη ζωή στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα, το ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. υποστήριξε και υποστηρίζει τους/τις φοιτητές/ριες εν όψει κρίσεων, όπως το δυστύχημα στα Τέμπη και οι πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, τόσο στο πλαίσιο της ατομικής συμβουλευτικής, όσο και μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων, όπως «Εκδήλωση-συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη» και «Οι μέρες μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: Μοίρασμα εμπειριών και ενίσχυση ψυχικών αποθεμάτων».

Οι υπεύθυνοι της δράσης, ο καθηγητής Γιώργος Κλεφτάρας, η καθηγήτρια Ελένη Ανδρέου, η συντονίστρια Ψυχολόγος Αγγελική Κωλέττη, καθώς και οι σύμβουλοι - ψυχολόγοι, ο ψυχίατρος και οι διοικητικοί υπεύθυνοι του έργου μέσω της συγγραφής του άρθρου επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την σημαντικότητα διατήρησης της λειτουργίας του ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. στις πέντε πόλεις που λειτουργεί (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία).

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται παρακάτω συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα https://apps.kesypsys.uth.gr/ με την οποία οι σύμβουλοι ψυχολόγοι καταγράφουν το ψυχολογικό προφίλ του/ης κάθε φοιτητή/τριας, αποκρυπτογραφήθηκαν και αναλύθηκαν με τη χρήση των γλωσσών προγραμματισμού PHP και MySQL.

Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Την συμβουλευτική υπηρεσία αξιοποιούν φοιτητές/ριες όλων των σχολών του Π.Θ.:

- Πολυτεχνική σχολή (382) (23.14%)

- Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (467) (28.29%)

- Γεωπονικών Επιστημών (159) (9.63%)

- Επιστημών Υγείας (255) (15.45%)

- Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (107) (6.48%)

- Τεχνολογίας (80) (4.85)%

- Θετικών Επιστημών (126) (7.63%)

- Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας (63) (3.81%)

- Πρώην ΤΕΙ (12) (0.73%)

- Προπτυχιακό επίπεδο (1585) (96.00%)

- Μεταπτυχιακό επίπεδο (47) (2.85%)

- Διδακτορικό (19) (1.15%)

  • Φοιτητές/ριες επέλεξαν να εμπιστευτούν τη συμβουλευτική υπηρεσία του πανεπιστημίου ως πρώτο πλαίσιο αναζήτησης ψυχολογικής στήριξης στη ζωή τους (953) (57.72%) ή επέλεξαν τη συμβουλευτική υπηρεσία παρόλο που στο παρελθόν υπήρξαν λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε άλλους φορείς (698) (42.28%)
  • Αιτήθηκαν συμβουλευτικής υποστήριξης, φοιτητές/ριες, λόγω ποικίλων ζητημάτων που αφορούν:

- στις διαπροσωπικές σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, την οικογένεια, τους συντρόφους κ.ο.κ., για παράδειγμα καλλιέργεια διεκδικητικής συμπεριφοράς, διαχείριση συγκρούσεων (403) (24.40%)

- σε εσωτερικά θέματα, όπως διαχείριση άγχους, θλίψης, ενίσχυση ψυχικής ανθεκτικότητας κ.ά. (1.017) (61.60%)

- σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και διαταραχές, όπως κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, μετατραυματικό στρες (80) (4.85%).

- στις σπουδές και στη φοιτητική ζωή τους, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος εξετάσεων κ.ά (151) (9.15%)

Κλείνοντας, η Φρανσουάζ Ντολτό, γαλλίδα ψυχαναλύτρια, συνήθιζε να λέει πως ο/η έφηβος/η μοιάζει με τον αστακό κατά την εποχή που αλλάζει το κέλυφός του, δηλαδή, είναι εκτεθειμένος/η σε όλους τους κινδύνους και στην ανάγκη να κατασκευάσει ένα νέο κέλυφος. H παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω ατομικών συναντήσεων στον χώρο του Π.Θ. μοιάζει να αποτελεί εκείνον τον ασφαλή τόπο, εντός του οποίου οι φοιτητές/τριες που αξιοποιούν την υπηρεσία διευκολύνονται να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματά τους, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, να αναπτύξουν τις ψυχοκοινωνικές δεξιότητές τους και να προλάβουν την εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών, οι οποίες δεν εμφανίζονται μόνο κατά το χρονικό διάστημα της φοίτησης, αλλά και μετά από αυτή. Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται αδήριτη ανάγκη η αδιάκοπη συνέχεια της χρηματοδότησης του ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. του Π.Θ.


Συγγραφείς: Βάσια Μακρυδάκη1, Ελένη Ανδρέου2, Γιώργος Κλεφτάρας3 & Αγγελική Κωλέττη4

1Ψυχολόγος Α.Π.Θ., MSc Π.Θ., Υπ. Διδάκτωρ Π.Θ., ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ. Λάρισας

2Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ., Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ.

3Καθηγητής ΠΤΕΑ Π.Θ., Υπεύθυνος ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ.

4Ψυχολόγος, MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια ΚΕ.ΣΥ.ΨΥ.Σ.

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...