psychologist-banner-2
thumb

Αναπτύσσοντας τη συναισθηματική ανθεκτικότητά μας στον αστερισμό του κορωνοϊού

Ο καθένας μας είναι σαν δέντρο. Και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σαν τον άνεμο που λυγίζει το δέντρο. Τα δέντρα στέκονται ισχυρά παρά τον άνεμο λόγω του ισχυρού ριζικού συστήματος (σύστημα υποστήριξης): οικογένεια, φίλοι, κατοικίδια ζώα, θετικές σκέψεις, πεποιθήσεις, αξίες κλπ. Τα δέντρα χρειάζονται το φύσημα του ανέμου, επειδή τους βοηθάει να αναπτύξουν βαθύτερα τα ριζικά τους συστήματα, γεγονός που στηρίζει το δέντρο όσο μεγαλώνει.


Με άλλα λόγια, το δέντρο καλωσορίζει τον ισχυρό άνεμο γιατί το βοηθά να Δυναμώσει!

Τόσο παρόμοια στη ζωή! οι προκλήσεις μας κάνουν πιο δυνατούς! Οι εμπειρίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες αναπτύσσουν τον χαρακτήρα μας και τη νοοτροπία μας και εμβαθύνουν τις ρίζες μας.

banner1

Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, μπορούμε να αναπτύξουμε τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα με καθημερινές απλές πρακτικές και αλλαγή τρόπου σκέψης.

Εστίαση / συγκέντρωση

Το που εστιάζουμε είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Το σημείο που θα επιλέξουμε να επικεντρωθούμε επηρεάζει άμεσα την ευημερία μας, το επίπεδο ενέργειας ή το άγχος μας, τις προοπτικές μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και την άνεση ή την ενόχληση που βιώνουμε στο σώμα μας.

Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα. Εστιάστε σε 3 πράγματα: ανθρώπους ή περιστάσεις που είσαι πολύ ευγνώμων που τα έχεις στη ζωή σου τώρα. Θα μπορούσε να είναι η ηλιοφάνεια, η στέγη πάνω από το κεφάλι σου, η υγεία σου, το φλιτζάνι του καφέ σου, ένας φίλος σου, η οικογένεια σου κλπ.

Θυμήσου πόσο προνομιούχος/α είσαι αυτή τη στιγμή. Σκέψου εκείνους που είναι πολύ λιγότερο τυχεροί από εσένα. Εστίασε, σε αυτά τα πολύτιμα πράγματα ή στους ανθρώπους που φέρνουν τη χαρά, την άνεση και την αγάπη στη ζωή σου, για τα επόμενα 3 λεπτά, εξέπνεε την ευγνωμοσύνη και παρατήρησε πώς αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να τελειοποιήσετε την τέχνη της ανθεκτικότητας


Να είσαι παρών/παρούσα

Πάρε μια βαθιά ανάσα. Και μια ακόμα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή; Όχι, σε 10 λεπτά ή αύριο. Τώρα αμέσως. Το μυαλό μας, μάς βγάζει συνεχώς από το παρόν, γεμίζοντας μας με το φόβο για το μέλλον ή τη λύπη για το παρελθόν.

Όταν πιστεύουμε τις αγχωτικές σκέψεις μας – εκείνες που μας εμποδίζουν να βιώσουμε τη δύναμη αυτής της στιγμής, δημιουργούμε άγχος σε εμάς. Τι συμβαίνει, όμως, όταν γυρίσουμε πίσω στην αναπνοή μας; Μπορούμε απλά να παρατηρήσουμε τις αγχωτικές μας σκέψεις χωρίς να τις πιστέψουμε, χωρίς να τσιμπήσουμε το δόλωμα.

Νιώσε τη δύναμή σου όταν βιώνεις πλήρως αυτήν την δεδομένη στιγμή, στο εδώ και τώρα, στο κάθε λεπτό. Γίνε δώρο στους ανθρώπους γύρω σου με το να είσαι πλήρως ΠΑΡΩΝ/ ΠΑΡΟΥΣΑ.

Αναπνοή

Όταν βιώνουμε άγχος, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα μπαίνει σε λειτουργία και τα επίπεδα των ορμονών του στρες: η κορτιζόλη (η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος) και η αδρεναλίνη, εκτοξεύονται. Από την άλλη πλευρά, είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και την ξεκούραση του σώματος. Η βαθιά αναπνοή είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους πρόκλησης της παρασυμπαθητικής ανταπόκρισης.

Πάρε μια βαθιά ανάσα τώρα! Δώσε τη δυνατότητα στο σώμα σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να χαλαρώσει σε πολλά επίπεδα και μαζί με αυτό να χαλαρώσουν και οι σκέψεις. Ανάπνευσε βαθιά ξανά, από τη μύτη σου. Άφησε την κοιλιά σου να γεμίσει και να επεκταθεί. Κράτα την αναπνοή σου για λίγο. Άσε τον αέρα να φύγει από το σώμα σου όσο πιο αργά μπορείς. Καθώς εκπνέεις νιώσε το σώμα σου και όλους τους μυς σου να χαλαρώνουν. Επανάλαβε το!

Διόρθωσε πρώτα το «εσωτερικό πρόβλημα»

Όταν κάτι μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα μέσα σας, μπορεί να φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μόνο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πάντα δύο διαστάσεις. Συχνά, μπερδευόμαστε συναισθηματικά επειδή μπερδεύουμε αυτές τις δύο διαστάσεις.

Η πρώτη διάσταση είναι η δυσφορία που αισθανόμαστε μέσα μας ή αλλιώς το «εσωτερικό πρόβλημα». Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να αισθανθούμε κάτι συγκεκριμένο, μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και εμείς είμαστε επίσης ο μόνος που μπορεί να επεξεργαστεί και να απελευθερώσει αυτή τη δυσφορία που αισθανόμαστε μέσα μας.

