PsychologyNow Team

Πώς να τελειοποιήσετε την τέχνη της ανθεκτικότητας

Πώς να τελειοποιήσετε την τέχνη της ανθεκτικότητας

PsychologyNow Team
Γυναίκα σε ηλιοβασίλεμα τελειοποιεί την τέχνη της ανθεκτικότητας
Image credit: freepik/ freepik.com

Μπορούμε να μάθουμε πώς να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί ακόμα και αν δεν είναι στη φύση μας;


Μπορεί να έχετε γνωρίσει κάποιους ανθρώπους που φαίνεται να ξεπερνούν εύκολα μία περίπτωση κρίσης, γεγονός που σας φαίνεται ασύλληπτο. Τα καλά νέα είναι ότι παρά την επιρροή των γονιδίων μας, οι δεξιότητες για να λύσετε ένα πρόβλημα και η προσέγγιση που έχουμε για τη ζωή δεν οφείλονται εξ ολοκλήρου στη γενετική. Το περιβάλλον μαζί με τους παράγοντες άγχους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς τα επίπεδα ανθεκτικότητάς μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μάθετε πώς να γίνετε περισσότερο ανθεκτικοί ακόμα και αν δεν είναι στη φύση σας.

Ενώ όλοι μας παρουσιάζουμε σημαντικές διαφορές ως προς τις ικανότητες αντιμετώπισης απέναντι σε μια κρίση, οι ερευνητές έχουν βρει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν βελτιώνοντας την ικανότητα σας να αντιμετωπίζετε τις αποτυχίες και τις προκλήσεις της ζωής.

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση των καταστάσεων, των συναισθηματικών τους αντιδράσεων και της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων γύρω τους. Αυτό συχνά συσχετίζεται με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Προκειμένου να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι τα προκαλεί και γιατί. Μέσω της συναίσθησης οι ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο μιας κατάστασης και να σκεφτούν νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Μερικοί άνθρωποι απλά γεννιούνται έτσι και αυτό τους βγαίνει με φυσικό τρόπο, ενώ άλλοι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν αυτή την ικανότητα μέσα από καταστάσεις που έχουν βιώσει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ανθεκτικότητας είναι η κατανόηση ότι η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Παρόλο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε, ωστόσο, να παραμείνουμε ανοιχτοί, ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσαρμοστούμε στην αλλαγή.


Διαβάστε σχετικά: 13 δεξιότητες που χτίζουν ψυχική ανθεκτικότητα


Ακολουθούν και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι άνθρωποι με καλές δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Αίσθηση ελέγχου
Πιστεύετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας; Ή κατηγορείτε άλλους εξωτερικούς παράγοντες για τυχόν αποτυχίες και προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Γενικά, οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν εσωτερικό τόπο ελέγχου. Πιστεύουν πως οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός γεγονότος.

Φυσικά, μερικοί παράγοντες βρίσκονται εκτός του προσωπικού μας ελέγχου, για παράδειγμα οι φυσικές καταστροφές. Ενώ μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο σε εξωτερικούς παράγοντες, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ότι έχουμε την δύναμη να κάνουμε επιλογές που θα επηρεάσουν την κατάστασή μας, την ικανότητα μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται και το μέλλον μας.

Ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι απαραίτητες. Όταν προκύπτει μια κρίση, οι ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βρουν μία λύση που θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα. Σε καταστάσεις κινδύνου, οι περισσότερη άνθρωποι μερικές φορές λειτουργούν με περιορισμένη αντίληψη, αποτυγχάνοντας να παρατηρήσουν σημαντικές λεπτομέρειες ή να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες. Τα ανθεκτικά άτομα, από την άλλη μεριά, είναι σε θέση να εξετάσουν ήρεμα και λογικά ένα πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Δυνατές κοινωνικές συνδέσεις
Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους που να μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη. Συζητώντας μαζί τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη, να αναζητήσετε νέες λύσεις, ή απλά να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Οι φίλοι, η οικογένεια, οι συνάδελφοι και οι διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης μπορούν να αποτελέσουν πηγές κοινωνικής σύνδεσης.

Να αυτοπροσδιορίζεστε ως επιζήσαντες και όχι ως θύματα (ακόμη κι αν νιώθετε θύματα)
Όταν αντιμετωπίζετε μια πιθανή κρίση, είναι σημαντικό να θεωρείτε τους εαυτούς σας ως επιζήσαντες. Αποφύγετε να σκέφτεστε σαν θύματα μίας περίστασης και αντιθέτως αναζητήστε τρόπους για να λύσετε το πρόβλημα. Παρόλο που μία κατάσταση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η αντίληψη είναι το κλειδί εδώ, όντας ίσως περισσότερο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

Να μπορείτε να ζητάτε βοήθεια, και να ξέρετε πότε να το κάνετε
Ενώ η εφευρετικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθεκτικότητας, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να ζητήσουμε τη βοήθεια των άλλων.

Κατά την διάρκεια μίας κρίσης, οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Είναι σημαντικό να παίρνετε την βοήθεια που χρειάζεστε απ’ όπου μπορείτε και να μην ντρέπεστε γι’ αυτό. Υποφέροντας σιωπηλοί δεν είναι προτέρημα, αφού θα κάνετε κακό στον εαυτό σας μακροπρόθεσμα. Άλλες πιθανές πηγές βοήθειας περιλαμβάνουν:

Βιβλία- Διαβάζοντας για ανθρώπους που έχουν βιώσει και ξεπεράσει ένα παρόμοιο πρόβλημα είναι ένα καλό βήμα για να πάρετε ενθάρρυνση και να πάρετε ιδέες για την αντιμετώπισή του.

Διαδικτυακά forum- Οι διαδικτυακές κοινότητες μπορούν να παρέχουν συνεχή στήριξη και ένα μέρος για να μιλήσετε με ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Αυτό βοηθάει να νιώσετε πως δεν είστε μόνοι, και συχνά αυτό από μόνο του είναι μεγάλη παρηγοριά.

Ομάδες υποστήριξης-Η συμμετοχή σε συναντήσεις ομάδων υποστήριξης είναι ένας καλός τρόπος για να μιλήσετε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και να γνωρίσετε ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν συμπόνια και στήριξη.

Ψυχοθεραπεία- Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε προβληματικές καταστάσεις, η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, να εντοπίσετε τα δυνατά σας σημεία και να αναπτύξετε νέες ικανότητες αντιμετώπισης.

Τώρα που ξέρετε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ανθεκτικότητα, είναι προτιμότερο να προσπαθείτε να μιμηθείτε ένα μόνο χαρακτηριστικό τη φορά, από αυτά που προαναφέρθηκαν. Με την πάροδο του χρόνου μέσω εξάσκησης και επιμελούς εφαρμογής, θα γίνει η δεύτερη φύση σας και θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι τα βάρη της ζωής είναι ξαφνικά πιο ελαφριά και ότι είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις πολύ πιο εύκολα.


NasAtha

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Νάσια Αντωνίου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...