PsychologyNow Team

Η διαφορά βρίσκεται στα μάτια: γυναίκες και άνδρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά

Η διαφορά βρίσκεται στα μάτια: γυναίκες και άνδρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά

PsychologyNow Team

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη ένδειξη μιας σαφούς διαφοράς μεταξύ των φύλων σχετικά με το τρόπο που εξετάζουν οπτικά τα πρόσωπα».


Οι γυναίκες και οι άνδρες βλέπουν τα πρόσωπα και απορροφούν οπτικές πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των φύλων σχετικά με την κατανόηση των οπτικών ενδείξεων, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που περιελάμβανε ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή παρακολούθησης των ματιών σε σχεδόν 500 συμμετέχοντες στο Μουσείο Επιστημών για ένα διάστημα πέντε εβδομάδων, ώστε να παρακολουθήσουν και να εκτιμήσουν σε τι βαθμό βλεμματικής επαφής ένιωθαν άνετα, κοιτάζοντας ένα πρόσωπο σε μια οθόνη υπολογιστή.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες κοίταζαν περισσότερο στην αριστερή πλευρά των προσώπων και είχαν μια ισχυρή αριστερή προκατάληψη βλέμματος, αλλά και ότι διερευνούσαν επίσης το πρόσωπο πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Η ομάδα παρατήρησε ότι ήταν δυνατό να καταλάβουν με σχεδόν 80% ακρίβεια το φύλο του συμμετέχοντα από τον τρόπο που κοίταξαν το πρόσωπο. Δεδομένου του πολύ μεγάλου μεγέθους του δείγματος, οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι η διαπίστωση αυτή δεν οφείλεται στην τύχη.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη ένδειξη μιας σαφούς διαφοράς μεταξύ των φύλων σχετικά με το τρόπο που εξετάζουν οπτικά τα πρόσωπα».

«Είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε το φύλο του συμμετέχοντα με βάση τον τρόπο που επεξεργάζεται τα πρόσωπα στην οθόνη και μπορούμε να εξαλείψουμε ότι αυτό δεν βασίζεται στην κουλτούρα του συμμετέχοντος, καθώς έχουν εξεταστεί 60 εθνικότητες. Μπορούμε επίσης να εξαλείψουμε οποιαδήποτε άλλα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως η αντιληπτή ελκυστικότητα ή η αξιοπιστία».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρίνουν το πόσο άνετη ήταν η βλεμματική επαφή στο σύνολό της με το πρόσωπο που έβλεπαν (έναν ηθοποιό), σε διάφορα σενάρια, όπως η επικοινωνία μέσω Skype. Κάθε συμμετέχων έβλεπε τον ίδιο ηθοποιό (υπήρχαν οκτώ ηθοποιοί συνολικά) κατά τη διάρκεια της περιόδου εξέτασης, η οποία διαρκούσε περίπου 15 λεπτά. Στο τέλος της περιόδου οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για την προσωπικότητα των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν: «Υπάρχουν πολλοί εκλαϊκευμένοι ισχυρισμοί ότι οι γυναίκες και οι άνδρες βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο: αυτή είναι η πρώτη ένδειξη, χρησιμοποιώντας την παρακολούθηση των ματιών, που υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό, ότι δηλαδή λαμβάνουν οπτικές πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους».

Η ομάδα περιγράφει τα ευρήματά της στο περιοδικό Journal of Vision και υποστηρίζει, ότι η διαφορά μεταξύ των φύλων μέσω της εξέτασης οπτικών πληροφοριών, μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της έρευνας, όπως τη διάγνωση του αυτισμού ή ακόμα και τις καθημερινές συμπεριφορές, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας ή κοιτάζοντας στο δρόμο κατά την οδήγηση.


Πηγή: psypost.org

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...