banner2
banner2
thumb

Επτά σημάδια ότι η ψυχική υγεία σας κινδυνεύει

Ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, συνήθως δεν εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά πρόκειται για μία εκδήλωση σταδιακής φθοράς για την οποία υπάρχουν γενικά σημάδια πριν οι καταστάσεις γίνουν οριακές. Μάθετε ποια είναι αυτά τα σημάδια σε αυτό το άρθρο.


Η αξιολόγηση της ψυχικής σας υγείας είναι ένα πολύπλοκο έργο. Δεδομένου ότι συνδέεται με ό,τι συμβαίνει μέσα σας και ότι εσείς είστε αυτός που κάνει την αξιολόγηση, υπάρχει πάντα ένα υψηλό στοιχείο υποκειμενικότητας. Ως εκ τούτου, μπορεί είτε να υπερεκτιμάτε είτε να υποεκτιμάτε συμπεριφορές δικές σας που είναι εμφανείς ή προβληματικές.

Οι αντιλήψεις σας τείνουν να μεταβάλλονται όταν η ψυχική σας υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχετε αποσυρθεί. Αν κάποιος σας το επισημάνει, πιθανότατα θα το αποδώσετε στην υπερκόπωση ή στην απροθυμία των άλλων ανθρώπων να σας ακούσουν και όχι σε μια επερχόμενη κατάθλιψη.

Κατά κανόνα, η ψυχική υγεία επιδεινώνεται σταδιακά και, σχεδόν πάντα, ανεπαίσθητα. Ως εκ τούτου, όπως και με ορισμένα άλλα προβλήματα σωματικής υγείας, δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή είναι η επιδείνωση της ψυχικής σας υγείας μέχρι να είναι εξαιρετικά προχωρημένη. Για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω επτά σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχική σας υγεία απειλείται.

1. Συνεχές αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας

Ένα από τα σημάδια ότι η ψυχική υγεία σας απειλείται είναι τις περισσότερες φορές το αίσθημα κούρασης. Αισθάνεστε σαν να μην έχετε την ενέργεια να εκτελέσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Αν δεν υπάρχει λόγος για αυτή την κούραση, μπορεί να είναι μια συναισθηματική εκδήλωση.

Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν κούραση και κόπωση. Επομένως, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε θλιμμένοι ή σας προκαλεί απογοήτευση, πόνο ή υπερβολική ανησυχία. Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί.

2. Προβλήματα στον ύπνο

Στις μέρες μας, ο καλός ύπνος έχει γίνει πολυτέλεια. Πράγματι, οι δυσκολίες στον ύπνο είναι ευρέως διαδεδομένες. Ωστόσο, άλλο πράγμα είναι να υποφέρετε από περιστασιακή αϋπνία και άλλο να την αντιμετωπίζετε συχνά. Αν την αντιμετωπίζετε συχνά, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε σοβαρά ανήσυχοι.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε προβλήματα ύπνου. Διότι ο ύπνος είναι μία από τις πραγματικότητες που αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Έτσι, αν υποφέρετε συχνά από αϋπνία, θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα. Μην το αγνοείτε.

3. Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα μιλάει για ένα ορισμένο κενό μεταξύ σκέψης, συναισθήματος και δράσης. Συμβαίνει όταν αναβάλλετε επ’ αόριστον τις δραστηριότητες, τα καθήκοντα ή τις υποχρεώσεις σας. Αυτό συμβαίνει επειδή νιώθετε τεμπελιά για να τις κάνετε, ή τουλάχιστον αυτό λέτε στον εαυτό σας.

Είναι φυσιολογικό να αναβάλλετε ορισμένες δραστηριότητες περιστασιακά. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία μόνο αν συμβαίνει συχνά. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θέτετε στον εαυτό σας εξαιρετικά απαιτητικούς στόχους ή ότι σας είναι πραγματικά δύσκολο να αναλάβετε δράση. Αν συμβαίνει αυτό, δεν έχει να κάνει με την τεμπελιά, αλλά με την ψυχική σας κατάσταση.


Διαβάστε σχετικά: 15 τεχνικές γείωσης για να διαχειριστείς το άγχος, την αποσύνδεση και τον πανικό


4. Σωματοποίηση

Το μυαλό και το σώμα αποτελούν μια ενότητα. Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει στη μία διάσταση καταλήγει να επηρεάζει την άλλη. Ορισμένα σωματικά προβλήματα υγείας συχνά συνδέονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Εάν εμφανίζονται συχνά, λάβετε υπόψη σας. Ειδικότερα, δώστε προσοχή στα εξής:

  • Πονοκέφαλοι.
  • Δερματικά προβλήματα.
  • Πεπτικές δυσκολίες.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Συχνά κρυολογήματα ή λοιμώξεις.

5. Διαπροσωπικές συγκρούσεις

Είναι σύνηθες η επιδείνωση της ψυχικής υγείας να εκδηλώνεται μέσω της αύξησης των συγκρούσεων με άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει ή ότι περιβάλλεστε από ανόητους ανθρώπους. Ίσως να είναι έτσι, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα η συνεχής ένταση με τους άλλους να είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης με τον εαυτό σας που δεν έχετε επιλύσει.

6. Απομόνωση

Αν παρατηρήσετε ότι απολαμβάνετε λιγότερο την παρέα των ανθρώπων και αυτό δεν συνέβαινε πριν, είναι πιθανό να απειλείται η ψυχική σας υγεία.

Δεν έχει να κάνει με το αν είστε εξωστρεφής ή εσωστρεφής, αλλά με την τάση να απομονώνεστε από τους άλλους, λόγω των συναισθημάτων απόρριψης ή φόβου που σας προκαλούν. Αν συνειδητοποιήσετε ότι αυτό σας συμβαίνει, είναι καιρός να κάνετε έναν απολογισμό.

7. Προβληματική υπερκατανάλωση

Σχεδόν όλοι περιστασιακά κάνουν υπερβολικές καταχρήσεις. Πράγματι, το να τρώτε ή να πίνετε πάρα πολύ κατά καιρούς οφείλεται απλώς συνήθως σε απερισκεψία. Δεν είναι απαραίτητα προβληματικό. Και πάλι, αυτό που έχει σημασία είναι πόσο συχνά συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια. Αν είναι συχνά, πρόκειται για πρόβλημα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε κανένα από τα παραπάνω σημάδια. Ούτε οποιαδήποτε άλλα που σας προκαλούν συχνή δυσφορία. Τέλος, αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε μόνοι σας το πρόβλημα και τη λύση του, το έξυπνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια