PsychologyNow Team

Μήπως η θεωρία του Freud ήταν σωστή από την αρχή;

Μήπως η θεωρία του Freud ήταν σωστή από την αρχή;

PsychologyNow Team
καρικατούρες του Freud

Η ψυχανάλυση προετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της επιστήμης.


Για να οριστεί κάτι ως επιστήμη, χρειάζεται να υπάρχει κατ’ αρχήν μια θεωρητική θεμελίωση. Και αυτό που λείπει από την ψυχολογία για να θεωρηθεί επιστήμη, είναι μια θεωρητική θεμελίωση. Στην πραγματικότητα, η μόνη αληθινή θεωρητική θεμελίωση της ψυχολογίας έχει ευρέως επικριθεί από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ωστόσο μία μεγάλη μερίδα του κόσμου αναφέρεται σε ένα μόνο άτομο όταν μιλά για το χώρο της ψυχολογίας: και αυτό το άτομο είναι ο Sigmund Freud, ο πατέρας της ψυχανάλυσης.

Ο Mark Solms είναι ο πρόεδρος του Τμήματος της Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν και ιδρυτής του περιοδικού Neuropsychoanalysis. Στην προσεχή Διεθνή Συνάντηση του Αμερικανικού Ψυχαναλυτικού Συλλόγου στις 20 Ιανουαρίου, θα επανεξετάσει τρεις κεντρικές ψυχαναλυτικές έννοιες για το ανθρώπινο μυαλό, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από τον Freud ως ιδέες και θα υποστηρίξει πώς οι σύγχρονοι ψυχαναλυτές χρησιμοποιούν σήμερα αυτές τις αρχές στη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

Οι τρεις βασικές έννοιες είναι οι εξής:

(1) τα βρέφη δεν είναι «άγραφοι χάρτες» αλλά γεννιούνται με έμφυτες ανάγκες (ο Freud το ονόμαζε "Aυτό")

(2) καθώς αναπτυσσόμαστε, το κύριο καθήκον μας είναι να μάθουμε πώς να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες του κόσμου (ο Freud το ονόμαζε ανάπτυξη του "Εγώ")

(3) οι περισσότεροι από τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι ασυνείδητοι.

Αυτές οι έννοιες, οι οποίες ήταν κάποτε αμφιλεγόμενες, είναι πλέον ευρέως αποδεκτές από συναφείς κλάδους, λέει ο Solms. Η εργασία των σύγχρονων ψυχαναλυτών ρέει από αυτές τις έννοιες και συγκεκριμένα από την κατανόηση ότι οι ψυχολογικοί ασθενείς υποφέρουν κυρίως από συναισθήματα και τα συναισθήματά τους έχουν νόημα, συγκεκριμένα αντιπροσωπεύουν ανικανοποίητες ανάγκες.

Ο κύριος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι στη συνέχεια να βοηθήσει τους ασθενείς να μάθουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους ικανοποίησης των αναγκών τους, που θα οδηγούν σε καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Αυτό γίνεται, εν μέρει, με το να αποκαλύπτουν τις ασυνείδητες λύσεις που οδηγούν στα ανεπιθύμητα συναισθήματα τους.

Ο Solms προτίθεται να παρουσιάσει μελέτες που δείχνουν ότι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή θεραπείας.

Τα παραδείγματα μελετών του, περιλαμβάνουν μετα-αναλύσεις όλων των ψυχοθεραπευτικών αποτελεσμάτων που συνήθως αποκαλύπτουν μεγέθη επίδρασης μεταξύ 0,73 και 0,85 σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά που επιτυγχάνει τυπικά μεγέθη επίδρασης μεταξύ 0,24 και 0,31. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική όσο και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας (π.χ. CBT) και υπάρχουν συνέπεια στα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η επίδραση τους διαρκούν περισσότερο και αυξάνονται ακόμη και μετά τη λήξη της θεραπείας, υποστηρίζει ο Solms.

«Υπάρχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και μία μεγάλη μερίδα του κοινού,  που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι θεωρίες του Sigmund Freud είναι όλες λάθος. Όμως ίσως είναι πιθανό,να ήταν ο ίδιος τόσο μπροστά από την εποχή του, ώστε η επιστήμη μόλις τώρα να τον πλησιάζει», δήλωσε η Harriet Wolfe, πρόεδρος του Συλλόγου.

«Πολλοί από εμάς μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο Freud έκανε λάθος σε ορισμένα πολιτιστικά θέματα, αλλά σχετικά με την αξία των βασικών ψυχαναλυτικών αρχών, αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από συναισθηματική απόγνωση, φαίνεται πως είχε δίκιο από την αρχή», συμπλήρωσε.


Πηγή: science20.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...