PsychologyNow Team

Διάλεξη της Ορελί Φοβαντέλ: «Ψυχανάλυση και κανονικότητα στη σύγχρονη εποχή - Ο Λακάν συνομιλεί με τον Φουκό»

Διάλεξη της Ορελί Φοβαντέλ: «Ψυχανάλυση και κανονικότητα στη σύγχρονη εποχή - Ο Λακάν συνομιλεί με τον Φουκό»

PsychologyNow Team

Η Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Ψυχανάλυση και κανονικότητα στη σύγχρονη εποχή - Ο Λακάν συνομιλεί με τον Φουκό» την Παρασκευή 7 Απριλίου, 7μμ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα.


DIALEKSH AURELIE LAKAN EΕίναι θλιβερό που το λέμε αλλά για να έχει κάτι νόημα, έτσι όπως σκεφτόμαστε τα πράγματα στις μέρες μας, πρέπει να τίθεται με όρους κανονικότητας. [...] Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης της ψυχανάλυσης. Αν η έννοια του κανονικού δεν είχε πάρει τέτοια έκταση ως επακόλουθο ορισμένων ιστορικών συγκυριών, η ψυχανάλυση δεν θα είχε εμφανιστεί ποτέ.

Με αυτό το παράθεμα του Ζ. Λακάν από το σεμινάριό του «...ή χειρότερα» (1971-72) ξεκινά η Ορελί Φοβαντέλ το πόνημά της μετίτλο «Λακάν εναντίον Φουκό, η ψυχανάλυση στον αντίποδα της νόρμας». Διαβάζουμε σε αυτό για την γέννηση της ψυχανάλυσης ως αντίδρασης στην κοινωνία της κανονικοποίησης, την κοινωνία που παράγεται από τη συμμαχία της σύγχρονης επιστήμης και του καπιταλισμού. Η ψυχανάλυση συνιστά μια αντισταθμιστική απάντηση, μια ανάσα απέναντι στην ασφυξία που προκαλεί η αυξανόμενη εμφάνιση προτύπων κανονικότητας.

Η Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών Λακανικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με το ΠΜΣ "Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία", Κατεύθυνση "Πολιτιστική Διαχείριση", του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και με το Τμήμα Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου Παρίσι 8, Βενσέν- Σεν Ντενί, διοργανώνει διάλεξη της Ορελί Φοβαντέλ, ψυχαναλύτριας, μέλους της Παγκόσμιας Ένωσης Ψυχανάλυσης και καθηγήτριας στο Παρίσι 8 με θέμα: «Ψυχανάλυση και κανονικότητα στη σύγχρονη εποχή - Ο Λακάν συνομιλεί με τον Φουκό» την Παρασκευή 7 Απριλίου, 7μμ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα.

Είσοδος ελεύθερη, παράλληλη μετάφραση

Πληροφορίες: fb Ψυχαναλυτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας FIBOL

Email: athenesbibliotheque@gmail.com

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...