Φρόντισε λοιπόν, πρώτα τα συναισθήματά σου. Μην τα θάβεις ή τα αποφεύγεις. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, αναγνωρίζοντάς τα, αποδέχοντάς τα, και απελευθερώνοντας αυτή την αποθηκευμένη ενέργεια.

Μόλις είσαι πάλι σε κατάσταση εσωτερικής σαφήνειας και ισορροπίας, μόλις επεξεργαστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα, τότε θα είσαι έτοιμος/η να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την οποιαδήποτε περίσταση. Ο συναισθηματικός εγκέφαλος (limbic σύστημα) έχει την τάση να δημιουργεί «παράσιτα», «κάνοντας αεροπειρατεία» κατά του ορθολογικού εγκεφάλου (neocortex), καθιστώντας πολύ δύσκολο το να σκεφτούμε καθαρά, όταν είμαστε αναστατωμένοι.

Φρόντισε, λοιπόν, αυτά τα συναισθήματα που σε ενοχλούν. Φρόντισέ τα σαν να ήταν μικρά παιδιά που κλαίνε – με συμπόνια και κατανόηση, και τότε θα είναι πιο ξεκάθαρες οι λύσεις ή/και οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να λάβεις.

Εξέτασε τις αρνητικές/ αγχωτικές σου σκέψεις

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις που αναδύονται στο κεφάλι μας τυχαία, εκτός από τις σύντομες περιόδους έντονης συγκέντρωσης ή εστίασης. Κατά μέσο όρο, σκεφτόμαστε 35-48 σκέψεις το λεπτό! Είναι όλες αυτές οι σκέψεις που γεννιούνται στο κεφάλι μας η απόλυτη αλήθεια; Όχι! Ειδικά όχι οι σκέψεις που είναι αγχωτικές. Αναγνώρισε πότε μια αγχωτική σκέψη ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα και πότε σε ένα υποθετικό.

Αν είναι πραγματικό το πρόβλημα (π.χ. τα παιδιά μου δεν έχουν σχολείο, είναι σπίτι και χρειάζομαι λίγο χρόνο για εμένα) , βρες ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και κάνε κάτι για να το λύσεις. Αν όμως είναι υποθετικό (π.χ. αν οι δικοί μου προσβληθούν από τον κορωνοϊό και πεθάνουν;») εξέτασε τις σκέψεις που σου αναδύονται με κατανόηση, παρατήρησε πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι, παρατήρησε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου και πως αποστραγγίζουν την ενέργειά σου.

Παρατήρησε τις στρεσογόνες σκέψεις σου, άφησε τες να φύγουν (ανάβαλε τες μέχρι και αν έρθει ποτέ η στιγμή που θα είναι πραγματικό πρόβλημα για να ανησυχήσεις) και στρέψε την προσοχή σου αλλού, συγκεντρώσου σε κάτι που είναι σημαντικό στο εδώ και τώρα.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχική ανθεκτικότητα: υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες


Να θυμάσαι ότι έχεις 3 επιλογές

Όταν αισθάνεσαι ότι δεν σου αρέσει η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι (όπως αυτή που βιώνουμε όλοι τώρα), να θυμάσαι ότι έχεις πάντα τρεις επιλογές:

1) Δες αν μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση

2) Δες αν μπορείς να εξαιρέσεις τον εαυτό σου από την κατάσταση.

Αν οι επιλογές 1 και 2 δεν είναι δυνατές, έχεις πάντα την τρίτη επιλογή

3) ΑΠΟΔΕΞΟΥ πλήρως την κατάσταση. Η αντίσταση ή η αρνητικότητα δεν θα σε βοηθήσουν, θα σε κάνουν να αισθανθείς χειρότερα. Εάν η αποδοχή είναι πολύ δύσκολη για εσένα, δες εάν μπορείς απλά να δεχτείς ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση αντίστασης.

Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν

Ενίσχυσε την ενέργειά σου επιτρέποντας στον εαυτό σου να κάνει τα πράγματα που τον ευχαριστούν (δεδομένης της κατάστασης, φυσικά) κάθε μέρα! Τόλμησε να είσαι δημιουργικός/η. Χρησιμοποίησε μία λίστα δραστηριοτήτων που θα σε βοηθήσουν να είσαι απασχολημένος (π.χ. ζωγράφισε, τραγούδησε, χόρεψε, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μάθε κάτι καινούριο κλπ.).

Ακολούθησε την καρδιά σου. Άφησε το εσωτερικό σου παιδί να σε καθοδηγήσει σε δραστηριότητες που σε ενθαρρύνουν να επανασυνδεθείς με την αίσθηση εσωτερικής ειρήνης και εκπλήρωσης. ΠΑΙΞΕ!

Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις

Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις, όχι σε αυτό που δεν θέλεις. Σε τι επιλέγεις να επικεντρωθείς σήμερα; Η ενέργεια πηγαίνει εκεί που πηγαίνει η προσοχή μας. Προσπάθησε να επικεντρωθείς στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.

Να θυμάσαι να γελάς

Πάρε μια βαθιά αναπνοή και προσπάθησε να βρεις κάτι για το οποίο θα χαμογελάσεις. Η ζωή δεν πρέπει να είναι τόσο σοβαρή όλη την ώρα. Όταν γελάμε, θεραπευόμαστε και θεραπεύουμε. Και μην ξεχνάς… το γέλιο είναι μεταδοτικό!!!

Οι στιγμές που βιώνουμε είναι δύσκολες, είναι στη δική μας επιλογή όμως, να τις κάνουμε λίγο πιο όμορφες.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια