Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306: Στο πλευρό συγγενών, τραυματιών, επιβατών και εργαζομένων

Από τις πρώτες στιγμές του τραγικού σιδηροδρομικού συμβάντος, επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, καθώς και των φορέων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, βρέθηκαν δίπλα τόσο στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, όσο και σε κάθε εμπλεκόμενο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με το τραγικό ατύχημα, και με εντολή της Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωής Ράπτη.

Επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τη Γραμμή 10306 και την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ επικοινώνησαν με τις οικογένειες των επιβαινόντων και δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους. Διαδικασία που πρόκειται βεβαίως να επαναληφθεί, δεδομένου ότι οι εξελίξεις αποβαίνουν ψυχικά δύσκολες.

Με γνώμονα τις βασικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών στην Ψυχική Υγείας, ένας μεγάλος αριθμός επιβαινόντων έχει λάβει ήδη ψυχολογική υποστήριξη μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής 10306, καθώς και συγγενείς αυτών, που καλούν είτε για συναισθηματική στήριξη στην απελπισία και το αίσθημα αβοηθητότητας ή/και για πληροφόρηση σχετικά με διάφορες ανάγκες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γραμμή 10306 λειτουργεί ανώνυμα και δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο για ψυχολογική υποστήριξη και διευρεύνηση ψυχοκοινωνικών αναγκών.

Παράλληλα επαγγελματίες ψυχικής υγείας των φορέων ψυχικής υγείας, ΘΕΨΥΠΑ, Αποστολή, Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων Ν. Λάρισας, Συνειρμός, Δίοδος, ΕΠΑΨΥ, ΙΑΣΙΣ, ΕΨΥΚΑ και ΠΕΨΑΕΕ παρέχουν υποστήριξη επί τόπου στο Γ.Ν.Ν. Λάρισας, τόσο σε συγγενείς θυμάτων όσο και σε νοσηλευόμενους επιβάτες, όλο το 24ώρο, καθώς και διαδικτυακά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα για βραχεία συστηματική ψυχολογική υποστήριξη – διαδικτυακά – διάρκειας 6 έως 10 συνεδριών, μέσω της Γραμμής 10306, για όσους δεν μπορούν άμεσα να διαχειριστούν βασικές αγωνίες σε σχέση με το συμβάν και δεν μπορούν να απευθυνθούν αλλού, καθώς και για ειδικές παρεμβάσεις υποστήριξης όσων συμμετείχαν στις ομάδες διάσωσης, όπως και στους εργαζόμενους της Hellenic Train και τις οικογένειές τους με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Εν γένει, όλοι οι επιβαίνοντες της αμαξοστοιχίας που αναζητούν βοήθεια στη Γραμμή 10306 θα υποστηριχτούν από το Πρόγραμμα Βραχείας Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινίσεις αναφορικά με τη λειτουργία της Γραμμής:

1. Oμάδα Προβολής 10306:

• Μίνα Μαρούγκα, 6976885905